Dayım Aristo (Ersin Ertürk) ün ortaokul tasdiknamesini almak için dün Naire Çikayeva Anadolu Lisesine gittim. Okulu binasında girişte, okuduğum İnegöl Ortaokul-Lisesinin Müdürlerinin fotoğraflarını görünce kısa bir şaşkınlık geçirdim.İnegöl Ortaokul ve lisesinin havasını soludum bir an..Daha sonra merdivenlere yöneldiğimde, Türk şairlerinin portreleri, hayatı ve şiirlerinin yer aldığı duvarları görünce bir sevince büründü yüreğim.. Gülümsedim.. Mehmet Gülhan öğretmeni sordum nöbetçi öğrenciye, 3.katta dedi ve asansörle çıkabileceğimi söyledi. Bir şaşkınlık daha.. Asansöre yöneldim.3. kat, tertemiz , pırıl pırıl bir koridor.Bir öğretmen Mehmet öğretmeni aradı. Beş dakikalık beklemenin ardından sıcak bir kucaklaşma ve merhaba..

İnegöl Ortaokulu ve Lisesinin bütün evraklarının bu okulda toplandığını ve yaklaşık 4 yıllık bir çalışmanın ardından düzenli bir arşiv oluşturup kurulduğu 1932 yılından beri tüm kayıtların bilgisayara işlendiğini söyledi.Sevindim. Dayımın okul numarasını öğrendim ve okuduğu yılı..Tüm bilgileri çıktı ekrana. Çaylarımızı söyledi.''Hemen bırakmam '' dedi. Çay içerken gözüm dolabın üzerindeki keman kutusuna ilişti. Tanıdıktı. İnegöl Lisesi'nde Hasan Yörenç öğretmenimizin bizlere her hafta bir ezgi dinlettiği kemanı. Sordum; ''telleri kopuk yaptıracağız ''dedi. Piyanoyu müzeye kaptırdıklarını söyledim..Güldü.

Daha sonra arşiv odasına girdik.Son sistem dolaplar ,tasnif ve kara kaplı kocaman defterden bulduk bir de dayımın dosyasını. İlk okul diplomasını . Etkilenmemek mümkün değildi. Çayları içerken kendi bilgilerime de baktım. Gerçekten büyük emek verilmişti.Bir çok değerin kaybolduğu böyle bir zamanda..İşlerimiz bitirip aşağıya indik.Okul müdürü değerli kardeşim Cavit Yakşi' nin odasına girdiğimizde yine tanıdık bir eşya.. Yine müzik derslerinde başta ''Rodrigo'nun Gitar Konçertosu'' olmak üzere defalarca müziğini dinlediğimiz kapaklı pikap smile ifade simgesi. Açtım içinde hala plaklar.. Müdürüm iğnesinin kırık olduğunu araştırdıklarını ve yenileyeceklerini söyledi..Ve yapıldığında müzik dinlemeye çağıracağını.. kahvelerimizi yudumlarken, İnegöl Lisesi anılarımı anlattım. Keyifli bir saat sohbetin ardından Müdürümüz ''Abi kupalarda burada dolapta. İnegöl Lisesinin tüm değerlerine sahip çıkıyoruz''dedi. Sevinçle ayrıldım..Kafamda hala lise anıları..

Dostlarım,Arkadaşlarım;Kardeşlerim;Abiler , Ablalarım..İnegöl Lisesi her ne kadar isim olarak yaşamasa da okulumuzun tüm anıları değerleri Naire Çikayeva Anadolu Lisesi'nde saklı ve korunmuş.

EMEĞİ GEÇENLERE SONSUZ TEŞEKKÜR VE MİNNETİMİ SUNARIM..İNEGÖL ORTAOKULU VE LİSESİ İLE TÜM BİLGİ VE BELGELERİNİZİ ORADAN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ..EN AZINDAN BİR ÇAY İÇMEYE GİDİN, BİLGİLERİNİZE BAKIN.

Mehmet Gülhan ve Cavit Yakşi öğretmenlerimiz memnun olacaklardır. Ve İNEGÖL LİSESİ havasını tekrar koklayacağınızdan hiç şüpheniz olmasın....

TA HA SURESİ 25-28

Türkçe Anlamı: Rabbim, benim göğsüme genişlik ver, işimi kolaylaştır; dilimden de şu düğümü çöz ki sözümü iyi anlasınlar.''

DOLMABAHÇE CAMİİ

Dolmabahçe Camii, Sultan Abdülmecit'in annesi Bezmialem Valide Sultan tarafından başlatılıp ölümü üzerine Sultan Abdülmecit tarafından tamamlanan ve tasarımı Garabet Balyan'a ait olan bir yapıdır.Asıl adı Bezmialem Valide Sultan Camii olan ama konumu nedeniyle Dolmabahçe Sarayı bütünü içinde düşünülüp birlikte anılan Dolmabahçe Camii, iki yılı aşkın bir yapım süreci sonunda 23 Mart 1855'te bir cuma töreniyle ibadete açılmıştır.Caminin en belirgin biçimsel özelliği net bir kurgu ve geometriye sahip olmasıdır. Cami ve hünkar bölümleri, işlevlerine de bağlı olarak ayrı ayrı tasarlanmış ve sonra birleştirilmiş gibidir. Cami, kare planlı alt yapı üzerine kubbeli ve yüksek bir kitledir. Hünkar bölümü ise, dikdörtgen planlı prizmatik ve daha alçak bir kitledir. Bu iki kitle, caminin kuzey cephesi yönünde bitiştirilirler. Bu yapıdaki geometri egemen tasarım, ampir üslubunun veya yeni klasikçiliğin 19. yüzyılın ortasındaki son fakat en bütüncül örneklerindendir.