Alemlerin Rabbi olan yüce Allah'a sonsuz hamdu senalar, O'nun kutlu nebisine verdiği nimetler ve faziletler adedince salat ve selam olsun

Gönül, ademoğlunun mana aleminin merkez noktasıdır. Başkentidir. Başkentte alınan kararlar bütün ülkeyi nasıl etkiliyorsa gönülden alınan kararlar bütün vücudu ve hayatı etkiler.

İş ve özel hayatımızın çıkmazları, stresi, kırıcı konuşmalarımız, ölçüsüz tavır ve duruşlarımız gönlümüzün madde haline bürünmüş halleridir. Başkentte alınan kararların uygulama yeri hayatımızdır.

DOĞRU TEŞHİS SENİ KURTARIR

Ağzımız bozuksa bilin ki gönlünüzün ayarında bozukluk var. Kabaca sözler, malayani dilinizden düşmüyorsa vücudunuzun başkenti harap olmuştur. Ya da başkentin padişahı siz olmaktan çıkmış, burası nefsin yada şeytanın güdümüne girmiş demektir.

Peygamber Efendimiz aleyhisselam buyuruyorlar ki " insanın vücudunda bir et parçası vardır, o iyi olduğunda bütün vücut iyi olur, o kötü olduğunda bütün vücut kötü olur. Dikkat ediniz bu et parçası "kalptir."

İbadetlerimizden lezzet alamaz hale geldiysek, çalıştığımız iş yerimizde hep problem yaşıyorsak, insani ilişkilerimizde huzur bulamıyorsak, huzuru; dış alemde, maddede, eğlencede bulma çalışmamız nafile olacaktır. Çünkü bu gayret, nefsi doyurmaya dönük gayrettir. Halbuki bizim sorumuz nefsin bozulması değil, gönlün huzur bulmamasıdır.

GÖNÜL NASIL HUZUR BULUR?

El-cevap: Öyleyse yalnız beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, sakın nankörlük etmeyin.) (Bakara- 152.)

Kalpler ancak Allah'ı zikretmekle huzur bulur(mutmain olur.) Rad suresi -28

İlk emir dahi Rabbimizin adını/adıyla oku değil miydi? Neyi okuyacağız? Rabbimizi anmadan işimize başlayamıyoruz. Peki, işimizde gücümüzdeyken Rabbimizi nasıl ne kadar hatırlıyoruz. Rabb, terbiye edici demektir. Rabbimizin adları çoktur. Hangisini günlük hayatımızda kullanarak onu anıyor ve yüceltiyoruz. Ayet gayet açık beni anın ki ben de sizi anayım.

Feyz ile anarız Rabbimizi

Rabbimiz ile biliriz Rabbimizi Feyz Risalesi, (S. Muhammed Ruhi)

Sen kime tabi olursan onun isteklerini yerine getirirsin. İşçisin, esnafsın,babasın, evlatsın.. Patronunun sözünü dinlemeyince işinden olmuyor musun? Rabbimizin kulu olarak O'nu anmamak, O'na şükretmemek bizi nankör yapıyor. Dikkat ettiniz mi?

SEN NANKÖRLÜK EDERSEN NASIL HUZUR BULACAKSIN?

Gönül dünyamızı inşa etme mecburiyetindeyiz. Mademki inşaatçıyız. İşimize bakacağız. Patronun sözünü bize verdiği işi bitirmek zorundayız. Amelelik yapan kişi akşama kadar çene çalsa, malayaniyle meşgul olsa ona ücretini verirler mi?

NE YAPMAK LAZIM?

Kul olduğumuzu Rabbimize muhtaç olduğumuzu hatırlayalım, O'na bağlandıkça ve yaklaştıkça gönül temizlenecek ve hikmetle dolacaktır.

Dil ile kalp arasında sıkı bağ ve benzerlik vardır. Dikkat et. Dil ile kalp kası birbirine benziyor. Efendimiz buyuruyor ki " kim bana iki çene ve apış arası mevzuunda söz verir ve kefil olursa, ben de ona cennet için kefil olurum." ( Buhari , Rikak 23)

Hayatımızın imtihandan ibaret olduğunun unutmayalım ve sabırlı olmaya gayret gösterelim.

Cenabı Hakkı güzel isimleriyle tesbih ve zikir eyleyelim. Zira ancak böyle gönlümüzdeki kiri akıtabiliriz. Bol salavatı şerife getirmekte fayda vardır. Her salavata on rahmet gizlemiş Yüce Rabbimiz.

Gönül bir kaptır. Boş kalmaz. Sen onu Rabbinin aşkıyla doldurmazsan nefsin terbiye edicin olur ve onu dünya ile doldurur.

Muhabbetullah ile kalın..