İnegöl'e ne zaman geldik? Nereden geldik?

Çok geriye gidersek İnegöl'de hiç birimizin atasını bulamayız. İnegöl için de başlangıç noktası Malazgirt zaferidir. Ötesi Rum'dur, Bizans'tır.

Müslümanlar, Malazgirt Zaferinden itibaren Anadolu'yu vatan edinmişler.

Osmanlı'dan itibaren de İnegöl Bizans elinden fethedilmiş ve İslam toprağı olmuş.

Manavlar olarak isimlendirilen Türkmenler İnegöl'ün ilk yerlileri olmuş. Aslına bakarsanız bunlara da Osmanlı muhacirleri demek gerekiyor.

Sonrasında Bosna, Yugoslavya, Balkanlar ve Kafkaslardan getirilen Osmanlı halkı yine İnegöl'e yerleştirilmiş. Bu halklar da Osmanlı muhaciridir.

Cumhuriyet döneminde İnegöl'e muhacir akını devam etmiştir. Buna ülke içinden yapılan göçler de eklenmiştir. Bunlara da Anadolu muhaciri demek yerinde olur.

Haddi zatında İnegöl'de muhacir olmayan yoktur.

Peki, kimdir muhacir? Muhacir kimlere denir?

Allah yolunda, inacı, namusu ve vatanı için göç eden herkes muhacirdir.

Bu anlamda ilk muhacirler, Mekke'den Medine'ye göç eden Peygamber Efendimiz ve ashabıdır.

İnançları uğruna evlerini, işlerini, mallarını ve makamlarını ı feda edip gelen muhacirlere sahip çıkıp yardım eden Medineli Müslümanlara da Ensar denir.

İnegöl hem muhacir olmanın hem de ensar olmanın en güzel örneğini sergilemektedir asırlardır.

Gelene İnegöl'de yer verildi, toprak verildi, köy verildi, ev verildi, iş verildi. Hala da böyledir...

Kimseye; "Neden geldin, niye buraya geldin, başka yer yok muydu?" denmedi. Kardeş bilindi sahip çıkıldı.

"İnegöl kimin? Kim İnegöllü?" kavgasına hiç tutuşmadı dedelerimiz. Çünkü hepsi İnegöllü idi. Çünkü; birbirlerine karşı ensar ve muhacir idiler. Bir adım önce gelen ensardı, bir adım sonra gelen de muhacir...

Bugün İnegöl'de Türkmenler Manavlar, Gürcüler, Boşnaklar, Arnavutlar, Çerkezler, Abhazlar, Ahıskalılar, Bulgaristan Türkleri, Pomaklar ve Anadolu'nun bir çok ilinden gelenler, hangi birini sayalım, tabiri caizse 72 millet birlikte yaşıyoruz. İnegöl hepimizin.

Şimdi asıl mevzuya gelebiliriz.

Fark ettiniz mi? son günlerde İnegöl'e çok sayıda Suriyeli geldi. Hala da geliyorlar.

Savaş sebebi ile canlarını kurtarmak için kapımıza gelmişler. Evlerini, işlerini, yerlerini, konumlarını terk etmek zorunda kalmışlar.

Aynı dedelerimiz gibi, muhacir olmuşlar.

Peki, yeterince sahip çıkıyor muyuz? Ensar olabiliyor muyuz?

Lütfen, unutmayalım geçmişimizi. Hala hayatta olan, geçmişin tanıkları büyüklerimiz var aramızda, soralım onlara. Dinleyelim tekrar göç hikayelerini... Dinleyelim ki tekrar, halden anlayalım.

"Bunlar yabancı. Bunlara ev verilmez. Bunlar kira ödemez. Bunlara iş verilmez. Nerden geldi bunlar? Neden bunlara kapımızı açıyoruz?" demeyelim sakın.

Çok şey yapmamıza gerek yok. Kiralık ev ve çalışacak iş arıyorlar en fazla.

İslam tarihinden muhacir ve ensar menkıbeleri anlatmak kolay. Gözü yaşlı dinlemek kolay... Biz de onlar gibi olalım bakalım...

Haydi, şimdi Ensar olma zamanı.

İZ BIRAKAN KAYMAKAM

Yeni kaymakamımız Ali Akça bu hafta itibari ile görevine başladı. Yeni kaymakamımızın İnegöl'deki ilk programı İnegölspor'un açılışına denk geldi. Kaymakamımıza hayırlı olsun diyoruz.

Doğrusu Sayın Akça'nın İnegöl ile ilgili ilk izlenimini merak ettim. Ziyaretimde bunu mutlaka soracağım.

Bir de İnegöl'de görev yapan kaymakamlarla, iz bırakan kaymakamlar var. Umarım Sayın Akça, İnegöl'de iz bırakan kaymakamlardan biri olur.

.