Mehmed Paşa, İzmir fatihi Nureddin Hamza Bey'in torunları arasında yer almıştır.Mehmet Bey'in, Osmanlı hanedanı ile sıhriyet bağı vardır.

Soy ağacı incelendiğinde şöyle bir tablo ile karşılaşırız: Yıldırım Beyazıt (1389-1402) şehzade olarak Amasya Sancak Beyliği'nde bulunurken 1389 yılında Birinci Kosova Savaşı patlak vermiştir. Hüdavendigar Sultan I. Murad'ın isteği üzerine oğlu Amasya sancakbeyi Şehzade Beyazıt , başta , seçkin Amasya beyleri olmak üzere topladığı büyükçe bir askeri birlik ile Kosova'ya koşmuştur.

Bilindiği üzere I. Kosova Savaşı, Hüdavendigar Sultan I. Murat (1361-1389) tarafından kazanılmıştır. Ancak muharebe sonrasında Sultan I. Murad, menfur bir su-i kast sonucu şehit olduğunda Şehzade Beyazıt, ordu komutanlarının ortak kararı ile muharebe meydanında hükümdar ilan edilmiştir.

Dördüncü Osmanlı hükümdarı olarak muharebe meydanında iktidar koltuğuna oturan Yıldırım Beyazıt, Bursa'ya döndüğünde savaşta başarı gösteren bütün beylerini ödüllendirmiştir. Bunlara köy ve mezraa cinsinden önemli dirlikler tahsis eylemiştir.

Kendilerine İnegöl coğrafyasından dirlik tahsis edilmiş olan seçkin Amasya beylerinden biri, Hamza Bey'in babası Sungur- zadelerden Yahşi Bey'dir.

YENİCE BELDESİ

Yıldırım Beyazıt tarafından bu zata "Hüdavendigar Livası Tahrir Defterleri" adlı kaynak eserde padişah hassı olarak gösterilen İnegöl coğrafyasındaki "Çoban karyesi", dirlik olarak tahsis edilmiş ve bu karye , daha sonraki yıllarda "Yahşi Bey Karyesi" olarak taanılmıştır.

Söz konusu Yahşi Bey Karyesi, günümüzde " Yenice beldesi " olmuştur.

Yahşi Bey'den itibaren "Sungurzade soy kütüğünü" geleceğe doğru taşıdığımızda Hamza Bey -Derviş Mehmed Bey- Kara Mustafa Paşa ve oğlu Mercidabık şehidi Mehmed Bey olarak görmekteyiz ki buna göre Mehmed Bey/Paşa, üçüncü kuşaktan Hamza Bey'in torunu olmaktadır.

Vezir Kara Mustafa Paşa, Sultan II. Beyazıt'ın oğlu Şehzade Mahmud'un kızı Ayşe Sultan ile evlendiği için Osmanlı hanedanı ile sıhriyet kurulmuştur .

Diğer yandan oğlu Mehmed Bey/Paşa da Kulaca karyesi'nin dirlik sahibi Savcı Bey oğlu Süleyman Bey kızı Hatice Hatun ile evlenerek bir başka kanaldan Osmanlı hanedanı ile yine bir irtibat kurulmuştur.

Hanedan ile kurulmuş olan bu sıhriyet bağları, Hamza Bey oğullarının ve de torunlarının İnegöl coğrafyası ile bağlantısının devamını sağlamıştır.

Tarihi süreç içinde hem kasaba merkezinde ve hem de civar köy ve mezraalarda Hamza Bey soyuna mensup kişilerin hakimiyetine yol açmıştır.

Bunun en somut delili, Hamza Bey oğlu Derviş Mehmed Bey'in, İnegöl'ün "timar-eri" olması ve üçüncü kuşaktan torunu Mehmed Bey'in de Kulaca ve Hamza Bey Köyü'nde cami merkezli medreseler inşa ettirerek halkın hizmetine sunmuş olmasıdır.

Mehmed Bey'in zevcesi Süleyman Bey kızı Hatice Hatun'a ait Kulaca köyü vakıf olduğu gibi Hamza Bey köyü'nde de Mehmed Bey'in oğul ve torunlarına ait vakıflar vardır.

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR