Eskiden neredeyse saat başı haber dinlerdim.Her akşam 2-3 kanalın haberlerini izlerdim.Ama artık öyle yapmıyorum.Bazen tek bir kanalın ilk on dakikasını izliyor, ondan sonra TV'yi kapatıyorum.

Sebebi de karamsar haberlerin çoğalması.Ülkede sanki iyi şeyler yapılmıyormuşçasına güzel haberler verilmiyor, tam tersine hep moral bozucu haberler yayınlanıyor.

Elbette ki yayınlanan karamsar haberler de gerçek haberlerdır.Ama gel gör ki bu haberler moral bozuyor ve insanın ümitlerini kırıyor.Örneğin,kadın cinayetleri,soygunlar,çocuk kaçırmalar,aldatmalar,hileler, desiseler...v.b.

Peki biz bu hale niye geldik? Biz millet olarak böyle değildik.Bu olaylar niçin oluyor? Çoğu zaman böylesi problemlerin sebepleri birine sorulunca "Canım bunun tek bir nedeni yok ki onun için bir tek cümle ile açıklanamaz" denirdi.Oysa bizim bu hale niçin geldiğimizin tek bir cevabı vardır.O da 'dinimizden uzaklaştık'.Evet,dinimizin güzel esaslarından uzaklaştık.

Bunun cevabı bu kadar basit mi? ,demeyin.Tek kelime ile bu dertlerin sebebi dinimizi hakkıyla yaşayamamamızdan kaynaklanan sorunlardır.Dinimizi Kur'an'a ve Sünnete göre değil de bir kısım dini gurupların gösterdiği şekilde yaşamaya çalıştığımızdan kaynaklanmaktadır.

Eğer Kur'an ve Sünnete göre yaşasaydık bakın bunlar olmazdı.Çünkü:

-İslam, cinayetleri,öldürmeyi kesinlikle yasaklar ve büyük günahlardan sayar:"...

"Kim, bir insanı, bir can karşılığı veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmak karşılığı olmaksızın öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüştür. Her kim de birini (hayatını

kurtararak) yaşatırsa, sanki bütün insanları yaşatmıştır."(Maide,32).

-İslam her türlü soygunu,hırsızlığı ve haksız kazancı yasaklar: Rasulullah (s.a.v.) buyuruyor ki:
"Dört yerde bile kullanılması kabul olunmayan dört çeşit kazanç vardır: İhanetle, hırsızlıkla, gasp ile ve yetim malından elde edilen mallardır. Bunların, hacda, umrede, cihad da, savaşta kullanılması ve sadaka olarak da olsa, verilmesi makbul değildir. (Allah'ın nezdinde sevapları kabul olunmaz.).

-İslam dini merhametli olmayı emreder.Besmele ile bir işe başlarken merhametle başlıyorum demektir.Namaza başlarken Fatiha'nın ilk ayetleri merhametten bahseder.Eskiden varlıklı insanlar, mahalle bakkallarını gezerek fakir insanların bakkala olan borçlarını öderlerdi ve isimlerini de gizli tutarlardı.Oysa şimdi o insanların torunları bakkal ve market soyuyorlar.

Merhamet ile ilgili bir çok ayet ve hadis vardır:

-"De ki: "Rabbim! Bağışla, merhamet et. Çünkü sen merhamet edenlerin en hayırlısısın"(Mü'minun,118)

-"Siz yeryüzündekilere merhamet ediniz ki gökyüzündekilerde size merhamet etsin".(Hadis)

-"Merhamet etmeyene merhamet olunmaz".(Hadis)

Merhametin içinde paylaşmada vardır.Bizler paylaşmayı da azalttık.Dünyevileşen insanlar aç gözlü de olunca doyumsuzluk başladı.Bunun sonucu olarak ta paylaşma unutuldu.Cennete girmenin ucuz yolları arandı.Tuz ile yemeğe başlamanın yüz şehit sevabı olduğu bizlere anlatıldı.

Şurada burada iki rekat namaz kılanın bütün günahlarının silineceğini sohbet yapanlar bizlere ballandıra ballandıra anlattılar.Şu kadar tesbih çekersen Cennete direk girileceği müjdeleri havalarda uçmaya başladı.

Ve elimizi cebimize atmadan,beş kuruş harcamadan,insanların ihtiyaçlarını gidermeden,aç ve açıktakilere sahip çıkmadan oturduğumuz yerde Cennetin en üst makamını kazanacağımızı zannettik.

Oysa Rabbimiz öyle demiyor." (Mallarınızı) Allah yolunda harcayın. Kendi kendinizi tehlikeye atmayın. İyi ve yararlı işleri en güzel şekilde yapın. Şüphesiz, Allah iyi ve yararlı işleri en güzel şekilde yapanları sever." (Bakara,195).

UNUTMAYIN:Elimizi cebimize atmazsak,infak etmezsek aç ve açıkta olanlar bize her türlü zararı verirler.Böylece infak etmeyerek kendi ellerimizle kendimizi tehlikeye atmış oluruz.