Cumartesi günü MÜSİAD Dayanıklı Tüketim Malları, Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu tarafından MÜSİAD İnegöl Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen "Mobilyada 4. Sanayi Devrimi" konulu istişare toplantısındaydık. Mobilya sektörünün 'Endüstri 4.0' dönemine hazır olup olmadığı tartışıldı toplantıda. Oldukça verimli bir toplantı olduğunu söyleyebilirim.

Fuar dönemine hatta en kalabalık olabileceği Cumartesi gününe denk gelmesi nedeniyle mobilyacıların sayısının azlığı dikkat çekti.

Bu toplantının özellikle mobilyada Türkiye'nin ve İnegöl'ün hangi noktada olduğuna ilişkin bir tekrarı yeniden yapılabilir. Mobilyacılarımızın önündeki hedefleri yenilemeleri, eksiklerini görme açıcından faydalı olacağını düşünüyorum.

Bu tür programlarda en çok dikkatleri rakamsal veriler çeker. Özellikle hangi noktada olduğunu en güzel gösteren istatistiki çalışmalar.

Biz de oradan başlayalım. DTM Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu'nun sektörel raporunu Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş, paylaştı programda. Biz de oradan alıntı yaparak sizlere sunalım.

Türkiye mobilya üretiminde dünyanın neresinde? 2015 yılı verilerine göre dünyada bir yılda üretilen mobilya değeri 409 milyar dolar. Bunun %40'ını Çin üretmiş. %12'sini ise ABD. Almanlar ve İtalyanlar ise %4-5 dolaylarında...

Türkiye ise 2015 yılı verilerine göre 5,7 milyar dolarlık bir üretim yapmış. Bu da %1,4'e tekabül ediyor. Dünyada üretilen 100 dolarlık mobilyanın 2 doları dahi Türkiye'de üretilmiyor. Yani biz Vietnam'ın dahi gerisindeyiz. Şu an dünyada 13.sıradayız. Çin, ABD, Almanya, İtalya, Hindistan, Polonya, Birleşik Krallık, Kanada, Güney Kore, Fransa ve Vietnam ilk 11 sırada yer alan ülkeler.

Gelelim mobilya ihracatına. 2015 yılına göre 137 milyar dolarlık bir mobilya ihracatı var dünyada. Türkiye mobilya ihracatına göre dünyada 12.sırada. Yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracatımız var. 2017 yılı rakamlarına göre ise 2,7 milyar dolar. Tüm ihracatta Türkiye'nin yeri %1,5.

Yani ihraç edilen bin mobilyanın 15'i Türkiye'den. Orada da %38 ile lider Çin. Sonra Almanya, İtalya ve Polonya geliyor. Vietnam, ABD, Kanada, Malezya ve Meksika sonrası Romanya geliyor. Yani üretimde bizden geride olan Romanya, ihracatta önümüzde. Romanya ürettiği mobilyaların %93'ünü ihraç ediyor. Türkiye ise %34'ünü.

Gelelim İnegöl'e... 2017 yılı ihracat rakamlarını İTSO'nun eski başkanı Metin Anıl açıklamıştı. 2017 yılında 900 milyonluk ihracatın 378 milyon dolarını mobilya sektörün gerçekleştirdi. Oran olarak %42. Tekstili birkaç senedir geride bırakıyor mobilya. Türkiye mobilya ihracatı 2017 yılında 2,7 milyar dolar. Ahmet Güleç, Ocak ayında açıklamıştı bu rakamı. Bu şartlarda İnegöl'ün ihracattaki payı %15 dolaylarına geliyor.

Türkiye dünyada ihracat ve üretim olarak % 2'ye yakın bir noktadayken; İnegöl Türkiye içinde %15-20 bandında bir noktada. Kısacası İnegöl mobilyacısının kat etmesi gereken mesafe çok, daha çok çalışmamız lazım. Daha çok koşmamız lazım. Daha da kurumsallaşmamız şart. Tasarım ve yenilikte daha çok mesafe kat etmemiz lazım.