Aslında "Nasıl" ve "Niçin" kelimelerinin anlamları birbirine çok yakındır.Ama bu iki kelimeyi esas alan grupların arası epeyi uzaktır.Ne demek istiyoruz?İsterseniz anlatabildiğimiz kadar anlatmaya çalışalım.

Bilim, genellikle "NASIL" kelimesinin cevabını aramaya çalışır.Bir örnek ile açıklamaya çalışalım.Bilim, insanın oluşumunu incelerken,insanın bir anne-babanın eseri olduğunu,anne karnında dokuz ay kaldığını ve anne karnındaki oluşumların nasıl geliştiğini inceler.Ancak o insan Dünya'ya geldikten sonra "İnsan bu Dünya'ya 'NİÇİN' gelir?" sorusu üzerinde durmaz.

Günümüzün bazı dindar geçinenleri de (özellikle bilim ile uğraşmayanlar ) "Niçin" sorusu üzerinde durur,ama "NASIL" sorusu üzerinde fazlaca durmazlar.Bu varlıklar "nasıl yaratıldı" sorusuna kestirmeden "Allah yaratmıştır" deyip geçerler.Elbette ki bütün varlıkları yaratan Allah'tır bunda şüphe mi var? Ancak Rabbimiz bize "Nasıl" sorusunu incelememizi bizden istemektedir.Kur'an'da bununla ilgili çok ayetler vardır.Bazılarını örnek verelim:

-"Deveye bakmıyorlar mı, nasıl yaratılmıştır"(Ğaşiye,17),

-"Göğe bakmıyorlar mı, nasıl yükseltilmiştir" "(Ğaşiye,18),

-"Dağlara bakmıyorlar mı, nasıl dikilmişlerdir"(Ğaşiye,19),

-"Yeryüzüne bakmıyorlar mı, nasıl yayılmıştır"(Ğaşiye,20).

Ayetlere batığımızda "NASIL" kelimesi özellikle ön plana çıkıyor.Yine şu ayetlerde de Rabbimiz çevremize bakmamızı ve tefekkür etmemizi (fikir üretmemizi) bizden istiyor:

-"Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde selim akıl sahipleri için elbette ibretler vardır."(Ali İmran,190)

-"Onlar ayaktayken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar. Göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler. "Rabbimiz! Bunu boş yere yaratmadın, seni eksikliklerden uzak tutarız. Bizi ateş azabından koru" derler."(Ali İmran,191).

Oysa Bilim ile Dini ayrı düşünmek,ilaç ile içindeki reçeteyi (prospektüs) ayrı düşünmek gibi bir şeydir.Veya beyaz eşya ile kutusundaki kullanım klavuzunu ayırmak gibi bir şeydir.

Kur'an,Allah'ın okunan ayetleridir,kainattaki varlıklar da Allah'ın seyredilen ayetleridir.İkisinin de yaratıcısı Allah'tır.Onun içindir ki Yüce Allah,Kur'an cümlelerine de "Ayet"der,Kainatta ki her bir canlı için de "Ayet" der.

Bilimi Dinden koparmaya çalışan bazı bilim adamları yaratılan varlıkların "Nasıl" yaratıldığı üzerinde dururlar.Oluş sebepleri keşfedilen varlıklar sanki kendi kendine oluşmuş gibi yaratıcıyla irtibatını koparmaya çalışıyorlar.

Bunun yanında bilimden uzak olan bazı dindarlarda (dini-darlar ) bilim ile uğraşmazlar.

Oysa gerek Kur'an'da gerekse Sahih Hadisi şeriflerde ilme teşvik eden onlarca Ayet ve Hadisler vardır.Bu Ayet ve Hadisler ışığında geçmişte ilme yönelen yüzlerce Müslüman Bilim Adamı yetişmiştir.

Örneğin, İbn-i Sina Tıp alanında o kadar ilerlemişti ki onun eseri olan "el-Kanun Fit-Tıp" kitabı Avrupa okullarında uzun yıllar okutulmuştur.

Ancak Kur'an ve Hadislerden 1400 yıl sonra İbn-ı Sina'dan da bin yıl sonra geldiğimiz noktayı görmek isterseniz bazı Dini-dar'ların size gönderdikleri mesajlara göz atınız.

-"Kim şu cümleyi 10 kez okursa şu hastalıktan kurtulur",

-"Kim şu cümleleri şu kadar okuyup elini duvara koyarsa o duvar yıkılmaz",

-"Kim şu okunmuş elma ve ayvaları yerse çocuğu olur".

Dini bu hale getirenler,Rabbimizin "De ki: "Kulluğunuz ve duanız olmasa Allah size ne diye değer versin! ..."(Furkan 77) buyurduğu duayı yanlış anlatıp sulandıranlar unutmasınlar ki bunun vebalı Hesap günü çok ağır olacaktır.