BERAAT EDENLERDEN OLURUZ İNŞALLAH

Mübarek Ramazan ayına iki hafta kaldı. Bu gece Akşam ezanından itibaren Beraat Kandili?ni karşılıyoruz.. Beraat günü, yarın akşam ezanına kadar devam ediyor. Manevi fırsatları kaçırmayalım olur mu? Hala Beraat?ı idrak etme imkanına sahibiz.

Bu vesile ile Beraat Kandilinizi tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Cenab-ı Allah bizi iki cihanda beraat eden kullarından eylesin.

Nedir Beraat?

Bu kelimeyi mahkemelerden hatırlıyoruz. Allah mahkemeye kimseyi düşürmesin. Mahkemelerin adaletini de başımızdan eksik etmesin.

Berat kelimesi; borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi anlamlara geliyor.

Berat kandili, günah ve kusurlarımızdan kurtulup, manevi olarak beraat etmemiz için Allah?ın sunduğu ilahi bir fırsattır.

Bu günde dualar daha makbuldür. Hayır ve ibadetler daha güzeldir. Allah?ın rahmet ve affı daha boldur.

RAHMET GÜNÜ

Sunduğu sınırsız manevi fırsatlardan dolayı bu güne, mübarek gün ve rahmet günü adı da verilmektedir.

Muhasebe işleri olanlar bilir. Vergi tamamen ödendiğinde ödeyenlere borçlarının olmadığına dair bir belge ve sened yazılır.

Mahkemesi olanlar bilir. Kişi mahkemede suçsuz bulunduğunda beraat hükmü verilir.

Bunun gibi Allah Teâlâ da bu gece ve gündüzünde mümin kullarının günahlarını affederek bağışlandıklarına dair berat yazmaktadır.

Bu konuda Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim buyurur. (İbn Mâce)

MÜBAREK GÜN

Beraat gününü önemli kılan olaylardan biri de; Berat gecesi, Kuran-ı Kerimin Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirilmesidir. Kadir gecesinde ise Peygamber Efendimize ilk ayet vahyedilmiş ve K.Kerim indirilmeye başlanmıştır.

Kuran-ı Kerimde; Apaçık Kitaba yemin olsun ki, Biz Kuran-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir... buyrulmaktadır. (Duhan, 44/1-4)

Tefsir alimlerine göre; Ayette geçen, mübarek geceden maksat; Berat Gecesidir.

NİÇİN BU KADAR KENDİNİ YORUYORSUN?

Âişe vâlidemiz, Peygamber efendimizin Berât gecesinde, sabaha kadar ibâdet ettiğini görünce sorar:?Yâ Resûlallah, Allahü teâlânın en sevgili kulusun Buna rağmen niçin bu kadar kendini yoruyorsun??

Peygamber efendimiz şöyle cevap verdi: ? Ey Âişe, ben şükredici kul olmıyayım mı? Ey Âişe, sen bu gecede, ne olduğunu bilir misin??


Âişe vâlidemiz tekrar sordu: ? Bu gecenin diğer gecelerden üstünlüğü nedir yâ Resûlallah??

Peygamber efendimiz şöyle cevap verdi: ? Bu sene içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. Bu sene içinde öleceklerin isimleri bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip edilir. Bu gece herkesin ameli ve işleri Allahü Teâlâya arz olunur.?

RAHMET KAPILARININ AÇILDIĞI 4 GECE

Yine Peygamber Efendimiz buyurdular ki:

?Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan duâ, tevbe, red olunmaz. Fıtr Bayramının ve Kurban Bayramının birinci geceleri, Şabânın onbeşinci (Berât) gecesi ve arefe gecesi.?

AFFEDİLMEYENLER VE AFFEDİLENLER

?Şabânın onbeşinci gecesinde Allahü teâlânın kulları üzerine rahmeti zuhûr edip, müminleri magfiret eder, bağışlar. Kâfirlere ise mühlet verir. Kin ve hased sahibi olanları bu sıfatları terk edinceye kadar kendi hâllerinde bırakır.

?Şabân ayının on beşinci gecesi, rahmet-i ilâhi dünyayı kaplar, herkes affolur. Ancak haksız yere Müslümanlara düşmanlık besleyen ve Allahü teâlâya ortak koşan magfiret olunmaz.?

Gün bitmiş değil canlar Haydi fırsatı kaçırmayalım. Dua edip, tövbe edelim.

Cenab-ı Hak,bizleri iki cihanda beraat eden kullarından eylesin inşallah