Merhaba değerli okurlar. Müziğin terapi amacı ile kullanılan bilimsel bir tedavi yöntemi olduğunu biliyor musunuz.Sağlık Bakanlığının yayınladığı Geleneksel ve Tamamlayıcı tıp Yönetmeliğinde tanımı şu şekildedir: Müzik terapisi konusunda ehliyetli bir profesyonel tarafından müziğin, bireylerin fiziksel, psikolojik, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamada klinik ve kanıta dayalı olarak kullanılmasıdır.

İnsan yaşamında etkili ve güçlü bir iletişim aracı olan müzik, yalnızca ruhsal yapının kötü olduğu durumlarda değil, iyi olduğu durumlarda da insanı etkilemektedir. Müzik kendine özgü dili, yapısı ve anlatım öğeleriyle insanın duygu ve düşüncelerine hitap ettiği söylenebilir. Eski medeniyetlerde de psikolojik sorunların giderilmesinde müziğin tedavi edici etkilerinden yararlanmıştır

Müzik; aynı zamanda insanın kendini seslerle ifade etmesine imkan veren sanattır. Müziğin kendine özgü bir dili vardır ve bu nedenledir ki, evrensel bir boyuta sahiptir ve dünyadaki tek ortak dil müziktir. Müzik dinlemek, insanın estetik duygusunu ve ritim sezgisini uyararak geliştirir ve içindeki güçlü duyguları uyandırır. Müzikle bireyin yaşama heyecanı artar. Müzik kişiyi dinlendirir, canlandırır, sakinleştirir ve insani yönünü zenginleştirir. Müzik dinleyen insan, toplum içinde daha mutlu ve daha uyumlu bir birey olur. Birçok insan kendini müzikle daha iyi ifade edebilmekte ve duygularını müzikle ortaya koyabilmektedir. Dolayısıyla müzik iletişim amaçlıda kullanılmaktadır.

Müzik, merkezi sinir sistemi ve beyin kabuğunda yer alan düşünme, öğrenme, konuşma, beden kontrolü ile ilgili merkezleri uyarmaktadır ve bu alandaki gelişmeleri desteklemektedir. Müzik depresyon geçiren gençlerde beyni rahatlatıcı ve hormonel düzensizlikleri hafifletici rol oynar. Müziğin hormonlar üzerindeki etkisi mevcuttur ki buda müziğin tarz ve şekline bağlı olarak stres hormonlarını arttırmak yada azaltmak şeklinde olur.

Müzikoterapi uygulamaları zekanın kalitesini de artırabilmektedir. Bu yolla zeka geriliği olan bireylerde (örneğin down sendromlu çocuklarda) organik durumun elverdiği en üst performansı yakalamak mümkün olabilmektedir. Beynin sağ ön bölgesinde oluşan bir aktivite artışı, depresyonla ilişkili bulunmuştur. 1999 yılında Florida'da 30 ergen üzerinde yapılan bir çalışmada, müzikoterapi seanslarından sonra beynin sağ ön bölgesindeki aktivasyon artışının normale geldiği ve buna paralel olarak depresyonu olanlarda bir düzelme elde edildiği gözlenmiştir

Yaşlıların piyano gibi müzik aletlerinin eğitimini almaları kendilerini iyi hissetmelerini sağlamakta, uzun süreli hafızadaki bilgileri kazanmada etkili olabilmektedir Zamanı, yeri şaşıran ve hafıza kaybından yakınan yaşlılara müzikve dans programı uygulanmıştır. Hastaların sosyal ve duygusal uyumları ve uyanıklılık seviyeleri artmıştır. Demans hastaları müzikterapi sonrasında öğleden sonraları ve akşam saatlerini daha sakin geçirdikleri için bakımından sorumlu kişiler daha rahat, daha sakin, iletişime daha açık ve daha sorumlu hale gelebilmektedir. 20 Alzheimer hastasına 4 hafta, haftada 5 defa, 30 müzikoterapi seansları uygulanmış. Melatonin hormonunda artış elde edilmiştir. Gevşeme, rahatlama ve mutluluk seviyesi yükselmiştir

İbn-i Sina El-Kanun Fi't-tıbb kitabında ;''Tedavinin en iyi yollarından, en etkililerinden biri, hastanın akli ve ruhi güçlerini artırmak, ona hastalıkla daha iyi mücadele için cesaret vermek, hastanın çevresini daha sevimli ve hoşa gider hale getirmek, ona en iyi musikiyi dinletmek ve sevdiği insanlarla bir araya getirmektir...'' yazmaktadır.İbn-i Sina'ya göre ses, varlığımız için zaruridir. Müzik bestelerini bize hoş gösteren, işitme gücümüz değil, o besteden çeşitli telkinler çıkaran idrak yeteneğimizdir.

Türklerde en az 6000 yıldan beri süregelen bir müzik tarihinden bahsedilmektedir. Davul, Türklerde en yaygın olan müzik, ilan ve işaret aletidir. Ayrıca çeşitli üflemeli, vurmalı ve yaylı çalgılar tarih boyunca var olmuştur. Haftaya Türk musikisinde makamlara göre tedavi edilen hastalıklardan bahsedeceğim. Herkese sağlıklı günler dilerim.

Sorularınız için telefonum 532 497 61 42