Namaz kavramı, Kur'an-ı Kerim'de doksandan fazla ayette zikredilmektedir. Namaz, hicretten bir buçuk yıl kadar önce Mi'rac gecesinde farz kılınmıştır.
Namaz farz kılınınca Cibril, Hz. Peygamber'e gelerek onu vadi tarafındaki Akabe denilen yere götürmüş, orada fışkıran su ile önce Cibril sonra Hz. Peygamber abdest almış ve bera¬berce iki rek'at namaz kılmışlardır.
Hz. Peygamber mutlu bir biçimde eve gelmiş, eşi Hatice'nin elinden tutarak oraya götürmüş ve aynı şekilde Hatice ile birlikte abdest alıp iki rek'at namaz kılmışlardır.
İslam'ın başlangıç yıllarında namaz, sabah ve akşamleyin kılınan ikişer rek'attan ibaret iken, yaygın kabul gören görüşe göre, Mi'rac olayından sonra beş vakit namaz farz kılınmıştır. Cibril'in Hz. Peygamber'e Kabe'de, namazın vakitlerini göstermek üzere imamlık etmesi Mi'rac olayının ertesi günü olmuştur.
Dinimizde Yüce Allah'a yaklaşmanın yolu, ona yükselmenin basamağı ve bu bakımdan en parlak ve önemli ibadet, namaz ibadetidir. Bu özelliğinden dolayı namaz diğer bütün ibadetlerin özü ve özeti sayılmıştır.
Namaz insanın maddi ve manevi temizliğinin vasıtası olmaktadır.

Çünkü namaz kılmak için gerekiyorsa gusül abdesti almak, normal durumlarda abdest almak suretiyle bir nevi vücut temizliği yapılmış olduğu gibi, ayrıca elbisenin ve namaz kılınacak yerin de temizlenmesi gerektiği için bir üst baş temizliği yapılmış olur.

Daha da önemlisi namaz günahlardan arınmanın da bir yoludur.
Beş vakit namaz; akıllı, ergenlik çağına giren kadın ve erkek her müslümana farzdır. Hiçbir iş, ticaret, görev, meşgale ve mazeret mümini namazdan alıkoyamaz.(Nur, 38).

En büyük kulluk görevi olan namazı kılanlara mükafatlarının Allah tarafından olacağı şu ayet-i kerime ile ifade edilir :
"İman edip salih ameller işleyen, beş vakit namazı dosdoğru kılıp servetinin zekatını verenlerin mükafatları Allah katındadır. Onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir". (Bakara,2/ 277.)
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de Veda Hutbesinde;
"Rabb'ınız Allah'a karşı gelmekten sakınınız Beş vakit namazınızı kılınız. Ramazan orucunuzu tutunuz. Malınızın zekatını veriniz. Amirlerinizin (Allah'a isyan olmayan) emirlerine uyunuz. Rabbinizin cennetine girersiniz" müjdesini vermiştir.
Namazın kötü işlerden, kötü sözlerden alıkoyan özelliği de Kur'an-ı Kerim'de altı çizilerek belirtilir :
''Sana vahyedilen Kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir.'' (Ankebut, 29/45)
• Bu yazı İdris YAVUZYİĞİT Tarafından hazırlanan vaaz örneğinden İstifade Edilerek Hazırlanmıştır.
HAZIRLAYAN : SAMİ KENCİK
İNEGÖL İLÇE VAİZİ