"SWAP" bir süredir üzerine uzunca konuşulan bir konu. Bankaların kapanan swap kanalları, ülkelerin birbirleriyle swap işlemleri, Türkiye'nin FED ve diğer ülkelerle swap işlem arayışları gibi onlarca haberi duyuyoruz ve üzerine defaten konuşuyoruz. Bu hafta çok konu olan swap işlemleriyle ilgili kısa bir özet tanımlamayı sizlerle paylaşacağım.

SWAP NE DEMEK?

"Swap" kısaca; finans dünyasında çok kullanılan ve de iki tarafın finansal araçlarını takas ettikleri bir sözleşmedir. Dolayısıyla, swap işlemleri de bu sözleşmeden doğar. TDK'ya göre "değiştirmek" veya "takas etmek" anlamlarına gelir. Swap kelimesi de çoğunlukla, finansal açıdan; değiştirmek ve takas etmek anlamlarında kullanılır. Finans dünyasında, iki tarafın finansal araçlarını takas ettikleri bir sözleşme olarak nitelendirilebilir.

Swap, nakit akışını değiştirmek için yapılacak tüm finansal anlaşmalar olarak da açıklanabilir. Çünkü iki tarafın arasında sabit veya değişken faiz oranlı ödemeler söz konusudur. Bu ödemeler, belirli bir süre boyunca; döviz swap işlemlerince değiştirilir ve de taraflar arasında sözleşme ile işlemler gerçekleştirilir.

Swaplar; döviz kurlarına, faiz oranlarına, hisse senedi endekslerine ve emtia fiyatlarına göre işlem görebilmektedir. Çoğu opsiyonlardan ve vadeli işlem sözleşmelerinden farklı olarak swap, borsada işlem gören bir enstrüman değildir. Bunun yerine swap, tezgah üstü piyasalarda işlem görmekte olan bir sözleşmedir. Döviz swapı veya faiz swapı işlemleri, piyasada en yaygın karşılaşılan swap türleridir.

SWAP İŞLEMİ NEDİR?

Piyasalardaki swap işlemleri, farklı faiz türlerine sahip olan borçların birbirleriyle değişimi olarak tanımlanabilir. Swap; genelde faiz oranlarına, hisse senedi endekslerine veya döviz kurlarına bağlı olarak işlem görür. Swap işlemleri, kısa zaman içerisinde; en çok kullanımda olan finans işlemlerinden birisi haline gelmiştir.

Swap oranları, bir kişinin; kısa vadeli piyasalar karşısında talep ettiği sabit oranlardır. Swap oranları, piyasada birbirinden farklı swap türlerine uygulanmaktadır.

DÖVİZ SWAP Nedir?

Tarafların önceden anlaştıkları kurlarla, iki farklı döviz tutarını; işlemin yapıldığı tarihte takas ettikleri, işlemin vade tarihinde ise ilgili para birimlerini anlaştıkları oran ve şartlarda geri takas ettikleri işlemdir.

Döviz Swap İşleminin Özellikleri

  • Vade sonu bellidir.
  • Anlaşmanın yapıldığı gün nakit akışı olur.
  • Yapıldığı gün itibariyle tarafları bağlayıcı bir anlaşma niteliği taşır.
  • Nakit akışı vade başında ve vadede gerçekleşir.
  • Tezgahüstü (OTC=Over The Counter) piyasada işlem görür.
  • Herhangi bir komisyon ödemesi yoktur.
  • Döviz Swap İşlemi Hangi Müşteriler İçin Uygundur?
  • Nakit hareketleri, elinde olan para birimi ile değil farklı para birimleriyle olan, nakit akışlarını ve ileriye dönük para akışlarını düzenlemek isteyen müşteriler için döviz swap uygun bir üründür.

Örnek İşlem

İthalat ve ihracat işiyle uğraşan müşterimizin elinde TL olmasına rağmen 30 gün süresince USD'ye ihtiyaç duymaktadır. Nakit akışındaki uyumsuzluktan dolayı, bugün 5,35 USDTRY kurundan 1 milyon USD alıp, 30 gün sonra 5,40 USDTRY kurundan satmak üzere Döviz Swap işlemi yapmıştır. Bu işlem ile müşteri bugün 5,35'ten aldığı USD'sini 30 gün sonra 5,40'dan satmayı garanti altına almıştır.

Vade Başı : Müşteri 5.350.000 TL verip bankadan 1.000.000 USD alır.

Vade Sonu: Anlaşılan kur üzerinden müşteri 1.000.000 USD verirken bankadan 5.400.000 TL alır