Yahni dünya mutfaklarının ortak lezzetidir. Bir tencere yemeği olan yahni,farsça 'dan dilimize geçmiştir. Kavrulmuş soğan ve salça veya sade ve sebzeli et yemeğidir.

Romali ünlü aşçı Apicius 'un 4. Yüzyılda türkce anlamı "Yemek Sanatı " adlı yemek kitabında bir çok yahninin tarifi yer alır.

Kaynaklara bakınca Osmanlı'da da çeşitli yahni yemeğinin bulunduğunu görüyoruz. Her yahninin ana malzemesine göre yan malzemeleride değişiyor.

Genellikle kullanılan et türü dana ,koyun, kuzu ve av hayvanları. Ama yahnilerin türleri sadece kullanılan ete göre değişmiyor. Erikli,kayısılı,kestaneli,ayvalı gibi birçok meyveli tarifide var.

Yahniler bu kadar zengin ve leziz olunca, misafirperver insanımız onu merasim yemeği kabul etmiş. Düğün,nişan merasimlerinde bayramlarda evvela yahni kazanları kurulmuş.

Özel günlerde yahni gibi leziz bir yemeğin ikram edilmesi bu güzel geleneğin şüphesiz en naif yanıdır. Sizlerde tıpkı Selçuklu ve Osmanlı'daki gibi merasimlerinizde misafirperverliğinizi göstermek istiyorsanız yapımı kolay tam size göre bir tarif.......

MALZEMELER;2 kg kuzu eti (kuş başı dogranmis), 1-2 avuç arpacık soğan, 1 kg kayısı, 5 adet kuru domates, 4 adet çubuk tarçın,

Soğanlarin yarisi kadar küp küp dogranmis mantar, Tuz ,karabiber ,kırmızı toz biber,zerdecal , 100 gr.tl tereyağ , Yarım su bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI; İlk olarak etleri bir tencereye koyup tereyağında kısık ateşte kavurmaya başlayın. O kavrulurken ayri bir tencerede veya tavaya sivi yağı döküp arpacık soğanları mantarı kavurmaya başlayın. Soğanlar hafif pisinde kayisi ve kuru domatesleri baharatlarla ve tarçınlı beraber atıp güzelce kavurun.

Tabi etmizi karıştırmayi unutmayin et suyunu saldimi tencerede n akıp bir fırın tepsisi veya güvece güzelce yayın. Üzerine kayısı ve arpacik soğanları guzelce yayın.

Uzerini Pişirme kağıdı ve alüminyum folyo ile güzelce kaplayin önceden ısıtılmış 220 C° fırında yaklaşık bir saat tutun. Yemek pişince fırından çıkarın. Afiyet olsun!

Daha detaylı tarifler için instagram ilker agan ve Arda lokantası sayfalarini takip edebilirsiniz....