Zatına layık şekilde hamdu sena Allah'a, sınırsız salat ve selam Yüce Resulullah'a

Başımıza gelenlerden sonra bizlerde oluşan beklenti niyetimizi oluşturuyor. Bu beklenti nefsani, dünyevi veya uhrevi olur. Niyet aslında başlangıçta yapılması gerekli bir sebebi değil, sonucu oluşturuyor. Niyet sebep değil aslında fiili bir olay neticesinde gerçekleşiyor.

Dualarımız niçin kabul olmuyor? Sorusuna bir cevap bu hikmetli bilgiyle cevap verebiliriz. Hayat boyu yapa geldiğimiz işlerinden beklentilerimiz nefsani ise dünyanın debbesiyle oyalanmaya mecbur kalıyoruz. Yüce Allah'ı anıyor/zikrediyor, O'ndan yardım diliyor olabiliriz ama rızayı İlahi'yi es geçersek niyetimizle sözlerimiz örtüşmeyecektir.

Niyet insanın lisanı halidir. Hep dünyevi isteklerimiz uğruna mücadele verip "ya Rabbi şu işlerimde başarı ver" ibaresiyle dua edersek niyet ile akıbet birbirini tutmaz.

Kuran-ı Kerimde istek ifadesi irade ile ibareleşir. Niyet bu iradenin kendisini ifade edecek zemini oluşturur. İrademizi kullanarak verdiğimiz kararlar aslında niyetimizin doğal bir sonucudur.

NİYETİN HİKMETİ NEDİR?

Peygamber Efendimiz zamanında Medine'ye hicret edildiğinde Ümmü Kays sevdiği bir kadının peşine gitmiş fakat yaptığı hicret hikmetine uygun olmamıştır. Fiil gerçekleşmiş yani hicret etmiş fakat hicret sevabına ulaşamamıştır. Bunu Efendimizin hadisi şerifinden öğreniyoruz. İlgili hadisi şerif şöyledir:

"Ameller ancak niyetlere göredir; herkesin niyeti ne ise eline geçecek odur. Kimin hicreti Allah ve Resulü'ne ise onun hicreti Allah ve Resulü'ne müteveccih sayılır. Kim de nail olacağı bir dünya veya nikahlanacağı bir kadından ötürü hicret etmişse, onun hicreti de hedeflediği şeye göredir."

Burada bir başka hikmet daha ortaya niyet sadece Allah için olmaz ilaveten Allah'ın rızasına uygun da olmalıdır. O'nun yolunda olmakla mümkün olacak bir niyet lazım geliyor.

O halde niyetimizi nasıl getirmemiz gerektiği bunun hayatın her anında beklentimizin sonucu olacak mahiyette kavramak gerekiyor. Amellerin değer kazanacağı taraf budur. Çok işler yapmış olmak değil hangi niyet ve iradeyle yapılmış olmak kıymetlidir.

Bir takım soruların cevabını vermeden ameller değer kazanmıyor.

Birincisi ne yapmak istiyoruz?

İkincisi ne için yapmak istiyoruz?

Üçüncüsü kiminle yapmak istiyoruz?

Diyelim ki bir iş bir ibadet veya bir çocuğun dünyaya gelmesine vesile olmak istiyorsunuz. Ne yaptığınızın farkında olmalısınız. Ne için yaptığınızı ve kimlerle bu yolda olacağınızı belirlemeniz gerekecektir.

Niyet sadece basit bir söz değildir. Niyet bir fiilin sonucudur. Hayatın parçasıdır. Hayatımızı ya karartacak ya da aklatacaktır.

Muhabbetle selamlar..