Olukman Köyü, İnegöl'ün kuzeydoğusunda ve Ahi Dağı'nın orta bölümünde yer alır. Arazisi, kısmen engebelidir. Ahi Dağı'nın genelinde, görüldüğü üzere bu yörede de bol su kaynağı, yoktur.

Yörede yer yer "göz- pınarı" şeklinde çıkan su kaynakları vardır ki Olukman ismi de bu düşünceyi, çağrıştırmaktadır. Çünkü bu isim, oluk ve men kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur.

Fars Dili'nde men kelimesi, ben anlamına geldiğinden Olukman, benlik sahibi varlıkların, yani insanların su içmesi için yapılan çeşmenin bulunduğu yöre anlamına gelmektedir

.Tarihi belgelerde bu yöre, Sofular- Mezraası olarak isimlendirilmiştir.

Halk, çiftçilik yaparak hayatını kazanmaktadır. Yörede bol su olmadığından daha fazla kuru tarıma ağırlık verilmiştir. Az miktarda sebze ve meyve de yetiştirilir.

Yakın çevresinde, Süpürtü Bayramşah-Sülüklügöl ve Yiğit Köy yer alır. İnegöl şehir merkezine uzaklığı, 15 kilometredir.

1990 yılı genel nüfus sayımına göre köy nüfusu, 188 kişidir. 2000 yılı genel nüfus sayımına göre ise 92'si kadın ve 95'i erkek olmak üzere toplam köy nüfusu, 187 kişidir. İnegöl'e bağlantısı, Kulaca ve Yiğit Köy üzerinden sağlanır.

Olukman köylüleri, Balkan kökenli muhacirlerdir. Halk arasında 93 Muharebesi olarak bilinen 1876 -1877 Türk- Rus Savaşı'ndan sonra Anadolu''ya göç eden göçmenler, devlet tarafından bu yöreye yerleştirilmişlerdir.

OSMANİYE KÖYÜ

Osmaniye, İnegöl'ün doğusunda ve Domaniç dağları ile Ahi Dağı'nın kesişim sınırını oluşturan Mezit Deresi'nin, başlangıç yöresindedir. Köy, Bursa-Eskişehir ana yolu üzerindedir.

Çevre ormanlar ile kaplıdır. Çok engebeli ve parçalı olan köy arazisi, Aksu-Tekke Köyü'ne doğru -dar bir vadi halinde- uzar ve Bozhöyük ilçe sınırlarına ulaşır. Geçimleri, kısmen orman ürünleri ve kısmen de tarım ve ziraattır. Az miktarda hayvancılık da yapılır.

Köy nüfusu, Kafkas kökenli göçmenlerden oluşur. Halk arasında 93 Muharebesi olarak anılan 1876-1877 Türk- Rus Savaşı'ndan sonra Anadolu'ya gelen bu göçmenler, devletçe bu yöreye iskan edilmişlerdir.

Yakın çevresinde, Güneykestane- Mezit- Sulhıye- Tüfekçi Konak ve Eski Karacakaya köyleri yer alır. Alt kimlik olarak Ahbazdırlar ve Abazaca konuşurlar.

Köy, yol güzergahı olduğu için son yıllarda değişik yörelerden iç göç almış ve nüfus yapısı da karışmıştır. Köyün eski adı Kanlı Konak'tır.1960'lı yıllarda köy, Osmaniye adını almıştır.

1990 yılı genel nüfus sayımına göre köy nüfusu, 144 kişidir. 2000 yılı genel nüfus sayımına göre ise 69'u kadın ve 71'i erkek olmak üzere toplam köy nüfusu, 140 kişiye düşmüştür. İnegöl şehir merkezine uzaklığı, 25 kilometredir.

Köyde orman idaresine ait depo tesisleri vardır.

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DERLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN AYHAN BAYRAKTAR