İbni Abbas (r.a)'dan şöyle rivayet edilmiştir:

"Bayram gecesi olduğunda o gece "ödül gecesi" olarak adlandırılır. Bayram sabahı olunca da Allah Teala, her yere meleklerini gönderir. Yeryüzüne inerler ve yollarda dururlar. Yüksek sesle nida ederler. Cinler ve insanlar hariç Allah'ın yarattığı her mahluka seslerini duyururlar. Derler ki:

"Ey Ümmet-i Muhammed! Kerim olan Rabb'e koşun, bol veriyor; büyük günahları affediyor!"

Müslümanlar bayram namazını kılmak için çıktıklarında Allah (c.c) meleklerine şöyle der:

"İşçi işini bitirince ne hak eder?"

Melekler şöyle cevap verirler:

"Ey İlahımız! Onun hak ettiği,ücretinin verilmesidir."

Allah Teala şöyle buyurur:

"Ey meleklerim ! Siz şahid olun. Ben onların tuttukları Ramazan oruçlarının ve kıldıkları namazların sevabı olarak rızamı ve mağfiretimi kararlaştırdım."

Sonra şöyle buyurur: "Benden dileyin. İzzetime ve celalime yemin olsun ki, bugün benden ahretiniz için ne dilerseniz onu vereceğim.Dünyanız için de ne dilerseniz ona bırakacağım. İzzetime yemin olsun, benden korktuğunuz sürece hatalarınızı örteceğim. İzzetime ve celalime yemin olsun ki,sizi utandırmayacağım. Hak sahipleri arasında sizi mahcup etmeyeceğim. Mağfiret edilmiş olarak dağılın. Beni razı ettiniz."

Melekler sevinirler. Bu ümmetin Ramazan orucundan sonraki bayramda Allah'tan elde ettiklerine mutlu olurlar. (Terğib ve Terhib,2/101)

Allah Teala Zülcelal Hazretleri kullarına öylesine lütufkar davranıyor ki, bir patron işçisine böyle davransa o işçi patronunun bir dediğini iki etmez, her ricasını emir telakki eder o nispette onun için canla başla çalışır..

Ramazan ayı bizler için hazırlanmış bir toplu af,temizlenme,temize çıkma fırsatıydı.. Yaptığımız, işlediğimiz her kötülüğü, kul hakkı ve şirk hariç tüm günahlarımızı Ramazan ağacında sallandırma, sonra onu tövbe toprağına bir daha hiç çıkmamacasına gömme fırsatıydı.. Bin aydan daha hayırlı bir geceyi içinde arayıp,bulup,affedilme noktasında ne kadar samimi olduğumuzu kanıtlarcasına her geceyi kadir bilip her gecemizi Kuranı Kerim ve ibadetle doldurup ihya etme fırsatıydı.. Bire bin verilen bonkör bir aydı.. Sadakanın ecrinin tavan yaptığı bir aydı.. Şeytanın zincirlere mahkum edildiği fırsat zamanıydı..

Ne güzel bir aydı.. Allah cümlemizi Ramazan'ın hakkını verenlerden yazsın.. Yarın mahşer yerinde toplandığımızda, sorguya çekildiğimizde Kadir gecesini yakaladığımızı, Rabbimizi razı ettiğimizi, Cehennemden azad edildiğimizi kitabımızı sağımızdan alınca anlayalım.. İnşallah Rabbim o günleri hepimize göstersin,hepimizi cennette Rasulünün Havz-ı Kevserinin etrafında cem etsin..

Ramazan çok hoş, çok kıymetli,onbir ay tadı damağımızdan gitmeyecek bir aydı.. Allah'a şükürler olsun ki bizi bu Ramazan ayına yetiştirdi. İnşallah bir sonraki Ramazan ayına da yetiştirir.

Eksiğimizle,artımızla Ramazan ayının sonuna geldik.. Ne güzel hasletler edindik.. Trafikte daha dikkatli olduk,ağzımızı bozmamaya özen gösterdik, komşumuzu üzmemeye dikkat ettik, işçimizin orucuna zeval gelmesin diye mesai saatleriyle oynadık, onlara ikram ettik,ikramiye verdik,bayram harçlığı verdik,kumanyalar dağıttık, evlatlarımıza daha müşfik olduk,Ramazanın onlarda hoş bir hava oluşturması için çabaladık, ebeveynimize daha müsamahakar davrandık, Ramazanın kalbini kırmamak için çabaladık, Ruhuna saygı duyduk Ruhuna okumamak için gayret ettik.. Ne güzel hasletler kazandık.. Allah ecrini kendi katında kararlaştırdı, inşallah riyasız,samimi amellerimizle bizleri rızasına yakınlaştırdı..

Ancak Ramazan ayında kazandığımız bu güzel hasletler bayram ile uçup gitmemeli.. Yine trafikte sabırlı olalım,sövmeyelim.. yine komşumuzla aramız iyi olsun,birbirimizin hakkına tecavüz etmeyelim.. yine işçimizin hakkını gözetelim, onun hakkına girmeyelim, onun evindeki evladını da düşünelim, işçimizin onurunu koruyalım.. evlatlarımızı yine ihmal etmeyelim, ebeveynimize yine müsamahakar olalım.. Ramazan ayına hürmet ettikten sonra diğer aylara hürmetsizlik yapmayalım.. Yalnızca Ramazan ayında değil tüm aylarda,tüm zamanlarda Allah'ın rızasını gözetelim..

Bayram bizim miladımız olmalı, Ramazandan önce ve Ramazandan sonra diye.. Bu günü Rabbimize dönüş günümüz yapabiliriz.. Rabbimiz bizim geçmişimizi bağışladığı için, affettiği için bu günümüz bayram oldu, biz de geçmişe tekrar dönmemeye tövbe ederek bugünümüzü ebedileştirmeliyiz.. Rabbimizin sildiklerine tekrar dönmemeye söz verelim, derin bir nefes alıp on bir aylık bir dalış yapalım.. dalalım ,daha derine dalalım, en derinden inci mercan çıkarıp cennetteki evlerimize süs yapalım.. Bayramlar genelde geçmişte yaşanılan bir olayın kutlanması için veya anısına icra edilirken, biz geleceğimiz için bayram edelim.. cehennemden azad edilişimiz için, geçmişteki tüm günahlarımızın silinmesi için bayram edelim..

Yazının başında Hadis-i Şerifte Rabbimizin bize bol bol ikramda ve lütufta bulunacağından bahsedildi.. Lütfen sıradan bir söz gibi okumayalım, icab ediyorsa tekrar okuyalım.. kalpten anlamaya çalışalım.. Ahiret için ne isteniyorsa verileceğini vaad ediyor Allah.. dünya için de isteyeni boş çevirmeyeceğini söylüyor.. Ramazan oruçlarımıza karşılık bizden razı olduğunu ve mağfireti ile bize karşılık kararlaştırdığını ilan ediyor.. Bunlar çok büyük şeyler.. kendinizi müflis bir işadamı olarak düşünün.. yarın kapınıza icra dayanacak, hatta yarından daha yakın da olabilir.. Çok sıkışık durumdasınız.. Ve biri çıkıp size diyor ki tüm borçlarını sildim.. Üzerine de bana borçlu değilsin.. Nasıl bir sevinç,nasıl bir rahatlama olur değil mi.. Bir bakkal borcu, bir kredi kartı borcu ile sıkılan bizler, Rabbimize olan kulluk borcumuzu aksattığımızın farkında değiliz.. Ne kadar farkında olmasak da, ne kadar cüretkar olsak da Rabbimiz şefkati ve lütfuyla adeta bizi büyük borç batağından çekip alıyor..bunun ne demek olduğunu yarın mahşer meydanında, o hararetli zamanda anlayacağız.. Allah cümlemizi bu mübarek aydan feyz alanlardan ve ömrü Ramazan olup ölümü bayram olanlardan eylesin..amin..

Ramazan Bayramınız mübarek olsun..

Bayram günü ne yaparız?

1-) Gusül abdesti alarak bedenimizi, fikri olarak zihnimizi arındırmalı,özel bir konsantrasyon içinde yukardaki Hadis-i Şerifin farkında olmalı ve Rabbimize bir şükür halinde olmalıyız.

2-)Namaza çıkmadan evvel bir hurma veya tatlı ile ağzımızı tatlandıralım,bir sünneti yaşatalım.

3-)Bayram namazına giderken ve gelirken tekbir getirelim..Meleklerin yollarda olduğunu ve bize selam ettiğini düşünelim..

4-)Güzel ve temiz olan giysilerimizi (varsa aldığımız bayramlıklarımızı) giyinelim.. Camiye eşofmanla gitmemeye özen gösterelim.

5-)Birbirlerimizi tebrik edelim,yüzlerimiz birbirimize gülsün.

6-)Barışalım, küs olanları barıştıralım.. Kendimizle barışmayı ihmal etmeyelim, kimliğimize dönelim,aslımıza dönelim. Küslüğümüz şeytanla olsun..

7-)Garip kimseleri unutmayalım, onların evlatları kapımıza gelince diğer çocuklarla bir tutmayalım, yetimseler şayet daha bir özen gösterip onları taltif edelim..

8-)Çocuklarımıza bayramı asıl manasıyla aktarmaya çalışalım.. Şeker bayramı olarak bilmesin..

Faydalanılan Eser: Ramazan Risalesi, Nureddin YILDIZ, Tahlil Yayınları