NASIL BİR AYDA OLDUĞUMUZUN FARKINDA MIYIZ?

Ramazan ayının fazileti hakkında İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:

?Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları af olur Cehennemden azat olur O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir O oruçlunun sevabı hiç azalmaz?


?Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur, cehennemden azat olur Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur.?


?Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer Bu ayı fırsat bilmeli, elden geldiği kadar ibadet etmelidir Allahü teâlânın razı olduğu işleri yapmalıdır Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmelidir.?


BİR YIL ORUÇ TUTSAN, BİR RAMAZAN ORUCU ETMEZ

Ramazan-ı şerifte, iftarı erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir Resulullah Efendimiz bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi


Hurma ile iftar etmek sünnettir İftar edince, duasını okumak, teravih kılmak ve hatim okumak önemli sünnettir


Kur?an-ı kerim, Ramazan ayında indi Kadir gecesi, bu aydadır Allahü teâlâ, bu mübarek ayda Onun şanına yakışacak, kulluk yapmayı ve Rabbimizin razı olduğu, beğendiği yolda bulunmayı, hepimize nasip eylesin?


Peygamber Efendimiz buyurur ki: ?Özürsüz, Ramazanda bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yıl boyu oruç tutsa, Ramazandaki o bir günkü sevaba kavuşamaz.?

HURMANIN SIRLARI

Ramazan ayının en önemli figürlerinden biri hurmadır. Hac ve umre için gidenler, mutlaka yanlarında zemzem ve hurma getirerek dönerler. Peygamber Efendimiz, hurma yemiş, hurmayı sevmiş ve tavsiye etmiştir.

Peygamber Efendimizin,ılık süt ile hurmayı birlikte tükettiğine dair rivayetler var. Henüz hurma almamışsanız, ramazan sofranız için bugünden hurmanızı alın derim. Hurma ile orucu açmak sünnettir.

Ayrıca hurmanın tok tutucu özelliği olduğunu unutmayın. Sahur sofranızda da hurma eksik olmasın. Sahurda yenen hurma, insanın iftara kadar tok kalmasını sağlar.

Hurmanın sırları çok. Yeri geldikçe paylaşacağız.

RAMAZANDA KİLO VEREBİLİR MİYİZ?

Sahurla ilgili birkaç tavsiyemiz var. Yaz aylarındayız. Sıcak çok? Günler uzun? Oruç tutmak daha zor? Susuzluk çekmek istemiyorsanız, sahurda bol bol kavun ve karpuz tarzı meyveler tüketin.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu?nun sahurla ilgili açıklamasını okumuştum. Diyor ki: ?Ramazan?ın yaza denk gelmesiyle, oruçlu kalınan süre atıyor. Dolayısıyla sahurun önemi gittikçe artıyor. Sağlığınız için mutlaka sahura kalkın.?

?Tek öğün olan iftarda yenen yemeğin hacmi gittikçe artıyor ve kişi kilo vereceği yerde Ramazan ayının sonunda mutlaka en az 2-5 kg alıyor. Sahurda ölçülü yendiği takdirde oruç, kilo almayı önlüyor?

?Orucu zayıflamak için fırsat görmek yanlıştır. Ramazan döneminde de sağlıklı beslenmeden uzaklaşmayın. Yemeğinizi yavaş yiyin. İftarda orucunuzu açıp çorbanızı içtikten sonra bir süre yemeğinize ara verin. 10- 15 dakika sonra ana öğüne geçin; ancak mutlaka yavaş yiyin. Tatlıya geçmeden önce yavaş tempoda bir yürüyüş yapın. ?

BİR AYET-İ KERİME

?Oruç gecesinde (İftarla imsak arasında) eşinizle birlikte olmak size helal kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz.? (BAKARA 187)

BİR HADİS-İ ŞERİF

?Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz? (H.Ş)

GÜNÜN SÖZÜ

Alimlere sordum: İlim hıfzında en fazla yardımcı şey nedir? Dediler ki: Açlıktır ve az yemektir yani oruç tutmaktır. ( Muhammed bin el-Haris)

TARİHTE BUGÜN

İlk Dünya Futbol Şampiyonası Uruguayda başladı. Uruguay şampiyon oldu. (1930)

Said-i Nursinin mezarı açıldı, cenazesi Barla, Isparta civarında bilinmeyen bir yere gömüldü. (1960)

Kültür Bakanlığı kuruldu (1971)