Türk mutfağının en belirgin özelliği et ve diğer hayvani gıdalara dayanmasıdır. Bu mutfak özellikle Türklerin Anadolu'ya göç etmesinden sonra bir takım etkileşimlerle zaman içinde çeşitlenmiş ve rafine hale gelmiştir.

Türk mutfağının yemeklere lezzet veren en önemli özelliği pişirme şeklidir. Tencere yemeği adı verilen ve eskiden kömür ateşi ve bakır tencere kullanılarak yapılan ve asıl malzemesi soğan, et özellikle kuzu eti olan yemeklerin Türk mutfağında önemli yeri vardır.

Türkler göçebe toplulukları halinde yaşarken gerek av etlerini gerekse besledikleri hayvan etlerini doğrudan ateşte çevirerek yerlerdi. Yerleşik hayata geçince Türklerde yemek türleri artmış, mutfak ve mutfak gereçleri kendini göstermiş Türk mutfağı gelişmeye başlamıştır.

Dünya'nın en önemli üç mutfağı Çin, Fransız ve Türk mutfağıdır. Yüzyıllar içinde Türk mutfağındaki çaba yemeğin pişmesinde gösterilen özen, yemeğin yapımında kullanılan malzeme ve güzel bir sunumun sonucu olarak alınan lezzet, yani damak tadıdır.

Lafı fazla uzattım biliyorum ama bugün yapacağımız yemeği anca böyle tarif edebilirdik. Evlerinizde misafirlerinizi hayret bırakacak bir lezzet. Hazırsanız malzemeleri yazıyorum...

MALZEMELER;

1 kg dana rostoluk et

1 adet soğan

200 gr. Doğranmış mantar

1 diş sarımsak

3 yemek kaşığı tereyağı

4 yemek kaşığı soya sosu

Kırmızı toz biber, karabiber, kimyon, tuz, 4 adet defneyaprağı

YAPILISI;

İlk olarak eti düdüklü tencere 1 saat pişirebilirsiniz. Yada sıcak suda haşlayabilirsiniz. Et yumuşak oluncaya kadar pişirin.

Sonra bakır bin tencereye tereyağını atın. İçine julyen doğranmış soğanları ilave edip sarımsağı da ilave edip kavurmaya başlayın. Soğanlar suyunu salınca mantarı da ilave edip kavurmaya devam edin.

Mantarlar kavrulunca soya sosunu ve diğer baharatları 1 cay kaşığı ucu şeklinde ilave edin. Sonra tadına bakarak tuzunu ilave edin.

Yarım yemek kaşığı yeterli olabilir. Yetmezse ilave edin. Pişmiş rosto etini parmak kalınlığında dilimleyip fırın tepsisine yayın.

Üzerine yaptığımız sosu güzelce yayın. Domates ve biberle isteğe bağlı süsleyin. Rostonun haşlanmış suyundan ilave edip fırında 15-20 dakika daha pişirin.

İster patates püresi ile ister yanında pilav ile servis edin. Afiyet olsun...

Daha detaylı tarifler için instagram ilker agan veya Arda lokantası hesaplarını takip edebilirsiniz.....