Ormanlık bölge oluşumuz nedeniyle; tarihsel süreçte de günümüzde de ilçemiz ve çevresi orman işçiliği konusunda iyi durumda olmuştur. Altmışlı yıllara kadar ülkemizin başka bölgelerindeki ormanlarında çalışmak üzere ilçemiz orman köylülerinin gruplar halinde gittiklerini biliyoruz.
Ağaçların işaretlenmesi, kesilmesi, dalların budanması, kabukları soyulacakların soyulması, boylanması, makta'dan yol kenarlarına sürütülmesi, yüklenmesi, satış istif yerlerine taşınması ve boşaltılması, istif yapılması ve satış istif yerlerinde satılan emvallerin yüklenmesi gibi işlemlerde Orman İşletme Personeli ile birlikte Orman Köylüleri de çalıştırılmaktadır.
Yanık sahalarda, rüzgar devriği, kar kırığı, böcek tahribatı olan yerlerde de çalışırlar. Çalışılan yerler çoğu zaman kayalık ve uçurum kenarları, karlı ve buzlu sahalar olmaktadır. Orman Emvali Üretim İşçiliği olarak adlandırılan bu meslek grubu, iş kazası riski yüksek ve mesleki hastalıklar yapan bir işkolu olarak kabul edilmektedir.
Kendileri de orman köylüsü olan bu meslek grubu insanları geçmişte müteahhitlerin, günümüzde de orman köylüleri kalkındırma kooperatiflerinin organizasyonları içinde çalışılmaktadır. Günümüzde, traktör kepçe ve benzeri iş makinaları ile çalışanlar olduğu gibi geçmişte öküz ve manda arabaları ve hayvanları ile birlikte çalışanları olurdu.
Yakın bölgelerdeki yangınlarda söndürme faaliyetlerine gönüllü katılırlar. Üretimde verimin artması ve iş kazalarının önlenmesi için dönem dönem eğitimlere tabi tutulmaktadırlar. 2013 yılında ilçe Orman İşletme Müdürlüğü, ilçe Halk eğitim Merkezi Müdürlüğünce ortaklaşa düzenlenen kursa 1200 orman köylüsünün katıldığını düşünürsek ilçemizde ne kadar çok kişiyi ilgilendirdiği ortaya çıkar.
Yukarıda belirttiğimiz gibi iş güvenliği olarak riskli bir iş olduğu için geçmişte hemen hemen her orman köyünde ölüm ve sakatlanmalara yol açan iş kazalarına maalesef rastlanmıştır. O insanları da rahmet ve hürmetle anıyorum. Saygılarımla.
Kaynakça : Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Daire Başkanlığı Orman İşletmeleri'nde Üretim Pazarlama Faaliyetleri (2013)