Eski Vali Zekai Gümişdiş:''Bursa'ya yeni atanmıştım.Ulaşımın büyük kısmı at arabalarıyla yapılıyordu.Atların dışkıları yolları kirletiyordu.Bunun önüne geçebilmek adına O zamanlar bir genelge yayımladım.Bundan böyle at arabası sahipleri atların arkalarına dışkıların yere dökülmesini önleyecek bez bağlayacaklar ve bu bezler de trafik denetleme ekiplerince kontrol edilecekti.Önceleri bu uygulama başarılı sonuç verdi.Çünkü ben sıkı takip ediyordum.Ancak bir ara takibi bıraktım.Biraz esnek davranmaya başladım.Genelgem yürürlükte olmasına rağmen trafik şube denetim ekiplerince denetim elden bırakıldı.Tekrar yollar kirlenmeye başladı.Genelgem yürülükte olmasına rağmen uygulanmaz oldu.Çünkü ben takibi ve sorgulamayı bırakmıştım.''

Sayın Valimiz biz okul müdürlerine o zaman şu tavsiyede bulunmuştu:''Siz siz olun işinizin sonuna kadar takipçisi olun.''

Bakanlığımız da kampanya başlatır.Takibini bırakırsa o iş güdük kalır vesselam.Bizden söylemesi.İcra makamında olanlara önerimizdir.

Şimdi de niçin okumalıyız? Sorunun gerekçelerini sıralayalım.Ne dersiniz?Birlikte okuyalım mı?

  1. Sağlığımız için; çünkü yaşlılık hastalıklarına yakalanmayız.(Unutkanlık, bilinç kaybı v.b) Ayrıca ruh sağlığımızın bozulmaması ve bozulan sağlığımızın düzelmesi için okumaya ihtiyacımız var.
  2. Düşünme kapasitemizi artırmak için okumalıyız. Çünkü bin kelime ile düşünen deyin ile beşbin kelime düşünen beyin yada ellibin kelime düşünen beyin aynı değildir. Kelime sembol ve kavram sayısı arttıkça beynimizin düşünme, öğrenme, kavrama gücü sürekli artmaktadır.
  3. Yaratıcılığın yada keşif gücünün artırılması için okumalıyız. Okuyan beyinler ancak yeni teknolojik icatlar yapabilirler.
  4. Ülkemizin güçlü olması için; çünkü bilgi toplumları okuyarak bu seviyeye gelmişlerdir.
  5. Toplumsal barış için okumalıyız; çünkü okudukça sorunlarımızı ve birbirimizi daha iyi anlarız.
  6. Her alanda (bilim,sanat, spor,edebiyat, siyaset, eğitim, din, ahlak v.b) hem ülkemizde hem dünyada etkin ve yetkin insanlarımızın olması için okumalıyız.
  7. Demokrasinin yerleşmesi için okumalıyız; çünkü biz okudukça bilinçleneceğiz., bu bilinç ile yetişen insanlar demokrasiden asla taviz vermeyeceklerdir.
  8. Keyif almak için okumalıyız; çünkü kitap okuyarak keyif almayanlar başka keyif alanları ararlar.
  9. Eğlenmek için okumalıyız; çünkü gerçek eğlence dinlence kitapların içinde, bundan haberi olmayanlar tabiki başka eğlenceler ararlar.
  10. Dilimizi korumak için okumalıyız çünkü okudukça kendi dilimiz gelişecek,yabancı kelimeler ve argolar yok olacaklardır.
  11. İletişimimizi geliştirmek için okumalıyız çünkü okumak hedefimizi sağlar.
  12. Arkadaşlarımız ile vakit geçirip onları tanımak için okumalıyız.
  13. Hayatı dolu dolu yaşamak için okumalıyız.
  14. Elimizdekiler ile mutlu olmasını becerebilmek için okumalıyız.
  15. Ahlak inancımızın hayata geçirilmesi için okumalıyız.
  16. Erdemli davranışların (çalışmak,yardımseverlik, hoşgörü, dürüstlük v.b) çoğalması için okumalıyız.
  17. Bilinçli tüketici olmak için okumalıyız.
  18. Kaynakların verimli kullanılabilmesi için okumalıyız.
  19. Zamanın verimli kullanılması için okumalıyız.
  20. Hayatı sorgulamak için okumalıyız. Çünkü sorgulanmamış bir hayat yaşanmaya değmez.

Bu açıklamalarımdan sonra'' bu akşamdan itibaren okumaya başlamalıyım.''dediğinizi duyar gibi oluyorum.Bakanlık yetkililerinin,siyasi ergin '' bu konuda bir seferberliğe ihtiyaç olduğunu düşünerek gerekli adımları atması gerekir.

Ben dahil herkese keyifli okumalar.Her şey güzel ülkemin insanları için.