Zatına layık şekilde Hamdu Sena Allah'a, sınırsız Salat ve Selam Yüce Resulullah'a

Gençlerimizin aklına, gönlüne takılan sorular aslında hayattaki çıkmazlarının işaretleri hükmündedir. Din dersi öğretmeni olmamız hassaten imani sorular geliyor. Soruların içeriğinde yaratılma ve kulluk var. Bu soruların temelinin ise gençlerimizin her şeyi bilimle, akılla açıklama ihtiyacından kaynaklandığını gördüm.

Her şeyi bilimle açıklamak, bilmek mümkün olmuyor. Mesela, Perşembe günü (dün) kar yağacağını hiçbir meteoroloji istasyonu ön göremedi. Sadece dün için değil geçen sene de hava tahminlerinde yarıya yakınını bilemediler. Zaten bilim bir araştırma süreci yani deney ve gözleme dayalıdır. Gelişime açıktır. Kati sonuçtur dersiniz ama 20 sene sonra başka bir gelişme bulgularınızı iptal edebilir.

ALLAH TEALA BİZİ NEDEN YARATTI?

Öğrencilerimizden gelen sorulardan biridir. Cenabı Hak zaman ve mekanın yaratılmasından önce Nuru Muhammedi'yi yaratır. Nuru Muhammedi ile Cenabı Hakka arsında öylesine bir aşk ve muhabbet peyda olur ki Yüce Rabbimiz bu nurun görünür olmasını diler. Alemler, zaman, mekan, melekler yaratılır. Bu aşka en fazla muhabbet besleyen meleklerden meleklerin uluları olur. Alemlerin yaratılmasıyla Nuru Muhammedi arasında bir ilişki söz konusudur ve alemlere rahmet oluşundaki sır budur.

Bir annede sevgi, merhamet duyguları olmasa sadece akıl ve mantıkla düşünse çocuk dünyaya getirebilir mi? Onca meşakkate maruz kalmak akıl karı olmayacağından asla doğum yapmaya yanaşmaz. Bu Yüce Allah'ın onun içine yerleştirdiği Rahim sıfatının tecellisiyle olur. Zaten çocuğun ilk mekanı da anneni rahmi değil mi? İşte bu annedeki merhametin vesilesiyle olur.

Yüce Rabbimiz de insanları, Nuru Muhammed'i sevdiği için yaratmıştır.

ANNELİK HAKKI VE KULLUK

Anneler o kadar zahmetle, çocuklarını yetiştirir. Emek verir ve onlara hizmet eder. Bu hizmeti ve fedakarlığı sebebiyle "anne hakkı" oluşur. Babanın hakkından üç kat daha fazladır anne hakkı.

Yüce Rabbimiz, şu alemdeki her şeyi insanların emrine amada kılmıştır. Bunca insan rızıklanıyor Rabbimizin hazinelerinden. Bu günlerde pazarlardaki fiyatlardan haberiniz vardır. 5 milyardan fazla insanın günlük rızkını hesaplayın, Rabbimiz ne kadar cömert. Alemdeki her şey bize hizmet ediyor. Bu hizmetinin gereği olarak kendisinde bir hak oluşmuyor mu?

Annelerimize "annelik hakkı" oluyor da, Rabbimize karşı bir "kulluk" borcumuz olmuyor mu?

Bu yüzden Cenabı Hakk, Zariyat Suresi'nde: "Ben insanları ve cinleri ancak bana kulluk etsinler diye yarattım" buyurmaktadır.

Yaratılma meselesini akılla değil, aşk ve sevgiyle izah edebiliriz.

Muhabbetle kalın..