Kent Konseyi, İnegöl Belediyesi ile işbirliğinde 'Dikkat Çekiyoruz' sloganıyla Kısa Film Yarışması düzenledi. Yarışmanın ödülleri önceki gün sahiplerini buldu.

Bu yıl ilki düzenlenen yarışmada birinci olan kısa filmi merak ediyordum açıkçası.

Konusu Çevre Bilinci ve Kent Kültürü olan, 30 filmin yer aldığı yarışmada yönetmenliğini Turgut Barut'un yaptığı ve sanayi bölgesinde geçen 'Filtre' isimli film 1'incilik ödülünün sahibi oldu.

'Kumanda' ve 'Yüzkarası' filmleri 2'inci ve 3'cülük ödüllerini alırken; Kent Müzesi'nde ödüller sahiplerine verildi.

Bu işin haber kısmı... Biz gelelim yorumlarına.

Birincilik ödülü alan filmi izledim. Yaklaşık 5 dakikada İnegöl'ün ne kadar pis bir havaya sahip olduğunu anlatıyor.

Müthiş bir kurgu yapılmış. İnegöl sanayisinin havamızı kirlettiğini o kadar güzel anlatmışlar ki...

Çiçeğini bu kirli havaya rağmen canlı tutmaya çalışan, hayatta kalmak için de kimyasal gaz maskesiyle gezen bir adam var filmde.

İnegöl Organize Sanayisinin bizi zehirleyen dumanları eşliğinde Napolyon'un sözü beliriyor: "Çiçeklerin olmadığı yerlerde insanlar yaşayamaz"

Ve film bu sözle bitiyor. O çiçekleri ben geleceğimize, çocuklarımıza, torunlarımıza, yarınlarımıza benzettim.

Biz yarınlarımızı kaybediyoruz. Daha fazla para kazanmak için geleceğimizi öldürüyoruz. Çocuklarımızı bugünden zehirliyoruz.

Ağacı, yeşili, çiçeği, börtü böceği azaltıyoruz. Daha çok beton, daha çok fabrika, daha çok para...

Her gün zehir soluyoruz ve bu gerçeği gözümüzün içine sokan film birinci oluyor. Konu da çevre bilinci ve kent kültürü...

Bu filmin bir başka versiyonu insanın canlı canlı mezara atılması ve üzerine toprak örtülmesidir.

Onu ne kadar rahatlıkla izleyebiliyorsanız; bu birinci olan filtre filmini de o rahatlıkla izleyebilirsiniz.

İnegöl'ün önde gelen isimleri, bu konuda yetkili, etkili isimleri neler hissetti merak ediyorum. Ben bir şehrin geleceğinin, yarınlarının canlı canlı toprağa girmesini izledim o filmde. Onların hissi de önemli aslında.

Teknoloji çağında bir cahiliye toplumunu gördüm. İhracat rakamları ile nüfusu ile ona buna caka satan ama her gün daha yaşanmaz hale gelen bir kentin sonunu gördüm.

Biz yazıyoruz, gündeme getiriyoruz. Ama dikkate alındığı yok. Hiç olmazsa bu tür çalışmalar ile İnegöl'ün özellikle kış aylarındaki hava kirliliği için çözüm üretmeyi düşünen bakarsınız birileri çıkıverir.