Hepimizin çoğu kere sorduğu ve bazen de işin içinden çıkamadığımız bir soru vardır. Çocuklarımızı nasıl yetiştirelim? sorusu.

Bu konu ile ilgili takdir edersiniz ki yüzlerce, binlerce kitap yazılmıştır . O nedenle her birimiz kendimize göre bu metotlardan yararlanmaya çalışıyoruz. Bazen iyi sonuçlar alırken bazen de istediğimiz gibi bir netice alamayabiliyoruz. Şüphesiz ki bu metotların içinde en sağlam ve garanti metot Rabbimizin bize öğrettiği metottur. Çünkü insanı O yaratmış ve bizi en iyi tanıyan da şüphesiz O'dur.

" Yaratan bilmez mi? O, en gizli şeyleri bilir, (her şeyden) hakkıyla haberdardır."(Mülk-14).O'nun metodu en güzel metottur:" "Biz Allah'ın boyasıyla boyanmışızdır. Boyası Allah'ınkinden daha güzel olan kimdir? Biz ona ibadet edenleriz" (deyin)."(Bakara-138)

Çocuk yetiştirme metotlarının en güzeli namazın farzlarını hayatımızın tümüne uygulamaktır. Çünkü namazın farzlarına baktığımızda adeta hayatımızın özetini görüyoruz.

Şöyle ki:

1-HADESTEN TAHARET: Hades manevi kirlerden temizlenmek demektir. Namaz için abdest ve boy abdesti almak demektir.Hayatımıza bunu uygularsak şöyle diyebiliriz:Kalbimizi ve ruhumuzu karartan nice kirler vardır. Örneğin, dedikodu, haset, gıybet, iftira v.b.Bu kötülüklerden kurtulamadığımız sürece ruhumuz ve kalbimiz temizlenmeyecek, yaptığımız ibadetler bizlere tat vermeyecektir.

Bir havuzun dibinde çamur olduğu sürece o havuzun suyu her zaman bulanıklaşmayla karşı karşıya kalacaktır.Bir taş atıldığında veya ufak bir çalkantıda alttaki çamur üstündeki temiz suyu bulanıklaştıracaktır.Aynen bunun gibi bizim de kalbimizin dibinde o kötü davranışlar olduğu sürece yaptığımız Salih ameller her zaman bulanıklaşmaya mahkumdur.

2-NECASETTEN TAHARET: Vücudumuzun, elbisemizin ve namaz kılınan yerin temiz olması demektir. Bu maddenin hayatımıza yansıması şöyle olacaktır: Bildiğiniz gibi temizlik imandandır. Her Müslüman'ın temiz olması gerekir. O nedenle mü'min kişi her zaman bedenini, elbise ve çevresini temiz tutacaktır. Temizlik sağlıklı bir hayatın ön şartıdır. Zaten bütün hastalıklar temiz olmamaktan kaynaklanmıyor mu?

3-SETRİ AVRET: Örtünmesi gereken yerlerimizi örtmek demektir. Namazda setri avrete alışan bir çocuk büyüdüğü zaman tesettüre riayet etme konusunda bir zorluk çekmeyecektir.Ama küçük iken setri avreti önemsemeyen ve böyle alışan bir çocuk büyüdüğünde örtünmeyecek veya örtünmede zorluk yaşayacaktır.

4-İSTİKBAL-I KIBLE: Namazda iken kıbleye (Ka'be'ye) dönmek demektir. Hayatımızdaki yansıması ise doğru bir istikamet üzere bulunmaktır. İstikbal-ı kıble şuuruyla yetişen bir çocuk her zaman nereye gittiğini, hedefinin ne olduğunu sorgular. Daima sırat-ı müstakim (doğru yol) üzerinde kalacaktır. Kendisine bir gaye ve amaç edinir.

Günümüzdeki gençlerimizin bir çoğunda gaye ve amaç olmadığı için gününü gün etme derdi vardır. Yarınını düşünen geleceği için çalışan çocuk ve gençlerin sayısı çok azdır. O nedenle derslerinde de başarılı olamıyorlar.Çünkü amacı olan ders dinler,dersi dinleyen de başarılı olur.Hedefi olmayan bir gemiye hiçbir rüzgarın faydası olmaz.

5-VAKİT:Her namazın bir vakti vardır. Vakti gelmeden o namazı kılamazsınız. Bu şart bize şu dersi veriyor. Hayatta her şeyin bir vakti ve zamanı vardır. Zamanı ve vakti gelmeden o iş olmayacaktır. O nedenle bugünün işini yarına bırakma. Ama yarının işini de bugünden kendine dert etme. Zaman ve vakit kıyamet gününde bizden hesabı sorulacak nimetlerden bir tanesidir.

"İnsanlar iki konuda dikkatsizdirler. Biri sağlık diğeri de boş zamandır". Zaman ile para kazanılır ama para ile zaman kazanılmaz. Ayrıca yaptığım dualar kabul olmuyor diye ümitsizliğe kapılma.Zamanı gelince Allah duana cevap verecektir.

6_NİYET: Kılacağımız namaza niyet etmektir. Yani ne yaptığımızı bilmektir. Şuurlu ve bilinçli olmaktır. Ayrıca bir iş yapmadan önce o iş ile ilgili plan ve programını yapmalısın. Plansız ve programsız güne ve hayata başlama. Ayrıca niyetini temiz tut. Namaz bir ibadettir. Yaptığın her işi de ibadet samimiyetinde yapmaya çalış.Unutma ki "Ameller niyetlere göredir". Ne yaptığını önceden bilmelisin.

Resulullah(sav)ın, namazı daha 7 yaşındaki çocuklarımıza neden öğretmemizi istediğini şimdi daha iyi anlıyoruz. Çünkü namaz en büyük ibadettir. Çünkü namazı tam olan sıratı geçerken ve mahşer meydanındaki hesap vermede fazla zorluk çekmeyecektir. Çünkü namazı düzgün olanın hayatı da düzgün olur.

Unutmayın Namazı hayatının tümüne uygulayan kişi şu ayette açıklandığı gibi kötülüklerden uzak bir hayat yaşayacaktır:" (Ey Muhammed) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkor. Allah'ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı biliyor. ﴾Ankebut-45﴿

.