Allah izin verirse 4 Ekim Cumartesi günü Kurban bayramını idrak edeceğiz.Yüce Rabbimiz bizleri bir bayrama daha kavuşturduğu için hamd ediyor ve bayramların hakkımızda hayırlara vesile olmasını Yüce Rabbimizden niyaz ediyoruz.
Kurban konusu insanlık tarihinde çok eskilere dayanır.Kurban olayını İlk insan ve ilk peygamber Hz.Adem’in (as) iki oğlu Habil ve Kabil arasındaki bir olay nedeniyle görmekteyiz.Habil ile kabil bir konuda anlaşmazlığa düşerler.Bunun üzerine kendilerinden birer kurban istenir.Habil hayvancılıkla uğraştığı için en güzel koyununu alır ve kurban etmesi gereken yere bırakır.Kabil ise çiftçilikle uğraşmaktadır.Ürettiklerinin en çürük ve bozuklarını alıp götürür.Bu durumu Kur’an-ı Kerim şöyle açıklamaktadır:” Onlara, Ademin iki oğlunun haberini gerçek olarak anlat: Hani birer kurban takdim etmişlerdi de birisinden kabul edilmiş, diğerinden ise kabul edilmemişti. (Kurbanı kabul edilmeyen kardeş, kıskançlık yüzünden), Andolsun seni öldüreceğim dedi. Diğeri de Allah ancak takvâ sahiplerinden kabul eder dedi”(Maide-27).Bu ayetten anlıyoruz ki kurbanda esas olan takvadır.Yani samimiyet ve ihlastır.Başka bir ayette de bu durum yine hatırlatılmaktadır:” Onların ne etleri ne de kanları Allaha ulaşır; fakat Ona sadece sizin takvânız ulaşır…”(Hac-37).Takva,kibrin zıddıdır.Kibir(büyüklenme) kendini kandırmaktır.Riya(gösteriş) ise başkasını kandırmaktır.Takvanın olmadığı yerde şükür de olmaz.Şükrün olmadığı yerde Allah’a karşı görevler de hatırlanmaz.
Kurbanın bir başka örneğini Hz.İbrahim (as) ile Hz.İsmail (as) arasında görmekteyiz.Bu olayı da Yüce Kitabımız şöyle dile getirmektedir:” Babasıyla beraber yürüyüp gezecek çağa erişince: Yavrucuğum Rüyada seni boğazladığımı görüyorum; bir düşün, ne dersin? dedi. O da cevaben: Babacığım Emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulursun, dedi.”(Saffat-102).Bu ayetten bizim (ve de özellikle gençlerin) alacağımız dersler vardır.Hz.İsmail(as) babasına karşı gelmemiş ‘babacığım Allah ne emrediyorsa yap’ demiştir.Günümüzde bazı gençlerin anne babalarına bağırdıklarını ‘sus baba ,sen ne karışıyorsun ,sen hangi çağda yaşıyorsun’ gibi sözlerini duyunca “Hz.İsmail (as) ın teslimiyeti gibi bir teslimiyet bizlere ve gençlerimize nasip et” diyoruz.
Yüce Rabbimiz Sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed’(sav)e de kurban kesmesini emrediyor:” Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes.”(Kevser-2).
Bu ayette de yine ihlas,samimiyet ve takva bir kez daha dile getirilmiştir.Bir alimimizin dediği gibi ”yalnızca kesmiş olmak için koyun kesmek kasaplıktır”.

KURBAN BİZLERE ŞUNLARI ÖĞRETMEKTEDİR:
1-Hac Allah’a ulaşmanın yoludur.Öyleyse Allah’a ulaşmaya çalışırken bizleri Allah’tan uzaklaştıran günahları ortadan kaldırmamız (kurban etmemiz) gerekir.Çünkü Allah’a yakın olan günahlardan uzak olmalıdır.
2-Kurban Allah’a yakın olmaktır.Namaz da secde Allah’a (manen) en yakın olma halidir, kurban ise malımız ile Allah’a yakın olma halidir.
3-Kurban,bir şükür ve tekbirdir.Allah’ı en büyük varlık olarak tanıyıp O’nun verdiği nimetlere minnettar olmanın ifadesidir.”… İşte bu hayvanları biz, şükredesiniz diye sizin istifadenize verdik.”(Hac-36).
4-Hacda hacı kardeşlerimiz kurban keserken bizlerde bulunduğumuz yerde kurban keserek onlara eşlik ediyoruz.
5-Hacda hacı kardeşlerimiz şeytanı taşlarken bizlerde içimizdeki şeytanları manen taşlayıp gönlümüzden atalım.
6-Hacı kardeşlerimiz Beytüllah’ı (Ka’be’yi) tavaf ederken bizlerde Ka’be’nin şubeleri olan camilerimizi doldurmaya çalışalım.
7-Beş vakit namazını kılmak suretiyle ortalama günde bir saatimizi Allah’a kurban edelim.
8- Ramazan orucunu tutarak yılda bir ay yememizi içmemizi Allah için kurban edelim.
9-Senede bir kez zekatımızı vererek malımızın kırkta birini Allah’a kurban edelim.
10-İçimizdeki deki kin,haset ve düşmanlığı kurban edelim.
Kurban Allah’a yaklaşmak olduğuna göre geçen seneki kurban bayramından bu kurban bayramına kadar Allah’a ne kadar yakın olabildik?
Kurbanınızı keserken sizi Allah’tan uzaklaştıran şeyi hayal edin, onu kurban ettiğinizi düşünün ve artık Allah’a yakın olduğunuzun mutluluğunu yaşayın.
Ve şunu unutmayın: Sen Allah için İsmail’ini kurban etmeyi göze alırsan Allah hem kurbanını kabul edecek hem de İsmail’ini sana geri verecektir.”