Malta... Akdeniz'de Kuzey Afrika ile Sicilya arasında kalan ve Başkenti Valletta olan bir ada ülkesi. Şimdi nereden çıktı bu Malta diyebilirsiniz. Türkiye'den birçok kişinin dil öğrenmek için gittiği Malta'nın bizler için, İnegöl için önemli olduğunu, Akdeniz'in güneyinde bu ada ülkesinde İnegöllü bir kahramanın metfun olduğunu söylesem acaba sizler ne düşünürsünüz? Şaşırdınız mı, hayrete düştünüz mü, hayıflandınız mı, üzüldünüz mü, nasıl olur der gibi içinizden geçiyor mu?

MALTA'DAN BİZLERE SELAM DURUYOR

Kilometrelerce uzakta, vatanından, doğup büyüdüğü İnegöl'ünden uzaklarda bize Malta'dan selam duruyor adeta. Ülkesinin yarınları için, vatanına, bayrağına kastedenlere karşı gözünü kırpmadan canını bu aziz ülke için feda eden bir yiğit bize uzaklardan bakıyor. Bu yiğit, bu cengaver, bu kahramanın ismi İNEGÖLLÜ İZZET. Birinci Dünya Savaşı'nda farklı cephelerde bulunduktan sonra, İngilizler tarafından esir alınan Türk askerleriyle birlikte Malta'ya getirilen ve burada 1917 tarihinde şehadet mertebesine ulaşan İnegöllü İzzet.

İNEGÖLLÜ İZZET

İnegöllü İzzet, 1874 yılında Sultan Abdülaziz tarafından Malta'nın Marsa Şehrinde yaptırılan Türk Şehitliğinde yatıyor. Buradaki Türk Şehitliğinin hikayesi de çok enteresan. Sultan Abdülaziz, 1867 yılında Malta'ya yaptığı ziyaret sırasında dönemin Maltalı Başmimarı Emmanuel Luigi Galizia'dan (1830-1906) 1565 yılında Malta kuşatması sırasında şehit düşen Turgut Reis ve askerleri anısına bir Şehitlik yapmasını istemiştir. 1874 yılında tamamlanan şehitlik Pers-Hindistan mimarisinden etkilenerek yapılmıştır. Komutan Eşref Bey tarafından 1919-1920 yıllarında tamir ettirilmiş olan şehitlikte, I. Dünya Savaşı sırasında esir olarak adaya gönderilen Türk askerlerinden şehit düşenlerin anısına Şehitlik Abidesi yaptırılmıştır. Çok etkileyici bir mimariye sahip şehitlik görülmeye değer.

ESİR DÜŞTÜLER BİR DAHA DÖNEMEDİLER

Şunu da söylemek gerekir ki Osmanlı Devleti döneminde yapılan savaşlar sebebiyle Türkiye'den uzak coğrafyalarda şehit düşen Türk askerleri için 34 ülkede oluşturulan 78 Türk Şehitliği bulunuyor. Bu şehitliklerin bakımı ve koruması büyükelçiliklerimiz tarafından yürütülüyor.

"YURTDIŞI ŞEHİTLİKLER" KİTABI BAŞVURU KAYNAĞI

Bu konuda detaylı bilgi almak isteyenler, Milli Savunma Bakanlığı'nın bastırdığı "Yurtdışı Şehitlikler" adlı kitaba başvurabilirler. Bu kitap ile gerek Avrupa, Asya ve Afrika kıt'alarında hayatlarını kaybederek şehitlik mertebesine ulaşmış Türk ulusunun kahraman evlatlarının mezarlarının halen bulundukları yerleri tespit ederek, aziz hatıralarını sonsuza dek yaşatmak ve onlara olan vefa borcumuza bir ölçüde de olsa ödenmek hedeflenmiştir.(DEVAMI HAFTAYA)