Yasal düzenleme neticesinde yeniden mahalle bekçisi alımına başlanınca 2017 yılında başta İstanbul olmak üzere birçok ilimizde mahalle bekçileri yeniden göreve başlamış oldular.

TDK Bekçi sözcüğünün anlamı; Bir şeyi veya bir yeri bekleyip korumakla görevli kimse. Mahalle Bekçisi ise mahallenin güvenliğini ve düzenini sağlamada yardımcı olan güvenlik görevlisi.

Tanımın içine mahalle sözcüğü girince bir sıcaklık bir anlam yumuşaması hissi veriyor. Çünkü "mahalle" kavram olarak yakın komşuluk ilişkilerinin kurulabildiği en küçük sosyal yapıdır.

O yüzden mahalle bekçilerini de komşuluk ilişkilerimizin bir parçası olarak kabul etmişiz. Bekçi babamız, bekçi amcamız, bekçi dayımız olmuşlar.

Geceleri çalıştıkları için ancak geceleri duyabildiğimiz düdük sesleri, polislerinkine göre daha ucuz bir malzemeden yapıldığı hissi veren üniformaları onları hep kendimize yakın hissetmemizi sağladı.

1985 yılında bekçi alımı durdurulmuş, mevcut bekçilerde emekliliklerine kadar iç görevlerde çalıştırılarak değerlendirilmişlerdir.

Bu yazıyı kaleme alma nedenim bekçilik değil de, geçmişimizde yer almış bugün için birçoğu aramızdan ayrılmış mahalle bekçilerimizi hatırlamaya çalışmaktır.

Yakın akraba olmamız dolayısı ile hafızamda en fazla yer alan bekçi, Aslen Erikli Köylü İbrahim Üstün'dür. Farklı biriydi, üniformalı da, üniformasızda olsa cebinde Cumhuriyet gazetesi eksik olmazdı.

Cerrah yolunda otururduk komşumuz bekçi Selim Amcayı hatırlıyorum. Göreve geç başlamış olacak ki epey yaşlılığına kadar bekçilik yaptı.

Görevi başında en fazla görme şansı bulduğum bekçi de Ahmet Aga olarak bilinen çarşı esnafı manifaturacı Mustafa Aslıhan'ın babası Merhum Ahmet Aslıhan'dır. Kendisine çoklukla Perşembe günleri çarşıda görev verilirdi.

Tecrübeli bir bekçi olarak özellikle İnegöl dışından gelen yankesicileri iyi tanırmış. Birçok yankesiciyi de suçüstü yakaladığını hatırlıyorum.

Sonraları gece bekçisi olarak çarşıda uzunca bir süre Bekçi Merhum Tahsin Amca görev yaptı. Bekçi Süleyman ağabey şirin bir insandı karakola gittiğimizde yakınlık görürdük.

Onun gibi Tahtaköprülü Ahmet Ağabey'de Merkez Karakolunda görev yaptığı için İnegöllülerin diğerlerinden daha fazla karşılaştığı bekçilerimizdi.

Allah ömür versin Kelesli bekçi Seyfettin Ağabey ise İnegöl Karakolunda en yakın tarihte görev yapan bekçi olmuştur sanırım.

Yeni göreve başlayacak bekçilerimizde 30 yaşını geçmeme şartı arandığı için yeni göreve başlayanlar uzunca bir süre "Bekçi Kardeş-Bekçi Ağabey-Bekçi Bey" gibi sıfatlarla bilineceklerdir herhalde. Saygılarımla