İsmi Orhaniye Mahallesi'nde bir sokakta yaşatılmaktadır, Varışlısoy Camii yer bağışçısıdır. 1901 yılı İnegöl doğumlu olup At Arabası yapım ustasıdır. Esnaflık yaparak hayatını sürdürdü.

Yardımsever bir insan olarak tanındı. Varışlısoy Camiinin arsa bağışçısıdır yapımına da katkı sunmuştur. Soyadı caminin isminde yaşatıldı. Aynı şekilde kendine ait yerler imara açılınca ismi Orhaniye Mahallesinde bir sokağa da verilmiştir. 1976 yılında vefat etti.

Kaynakça : Torunu Rıfat Varışlısoy ile görüşüldü.

HACI SALİH(ÇELEBİ)

Burhaniye mahallesinde bir sokakta adı yaşayan Hacı Salih Efendi 1877-78 Osmanlı Rus savaşı sonrası Saraybosna'dan Anadolu'ya, İnegöl'e göç etmiştir.

Saraybosna Başçarşı'da manifaturacılık yaparak hayatını sürdürmekte olan Salih Efendi mesleğini göç sonrası İnegöl'de de sürdürmüştür. İşyeri önceleri Çınarlaraltı denilen bölgede yer almışsa da daha sonra Kapalıçarşıya taşınmış mesleği sonrasında çocuğu ve torunu tarafından da idame ettirilmiştir. Soyadı kanunu çıkınca çocukları Çelebi soyadını almışlardır.

Eski Milli Eğitim Müdürlerimizden Nejat Çelebi'nin babadan, Yazar-şair Yaşar Faruk İnal'ın da anneden dedesidir. 1924 yılında vefat etmiştir. Kendisine ait toprağın imara açılması sonucu ismi o bölgedeki sokağa verilerek yaşatılmıştır.

Kaynakça : 18.11.2016 tarihinde torunu Nejat Çelebi ile görüşüldü.

HACI ŞAKİR BALAKUŞ

İnegöl Belediye Meclis Üyesi, muhtar, esnaf. 1926 İnegöl doğumludur. Boya ve badana işleri yaparak geçimini sağladı. Çevresindeki sorunlara duyarlı bir yapısı vardı. Kendisine yapacak bir görev çıkarırdı. Özelikle Kavaklaraltı Mezarlığının genişletilmesi sırasında çok emek vermiştir.

28 yıl muhtarlık yaptı, İnegöl Muhtarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği'de yapmıştır. 1968-73 yılları muhtarlık görevini yaparken İnegöl Belediye Meclis Üyeliği'ne seçilmiş. Beş yıl kadar iki görevi birlikte yerine getirmiştir. 29 Eylül 1989 tarihindevefat etti. İsmi Süleymaniye Mahallesi'nde bir sokakta yaşatılmaktadır.

Kaynakça : 15.03.2017 tarihinde torunları İhsan ve Murat Balakuş ile görüşüldü.