Dünden devam ediyorum yazıma...

Hac ve umre seyahatine gidecekler dahil, eğer memursanız, kamuda göreviniz varsa, kamu işçisi de olsanız fark etmiyor, yurt dışına gidecekseniz, kurumunuzdan gerekli izni almayı ihmal etmeyin. Yoksa sınırdan geri dönmek zorunda kalırsınız.

Geçen hafta, gerekli iznimiz olmadığı için Sarp Sınır kapısından Gürcistan'a geçiş yapamadık. Hemen geri dönmeyi düşünmedik tabi.

Gecenin yarısı. Üstelik yağmur yağıyor. Kalacak otel de yok. Sarp, Kemalpaşa, Hopa, yakındaki tüm şehirlerde kalacak yer bulamadık. Tüm oteller dolu.

Şimdi ne yapmalı idik?

Gümrükteki görevli memurlardan prosedürü nasıl yerine getirebileceğimizi öğrendik. Elektronik imzalı fax'ı kabul edebileceklerini söylediler.

Hemen İnegöl Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Doğru'yu aradım. Durum hakkında kendisini bilgilendirdim.

Sağ olsun, gecenin yarısı olmasına rağmen bizle ilgilendi. Ancak resmi yazışmalar için sabahı beklemeli idik.

Uzatmayayım. Sınırda arabada geceledik. Ertesi gün beklediğimiz fax Gümrük Müdürlüğü'ne ulaştı. Böylece prosedür tamamlandı ve sınırdan geçebildik.

Gerekli yasal iznin alınması konusunda, ilgi ve alakalarını esirgemeyen, başta Milli Eğitim Müdürümüz Fatih Bilican olmak üzere, Şube müdürleri Ali Doğru ve Orhan Çelik'e, Memur Kadir Solak'a çok teşekkür ediyorum. Zahmet verdik kendilerine...

Sınırda beklediğim o gece benim için büyük bir tecrübe oldu. Gümrük prosedürleri ile ilgili bir çok şeyi öğrendim.

Bir kısmını paylaşayım; Memursanız ya da kamuda bir şekilde göreviniz varsa, kurumunuzdan izin almanız şart.

Gümrükten aracınız ile geçecekseniz; Araç ruhsatı sizin üzerinize olmalı. Başka şahsa veya kuruma ait araçlarla geçişinize izin verilmiyor.

Bu durumda vekaletname almanız gerekiyor. Üstelik Gürcüce tercümesi de olmalı bu vekaletin...

18 yaşını doldurmayan çocukların anne babasız geçişine de izin verilmiyor. Anne babadan bir tanesinin yanında olması bile yeterli değil.

Anne ya da baba, eşi olmadan kendi başına çocuğu ile sınırdan geçemiyor. Bu durumda diğer eşin noter tasdikli onayı gerekiyor.

Nüfus cüzdanız eski olmamalı. Fotoğraf eski, nüfus cüzdanınız yıpranmış ise geçişinize izin verilmiyor.

Bir de sınırdan geçerken yanınıza yaklaşıp, karşıya geçirmeniz için emanet paket vermeye çalışanlar oluyor. Sakın böyle bir şeyi kabul etmeyin. Başınız büyük belaya girebilir.

Velhasıl bir gecelik çile ve sıkıntıdan sonra Maçahel'in ötesine geçebildim. Gezi izlenimleri de Pazartesi günü paylaşalım olur mu? Yaşam sevinciniz eksik olmasın. Görüşmek üzere...