Allah Tealaya, bizi tevbe, mağfiret ve bereket ayı olan Ramazana ulaştırdığı için sonsuz hamd-u senalar, Onun nebisi efendimize ise verdiği nimetler adedince salat-u selam olsun.

"Ramazan orucu farz, teravih namazı ise sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur." [Nesai]

Ne güzel günler içindeyiz manevi açıdan, bilmem farkında mısınız? Allahu Teala, Resulullah efendimiz aracılığıyla bizlere Ramazan ve oruçla ilgili bir çok müjdeler veriyor.

İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed"in O"nun kulu ve elçisi olduguna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kabe'ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak. (Tirmizi, İman 3, (2612))

Ayrıca bu ay, sevincimizin arttığı gönüllere huzur ve sürurun dolduğu bir aydır. Bu sevinci peygamber aleyhisselam şöyle ifade ediyor:

"Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri,orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir." (Buhari, Savm, 2)

Şu fani hayatımızın "fanilik" tarafını unutmasak her şey ne güzel olacak ama napalım dünya nefsimizin göz bebeği olmuş..

MANEVİ BAKIM AYINA GİRDİK

Bu ayda şeytanlar zincire vuruluyor. Tesiri kayboluyor, kötülüğü isteyen nefsimiz açlıkla terbiye ediliyor. İyilik kapıları açılıyor. Hadisi şerifte: Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur (Müslim, Sıyam 2, (1079)) buyrulmuş.

Oruç ile Cenabı Hakk bizlerin nefsini terbiye etmemizi emreder. O emrettiği için, O'nun için aç kalıyoruz. Bir kalkanla bizleri koruma altına alıyor. "Oruç tutun. Şüphesiz oruç Cehennem ateşine ve: dünyanın kötü­lük ve musibetlerine karşı kalkandır." Hadis-i Şerif

Orucumuzun zayi olmaması için nefsimizi kontrol etmek, nefsani konuşmamak gerekir. En büyük hastalığı dilinin altında gizli. Gıybet etmeden, yalana başvurmadan yolumuza devam etmeliyiz. Bir hasenat kazanalım derken elimizdekileri heba etmemek lazım.

"Oruçlu iken çirkin konuşmayın! Birisi size sataşırsa, "Ben oruçluyum" deyin.[Buhari, Savm, 9]

Bununla birlikte hasenatlarımızın çoğalması için oruçlu insanları doyurmak, evimizde veya uygun mekanlarda onları ağırlamak gerekir. Bu, onların tuttuğu oruç sevabına bizi ortak eder.

ORUÇLARDA RİYA YOKTUR

Ve son olarak;

Yaptığınız bir işten dolayı bir ödül kazandınız diyelim. Ödülü verecek kişinin gönlü ne kadar zenginse ödülünüz de bir o kadar büyük olur. Tutulan oruç edebine uygun tutulursa onun ödülü Cenabı Hakk tarafından verilir. Onun rahmet ve merhameti herkesten ve her şeyden yüce..

Oruçlarda riya yoktur. Aziz ve Celil olan Allah buyurdu ki: "O Benim içindir. Onun mükafatını bizzat Beni veririm. (Çünkü) Oruçlu yemesini, içmesini Benim için bırakır." [Buhari/ Ebu Hureyre (r.a.)]

Cenabı Hakk bizleri Ramazan ayını hakkıyla idrak edenlerden eylesin

Muhabbetle kalın..

Oruçlu kalın..