Ekonomideki gidişatı takip ettiğimiz birçok endeks ve istatistikler vardır. Özellikle çoğumuzun yakından takip ettiği tüketici fiyat endeksi aylık ya da yıllık hanehalkının satın alma gücü üzerindeki değişikliği yakından görmemizi sağlar.

Ancak asıl bakmamız gereken taraf eş zamanlı açıklanan üretici endeksi tarafıdır. Çünkü Tüketici fiyatları ürün bazında sonuç üzerindeki değişimleri göstermektedir. Üretici fiyatları ise mutfakta nelerin nasıl-hangi şartlarda üretildiğini göstermektedir. Dolayısıyla sonuç üzerine olan etkiyi kontrol edebileceğimiz nokta konunun neden kısmında olan üretici fiyatlarıdır.

Zaten ülkemizde Ağustos ayı ile birlikte yaşadığımız süreçte mutfaktaki işleyişin bozulmasından kaynaklanmıyor mu?

Yaşadığımız fiyat artışların üretici tarafından kaynaklanmakta ve buna tüketici fiyatlarına yansımaktadır. Son dönem verilerinde de gördüğümüz üzere üretici fiyatları üzerinde yaşanan fiyat artışları tüketici fiyatlarından yüksek. Nihai satış tarafında ise fiyatlar baskılandırıldığı için üretici tarafında karlılıklarda önemli düşüşler yaşanmaktadır. Karlılıklar üzerindeki düşüş zaten nakit akış problemi yaşayan üretici tarafında hareket kabiliyetini oldukça kısıtlamaktadır.

Yurt içi üretici fiyat endeksi ana sanayi grupları ve değişim oranları

Tüketici fiyat endeksi

Yurtiçi üretici fiyat endeksi değişim oranları

Özellikle ara malları konusunda ülkemizde eksiklik olduğunu biliyoruz. Bu alanda yatırımcılara ara mallarının ne oldu ve üretim tarafında yapılacak doğru teşviklerle orta ve uzun vadede sonuçlarına alacağımızdan eminim. Kısa vade de ise mevcut üretim alanlarımızın güçlü ve ayakta kalmasını sağlayabilmemiz gerekiyor. Örneklendirmek gerekirse Çin üretim alanlarında Dünya'da en aktif ülke diyebiliriz. Üretici tarafında fiyat dalgalanmalarının önüne geçebilmek için Çin hükümeti stratejik ürün alımlarını kendisi yaparak üreticilerine tedarik sağlıyor. Böylece uluslararası rekabet gücü ve şirket ömürleri korunmuş oluyor. Tarımdan sanayiye, perakendeden inşaata her alanda stratejik çalışmalar yapabiliriz. Yeter ki günü kurtarmaya uğraşmayalım.