Selamünaleyküm.

Allah''ın rahmeti, bereketi, mağfireti, üzerinize olsun.

Kırbacı kendi nefsime vurarak başlamak isterim.

Evet, Dünya olarak büyük bir belayla yani imtihanla karşı karşıyayız bu imtihan insan, ırk mezhep, din, dil, zengin, fakir, yaşlı, genç, kadın erkek, ayırmadan yakarak, yıkarak büyük bir hızla devam ediyor.

Öncelikle bu musibetten bir nasihat almak için rabbimizin Bakara süresinin 155. ayetindeki bir uyarısını hatırlayalım;Andolsunki sizi biraz korku ve açlıkla mallardan, canlardan ve ürünlerden eksilmekle sınayacağız. Sabredenleri müjdele.

Demekki bu bir imtihan olabilir.Ama tüm insanların sınandığı bir imtihan.

Evet, ayette rabbimizin dediği gibi korku var, mal endişesi var, ürünlerin tükenmesi var, aç kalma kaygısı var.

Peki bu imtihan bitermi?

O'nun bilgisi rabbimizde saklıdır.

Bize düşen tedbir alıpAllah'a sığınarak, sabrederek bu sınavı müminler gibi geçebilmektir. Evet, belki bu beladan kurtuluruz bu salgın biter gider. Temennimizde duamız budur elbet. Ama şu varki insan hemacizdir, hem nankördür. Hemzavallıdır,hem isyankardır.

Yani bu salgın bitse bile ekonomi hariç her şey herkes kaldığı yerden devam eder.

Bu işin bir tarafı.

Bir başka tarafında ise rabbimiz AnkebutSuresi'nin 65.ayetinde; "Onlar bir gemiye bindikleri zaman fırtınadan korkarlar, dini yalnız Allah'a has kılarak dua ederler.Onları sağ salim karaya çıkarınca hemen Allah'a ortak koşuyorlar."

Buda insanın yaratanına karşı hem çok aciz, hem muhtaç, hemde nekadar nankör olduğunu bize hatırlatan bir ayettir.

Evet, başka bir ayette ise rabbimizin bize başka bir hatırlatması var.Rum Suresi'nin 41. ayetinde rabbimiz buyururki; "İnsanların kendi elleriyle yapıp ettikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu.Böylece Allah dönüş yapsınlar diye işlediklerinin bir kısmını onlara tattıracak."

Demekki insanların başına gelen bu musibette herkesin bir payı var.

Peki, nasıl korunuruz bu musibetten?

Alacağımız tedbirlerin yanında en büyük şifa olan, dua ederek ve yüzümüzü yaratana dönerek samimi bir yalvarışla tövbe ve istiğfar ederek.

Rabbim hayatı Kur'an gözüyle okuyabilmeyi, hayatı hayat kitabıyla yaşayabilmeyi bizlere nasip ve müyesser eylesin. Selam ve muhabbetle kalın.