3 yıldır İMOS'un 'I'm Desing' etkinliğini sunuyorum. Cumartesi günü de Bursa'da Merinos Kongre Merkezi'ndeki gala programında sunum görevini üslendim.

Sabah 10'dan akşam 6'ya kadar birbirinden değerli ve önemli tasarımcıları sahneye davet ettim.

Onların tasarıma ilişkin bakış açılarını gözlemleme olanağım oldu. İnegöl Mobilyasının özellikle tasarım anlamında ciddi atılıma ihtiyaç olduğunu bir kez daha müşahede ettik.

Peki kim müşahede etti? İMOS yöneticileri, İtalyan ve Türk tasarımcılar, İMOS'un workshop çalışmasına dahil olan tasarım öğrencileri ile endüstriyel tasarım okuyan öğrenciler...

İnegöl mobilyacısı yok. Mobilya sanayinde tasarım yapanlar yok. Asıl işin muhatabı yok. Ben şuna benzetiyorum olayı. Futbolun geleceğini tartışıyorsunuz.

Spor yorumcuları orada, hakemler orada, seyirciler orada, spor malzemesi üretenler bile orada. Ama kulüp başkanları, teknik direktörler ve futbolcular yok.

Bu proje Bursa'da gerçekleştiği için mobilyacılar yok diyemiyorum ne yazık ki. Zira İnegöl'de de beklenen ilgi yoktu.

Oysa İMOS'un bu projesi, başkent olacağız diyen mobilyacının en önemli eksiğini kapatma adına yapılmış çok özel bir programdı.

Sanırım mobilyacının ilgisizliği tasarım okuyan öğrenciler tarafından da hissedildi ki; mobilya tasarımının konuşulduğu toplantıda mobilya tasarımcısı olmak isteyen var mı sorusunda bir tek el kalkmadı.

Türkiye'nin en önemli markalarının ambalajlarını, şişelerini tasarlamış, fakat mobilyada tasarladıklarının büyük kısmının numunesinin bile çıkarılmadığını anlatan tasarımcı Gamze Güven sordu öğrencilere bu soruyu. Mobilya tasarımcısı olmak isteyen çıkmadı 200'den fazla öğrencinin yer aldığı salondan.

Güven'in çok önemli bir tavsiyesi de vardı mobilyacılara. Fikre para vermeye başlayın. Tasarımı önemseyin. Tasarımcının ortaya çıkardıklarını önemseyin. Bizim için ciddi bir eksiklik.

Bu eksikliğin farkında mı değiliz bilmiyorum. Starwood Firması Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Yıldız, salonu doldurması gerekenlerin mobilyacılar olduğunu üstüne basa basa vurguladı.

Bu proje önemli... Bunu önemseyen ve başarılı olan, yurtiçi ve yurtdışında önemli tasarımcılarla çalışan, hatta tasarımcı yetiştiren firmalarımız da var. Fakat kendi çapında önemli derecede ihracat yapmasına rağmen hala şirketini eski düzende götürmekte ısrar edenler de...

İMOS'un 3.kez gerçekleştirdiği bu projenin 13, 23'lerini de görmeyi ümit ediyorum. İnşallah öğrencilerin mobilyacılardan dolayı salonda yer bulmakta zorluk yaşayacağı günleri de görürüz.