Muharip gazi, meslek önderi, kürekçi ustası. 1898 yılı İnegöl doğumludur. Babası Ali Efendi yıllar önce Trablusgarp ve Yemen Cephelerinde savaşmak üzere evden ayrılmıştır. Mustafa Efendi 17 yaşında askere alınır. Temel eğitim için İstanbul Selimiye Kışlasında Toplanma Merkezindedir. Tellal isimleri okumaya başlar kimin hangi cepheye gideceğini duyurmaktadır. "İnegöl'den Gavazoğulları'ndan Ali oğlu Mustafa" Bir an tellalın sesini bastıran bir ses duyulur "Tellal o İnegöl'lü asker hangisi". Sesin sahibi daha önce başka cephede yaralanmış ve tedavi sonrası o da cepheye gönderilmeyi bekleyen İnegöl'lü Ali Efendi'dir. Koltuk değnekleriyle askerlerin toplu halde oturduğu meydana iner. "Oğlum sen İnegöl'de kimlerdensin". "Dayım Hafız Burhan, Amcam Fuat Efendi, Babam Ali Efendi ise uzun zamandır asker". Ali Efendi kendini tanıtır baba oğul kucaklaşırlar. Sabaha kadar uyumaz sohbet ederler. Ayrı ayrı cephelere giderler. Mütareke sonrası İnegöl'e dönerler. Sonrası İnegöl'den İnönü savaşlarına da katılırlar. Kürekçilik yaparak hayatlarını sürdürürler. Ali Yalaza 1942 yılında hayata veda eder. Mustafa Yalaza ise 05.11.1984 tarihine kadar ömür sürer.Kaynakça : 04.02.2017 tarihinde torun Diler Yalaza ile görüşüldü, Kürşat Dursun Anılarla İnegöl s.169

YABACI, ŞÜKRÜ

İnegöl Kurtuluşspor Kulübü Kurucu Başkanı 19.12.1938 tarihi İnegöl doğumludur. İnegöl Malmüdürlüğü'nde hizmetli olarak başladığı çalışma hayatının son yılını İnegöl Vergi Dairesi'nde çalışarak noktaladı. Yirmi beş yıl dört ay'lık bir çalışma süreci sonrası 14.03.1991 tarihinde emekli oldu. Futbol oynamayı kendisi çok sevdiği gibi futbolun gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutacağına inanıyordu. 1974 yılında mahalle gençlerinin ihtiyacını görüp arkadaşları ile birlikte İnegöl Kurtuluşspor'u kurdu. Sonrasında yönetim kurullarında da görev aldı. 10.11.2013 tarihinde vefat etti.Kaynakça : 31.07.2017 tarihinde oğlu Zeki Yabacı ile görüşüldü.

YAMAN, İSMET

Futbolcu, 1934 yılı İnegöl doğumludur. İlkokulu Dündar İlkokulu'nda okudu. Sonrası çırak olarak girdiği terzilik mesleği oldu. Küçük yaşlardan itibaren futbol oynadı. Üstün top tekniği ile ön plana çıkardı. Çapar İsmet diye de bilinir. Bursa Amatör Karmalarında birçok kez forma giydi. İnegöl'de İdmanyurdu ve Yıldızspor takımlarının İnegöl dışında Bursa Merinos, Bursa Acar, Bursa Güven ve Eskişehir Şekerspor Takımlarını formalarını giydi. 1970 yılına kadar futbol oynadı. 26 Temmuz 1970 tarihinde dönemin ilçemiz ve Bursa Futbolunun önemli futbolcularının katıldığı bir Jübile düzenlendi. Sonrasında bir süre ilçemizdeki amatör takımlarda antrenörlük yaparak futboldan kopmamaya çalıştı. 22 ağustos 1988 tarihinde de vefat etti. Kaynakça : 31.03.2017 tarihinde aynı dönem futbol oynayan Şükrü Subaşı ile, 11.05.2017 tarihinde yeğeni Selahattin Yaman ile görüşüldü.