Altmışlı yılların sonları, üç yıldır Federal Almanya'da işçi olarak çalışan iki İnegöllü, boşluk bir zamanda iki günlüğüne turistik bir gezi için Lüxemburg'a geçerler.

İlk gün orası senin, burası benim mümkün olduğunca çok dolaşmaya gayret ederler. İkinci gün biraz yorgunluğun etkisi, biraz da gördüklerini anlamaya çalışmak için tepelik bir mekana otururlar.

Başlarlar biraları da devirmeye. Avrupa'nın ortasında bir devlet; yüzölçümü de, nüfusu da Bursa'dan küçük. Ortalıkta dolaşan ne asker var ne polis. Velhasıl sahipsiz, başıboş bir memleket olduğuna kanaat getirirler.

Bir de Türkiye gelir akıllarına, güzelim koca Türkiye, tabii ki İnegöl'ü de konuşurlar. İşin içine İnegöl de girince bir hüzün çöker üstlerine. Biralar da sekizi-dokuzu bulmuştur.

Derken biri ayağa kalkar, önce uzun uzun ufku seyreder, sonra yanındaki İnegöllüye döner "Arkadaş 10 tane İnegöllüyle buraya Türk bayrağını dikerim."

İZ BIRAKAN İNEGÖLLÜLER

METİN ANIL: İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, İnegölspor Kulüp Başkanı, işadamı. 03.08.1956 İnegöl doğumludur. İnegöl Gazipaşa İlkokulu, İnegöl Ortaokulu ve 1972-73 öğrenim dönemi İnegöl Lisesi mezunudur. Yükseköğrenime devam etmeyip babası ile birlikte ticaret yapmıştır. Yün ipliği işleme, sinemacılık, değirmencilik sonrasında İnegöl Organize Sanayi Bölgesi'nde un ve yem üretimi işi yaptı. 20.03.1984 tarihinde yönetim kurulu üyesi ve başkan vekili olarak başladığı İnegöl Ticaret ve sanayi Odası'ndaki yolculuğu 23.11.1987 tarihinden itibaren İnegöl Ticaret ve sanayi Odası Başkanı olarak günümüze kadar devam etti. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın en uzun süre görev yapan başkanıdır. 1995 yılında İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası İlköğretim Okulu, 2012 yılında İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Yeni Hizmet Binası, 2016 yılında da İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Kozahan İrtibat Binası faaliyete geçmiştir. 23.11.1987-18.02.2005 tarihleri arasında İnegöl Organize Sanayi Bölgesi Başkan Yardımcılığı, 18.02.2005-18.02.2009 tarihleri arasında da başkanıdır. İnegöl Mobilya ve Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Kurucularındandır ve beş yıl yönetim kurulu başkan vekilliği yapmıştır. 69.Genel Kurulda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konsey Üyeliği görevine 4.kez seçilmiştir ve ECO-ICC bünyesinde Sanayi ve Yatırımlar Komitesi Başkanlığı yapmıştır. Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi olduğu İnegölspor'da 17 dönem yönetim kurulu üyeliği ve 1990-91 döneminde başkanlık yapmıştır. 1990 yılında kurulan İnegöl Belediyesi Kültür, Sanat ve Yardımlaşma Vakfı Kurucu Yöneticidir. 28 Mart 2004 Yerel Seçimleri'nde Hikmet Şahin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilince İnegölspor Yönetim Kurulu'nca Kulüp Başkanlığı görevine getirilmiştir. 1995-96 yıllar DYP İnegöl İlçe Teşkilatı Başkanıdır. Lise yılları okul takımında ve askerlik öncesi İnegöl Doğanspor'da amatör futbol oynamıştır. Avcılık ve balıkçılık bir aile geleneği olarak hayatının her döneminde etkili olmuştur. Marmara Av ve Yaban Hayatı Federasyonu Astbaşkanlık görevi yapmıştır. 30 Mayıs 1996 İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Okulu Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı olarak dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından eğitime katkı dolayısıyla plaketle ödüllendirildi. 2012 yılı Yaban TV. Türkiye Geneli Kuş Avları Ödülüne sahiptir..

Kaynakça : İTSO İnegöl Ticaret ve sanayi Odası 123 Yaşında Sayfa 306, www.parafgazetesi.com/ haber/metinanilileröportaj-1134.html,