Zatına layık şekilde Hamdu sena Allah'a, sınırsız salat ve selam Yüce Resulullah'a

Son zamanlarda gençlerimiz arasında biraz daha araştırma yapılsa orta yaşlarında olanlarda da görülen bir akımdan bahsetmek istiyorum. 'Deizm.' Deist arkadaşlarımızın inandığı şeyin neler olduğunu, insanı deizme götüren sebepleri ve deistlerin kuruculuğunu yapanların temel görüşlerini; bu görüşlerin tutarsızlığını yazıyorum.

Deizm (ilahiyye/ilahçılık), Latince Tanrı anlamındaki "deus" sözcüğünden türetilerek ateizme karşı tanrıcılık anlamında kullanılmıştır. Kavram olarak deizm, her türlü vahyi, risaleti, mucizeyi, ilhamı ve dolayısıyla vahyin bildirdiği Allah'ı, dini inkar ederek sadece akıl ile idrak edilen bir Yaratıcıyı kabul eden anlayıştır. (Prof. Dr. İbrahim Coşkun | NEÜ Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi)

Yani Allah dünyayı ve evreni yaratmış, düzene koymuştur sonra kendi haline bırakmıştır. Dünyaya karışmaz.

DEİZM BİR DİN MİDİR?

Deist arkadaşlara ifade etmek isterim ki Mekkeli müşriklerde benzer bir inanıştaydılar. Özgün bir yaklaşım değil aslında senin söylemin.

Deistlikte tek bir ilah olmalı vardır. İlaveten iki ayrı inanç var, kendilerinde: Birinde öldükten sonra hayat yok; diğerinde ise ölümden sonra hayat var.

İlk olarak sistem kurucusu olarak bu inanışın mücadelesini veren kişi Thomas Paine'dir. Kendisi A.B.D. kurucu üyesi bir masondur. Onun bir sözü şöyledir: "Benim mabedim; aklımdır" eğer bir mabediniz varsa demek ki deizm bir dindir.

DEİZMİN TEMEL GÖRÜŞLERİ

Deist kardeşlerimizin düşüncelerinin temellerini bu kişi yazmış, beyan etmiştir.

4 temel görüşü var bunlar ve tutarsızlıklarıysa şöyledir:

1- Akıl, mantık ve bilim hey şeyi açıklar ve insan hayatını buna göre düzenler. Her şeyin cevabını bilim veriyorsa biyologlar su altın canlılarının neden ancak yüzde 6,5'unu biliyoruz diyor? Tıp hala daha beynin yüzde 15'ini keşfedebildik diyor. Daha niceleri..

2- Doğal olan inanca iman ederiz. Her olayda bir çözüm bulunur. Doğa üstü diye rastlanılan olayları nasıl izah edeceğiz. Onlara karşımıza bir anda bir sel, tsunami ile aniden çıktığında insanoğlunu çaresiz bırakmıyor mu? Ne kadar tedbir alınsa da çaresiz kalmıyor muyuz?

3- İnsanlıkla iletişim kurmanın en iyi yolu deizmdir. Din bizi bu iletişimden uzak tutar. Kuruculuğunda çalıştığı ve bu gün de dahil olmak üzere deistler tarafından yönetilen A.B.D.'nin hangi ülkeye güzel bir iletişimi olmuştur. Kime faydası olmuştur. Mesela kime demokrasi getirmiştir. Savaşlarda ölenlerin sayısı Amerika kurulurken 50 milyondur, deist kardeşim.

4- Deizm aktif bir yaşamı ister. Din ise insanı pasifsize eder. Bu zamana kadar insanlığa hizmet eden insanlar neden dindar, belli bir iman ve inanca sahip insanlardan çıkıyor. Hangi deist ne hizmet ve icatta bulunmuştur.

Deizm 1770'li yıllarda Amerika'nın kuruluşunda kurgulanmış bir dindir. İnsanı ateizme ya da Agnostisizme sürükleyen bir yaklaşımı içinde barındırıyor. Bu bir aşama halinde insanlara sunuluyor. Tanzimat dönemiyle başlayan bir süreçten bahsediyoruz.

"Özgün ve özgür ol" sloganıyla yayılıyor. Haftaya deist kardeşlerimizi, deist olmaya götüren sebeplerini onların ifadelerinden hareketle kaleme alacağız inşallah.

Bu haftaki yazımıza kaynak teşkil eden Fütühatı Seyyid Ruhi'ye şükranlarımı sunuyorum.

Muhabbetle kalın..