Zatına layık şekilde Hamdu Sena Allah'a, sınırsız salat ve selam yüce Resulullah'a

Kişisel gelişim kitaplarını okuduğumuzda özellikle tercüme eserlerde veya yabancı yazarların kendi hayat hikayelerinde başarılı olmanın gereklerinde hep bir niyetin hikayesi var. Fakat yazarların içlerinde yaşamış olduğu hikayelerindeki bu niyeti 'hedefim vardı, hayalim vardı' diye yazarlar. Zira onların lügatinde niyet yoktur. Hayır vardır bu işte derseniz, onlar size hayır ne demek diye sorarlar.

Bu sebeple tercüme eserlerde niyetin yerine hedef ifadesini kullanırlar. Başarıyla alakalı sistemi anlatırken bizden, bizim ifadeler ve değerler kullanılmalıdır.

Hedef, bizim karşımızda olandır. Niyet ise başarı yolculuğunda her daim yanımızda olandır. Hedefin karşımızda olması çalışmalarımız boyunca stres oluşturur. Niyet ise bize rahatlık verir.

Başarılı insanların hayatlarını incelediğimizde onlar sonuçlar üzerinden amaç geliştirmemişlerdir. Hep bir problemin çözümüne, bir ihtiyacı giderme ve iyilikte bulunmadan hareket etmişlerdir. Büyük buluşların sahiplerine bakınız nasıl bir şey yapsak ta zengin olsak dememişler.

Bazı kelimeler vardır, onlar üzerinden yapmamız gerekenler vurgulanır. Ancak mesajın içeriğini iyi kavramak lazımdır.

DERLER Kİ

Derler ki; hırslı olmak lazım ama hırslı olmak insana başarı ve mutluluk getirmez. Hırs insana düşman kazandırır. Başarılı olsan dışlanırsın, başarısız olsan beceriksiz olursun. Hırs yerine azimli olmak lazımdır ve şunu unutmamak lazımdır: nasibimiz çalıştığımız kadardır. Tembellik etmemek lazım gelir

Derler ki; planlı olun. Planlarınız uzun süreli olsun. Ancak plan en fazla bir haftalığına yapılır. İş başvurularında 10 yıl sonra nerde olmayı planlıyorsunuz diye soruyorlar. Ne kadar saçma bir sorudur. Bunun yerine programlı olmak gerekir. Erteleme yapılmadan her gün yapılması gerekenler yapılmalı, ihtiyaç anında yeni planlama yapılır ve mesele çözülür.

Derler ki odaklanın. Eğer bu dikkatli olmak gerekir kabilinden bir ifade ise kısmen katılabiliriz. Belli bir alanda odaklanma yerine fotoğrafın bütününe bakmak, bakış açımızı genişletmek lazımdır. Sürücüler yola baktığında ne kadar görüş alanını genişletirseler o derece kaza yapma ihtimalleri azalır. Bir İtalyan makarna ustasının en az on yılını verdiğini biliyor muydunuz? Her makarna çeşidinden haberi var.

Derler ki başarı yolculuğunuzda zorlukla karşılaşırsanız uzaklaşın. Halbuki meseleden uzaklaşmak sizi işinizden uzaklaştırır. Bunun yerine meseleden uzaklaşmadan kendinize hareket alanı oluşturmalısınız. Öğrenci kardeşim, zor soruyla karşılaştın, uzaklaşma, bir önceki sonraki konuyla meşgul ol göreceksin yavaş yavaş sorunun çözümüne ulaşacaksın.

Derler ki yenilikçi olun, yeniliğe açık olun. Ancak unutulan bir mevzu var. Önce iyilikçi olmak lazım gelir. Bütün büyük buluşların içinde iyilik vardır. İşte ampül, cep telefonların uygulamaları, facebok .. Geçenlerde bir kuaför arkadaşımız minibüsün içini yeniden dizayn etmiş mobil kuaför olarak köyleri geziyor.

Derler ki bir şeyleri fark etmek başarılı olmanıza katkı sağlar. Önemli olan bir şeyleri fark etmek, başkalarının kusurlarını ya da eserlerindeki eksikleri görmek değildir. Önemli olan kendi hatalarımızı, eserlerimizdeki eksikleri fark edebilmektir.

(Bu yazı Fütühatı Seyyid Ruhi'nin Nasıl Başarılı Olunur? isimli eserinden derlenerek kaleme alınmıştır.) Muhabbetle kalın.