Zatına layık şekilde hamdu Sena Allah'a, sınırsız salat ve selam Yüce Resulullah'a

Zariyat Suresi 21. Ayette Cenabı Hakk şöyle buyuruyor: "Nefislerinizde de önemli ayetler vardır. Artık görmeyecek misiniz?"

Ayet; işaret, delil, iz manasında geliyor. Nefislerimiz bizim kötü duygu ve isteklerimizin merkezidir. Nefis hayatımızda bir takım izlerle kendini belli ediyor. Biz kendimizden hasıl olacak bu izlere bakıp nefsimiz hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Rabbimizle aramızdaki engeli iyi tanıyıp onun üstesinden gelmeye çalışmalıyız.

Daha anlaşılır hale getirmek için şöyle örnek verelim. Bahçemize kar yağdı. Bir takım ayak izleri gördük. Deriz ki buradan biri geçmiş acaba kim ve nereye doğru gitti. Tedbir alırız ve bize zararı dokunmaması içi çalışırız. Nefsimizin yaptırdıklarına bakıp nereye gitmek istiyor onu böyle tanırız ve gerekli tedbirleri kuşanırız.

  1. Nefsimiz dünyaya bağlı kalmamızı ister. Dünyanın debbesine kapılmamızı isteyen nefsimiz Rabbimize olan inancımızı bozmaya çalışır. İnsan o hale gelir ki Allah'a inandığımızı zannettirir ama Haşa Allah yokmuş gibi bir hayatı yaşatır bize. Bir yere bağlı olmamız demek bir yerlerden uzak kalmışız demektir.

Bunun tedbiri: Ölümü hatırlamaktır. Ölümden kastedilen ölümün sonrasındaki hayattır. Bir hesap var, En Sevgiliyle buluşma zamanı var ve ölüm bir yok oluş değil. Bir hal değişimi bir duraktır.

  1. Her işte bir sebep arayışımız Rabbimizle muhabbetimizi kopardı. Her şeyi aklımızla çözeceğimizi bir müsebbip olacağına inanıyoruz. Gönül şıkkını atladık, kalbimizi es geçtik. Gönül doymadan akıl doyamayacak anlayamadık.

Bunun tedbiri: Cenabı Hak'la muhabbetimizi arttırmak niyetiyle namaza durmak. Secdenin hakkını verebilmektir. Sevgiliyle buluşma vaktini bekleyen gönül, imanın tadını alacaktır.

  1. Sahibiyet duygusu Allah Teala'nın diriliğine dair inancımızı zayıflatıyor. Her başarımızı kendimiz elde ediyor zannettiğimizden Rabbimizin ikramlarına nail olduğumuzu unuttuk. Çocuğumuza bir şey aldığımızda ona teşekkür etmeyi öğrettiğimiz gibi bu nimeti Rabbimizin ikramıyla sana veriyorum diyebilmeyi kendimize öğretelim.

Bunun tedbiri: Sadaka verebilmektir. Sadakayı yardımda bulunmak olarak da anlayabiliriz. Maddi yönü olduğu gibi manevi yönü de vardır. Sadaka verelim ki ikramın kıymetini anlayalım, Rabbimizi memnun edelim

  1. Mala cana olan muhtaciyetimiz bizi Allah'tan uzaklaştırdı. bir imtihanın içinde olduğumuzu unuttuğumuzda bizi güçlü kılacak her şeye sarılır oluruz. Makam, para, şöhret vb.

Bunun tedbiri: Nafilelere ağırlık vermek, sünneti terk etmemektir.

  1. Fakirlikten korku, zenginliğe ümit Allah Teala'nın diriliğine dair inancımızı zayıflattı. Nefis ve şeytan bizi Allah'tan uzaklaştırmak için korkuyu ve ümidi kullanır. Doyumsuz olan ve kendini hep garantiye alan bir yönümüz nefsimizdir.

Bunun tedbiri: Fakirlik korkusu için yardım ederek, hizmet ederek; zenginlik ümidini hesabın korkusunu hatırlamak şeklinde tedbir alıp tedaviye geçebiliriz. Muhabbetle kalın..