Günümüzün -bir kısım- gençliğinin tarifini yapar mısınız? diye kime sorarsanız sorun verecekleri cevaplar genellikle birbirine yakındır: "Cep telefonu ve bilgisayar oyunlarıyla zamanının çoğunu geçiren, az üretip çok tüketen, başta anne ve babaları olmak üzere büyüklere saygı göstermeyen, kavgaya ve zararlı alışkanlıklara meyyal, sürahiyi istediğinizde yanında bardağı getirmeyi akıl etmeyecek kadar dikkati dağınık" türünde tanımlar ekseriyetledir.
Eskiden insanlar günah işlemek için yer arardı. Günümüzde ise günahlardan kaçmak için yer aranıyor. Özellikle de gençlik döneminde şeytan ve nefis çok kuvvetli olduğu için inancı ve iradesi zayıf olan insanlar gerçekten kendilerini günah bataklığında bulabiliyorlar.
Günümüz gençleri üzerinde sanırım birçok kurum ve kuruluş kafa yoruyor. Gençliğin düştüğü bu hallerden onları nasıl kurtarmak gerektiğini herkes düşünüyor ve düşünmek zorunda kalıyor. Çünkü hemen hemen her ailenin çocukları vardır. Çocuklar küçükken az çok sizin kontrolünüz altındadır. Ancak büyüdükçe kontrolü elinizden kaçırıyorsunuz. O nedenle çok istediğiniz halde inancına geleneğine bağlı bir genç yetiştiremiyorsunuz. Ailenize uygun biriyle evlilik kurmuyor, gerektiğinde kız anne ve babasını takmadan evden başkasına kaçabilmektedir.
Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerime baktığımız zaman Rabbimiz bize birçok örnek gençleri tanıtmaktadır. Bunlardan sadece bir kaçı şunlardır:
1-HABİL: Kur'an'ın övdüğü gençlerden birisi de Habil'dir. Habil, Hz. Adem'in(as) çocuklarından biridir. Kendisini, kötü kardeşi Kabil ile başından geçen olaylardan tanıyoruz. Kur'an Habil ile Kabil'e Allah için birer kurban vermelerinden bahseder. Kabil çiftçilikle uğraşıyordu. Ürettiklerinin içinden en kötü ürünleri götürmüştü. Habil ise hayvancılıkla uğraşıyordu. O ise en güzel koyununu götürmüştü. Allah Habil'in kurbanını kabul ettiğini Kur'an'da şöyle buyuruyor:" (Ey Muhammed) Onlara, Adem'in iki oğlunun haberini gerçek olarak oku. Hani ikisi de birer kurban sunmuşlardı da, birinden kabul edilmiş, ötekinden kabul edilmemişti. Kurbanı kabul edilmeyen, "Andolsun seni mutlaka öldüreceğim" demişti. Öteki, "Allah ancak kendisine karşı gelmekten sakınanlardan (muttakilerden) kabul eder" demişti. (Maide-27).Böylece Allah Habil'i müttakilerden saymıştır. O nedenle her Müslüman gencin ilk özelliği müttaki olmasıdır. Yani Allah'dan korkan, sorumluluğun bilincinde olan ve günahlardan sakınan bir genç olmak lazımdır.
2-HZ. İSMAİL(as): Kur'an-ı Kerim'in övdüğü başka bir genç de Hz. İsmail(as)'dır.Çünkü o babasının kendisini Allah yolunda kurban edeceğini duyunca şöyle demişti: Çocuk kendisiyle birlikte koşup yürüyecek yaşa gelince İbrahim ona, "Yavrum, ben rüyamda seni boğazladığımı gördüm. Düşün bakalım, ne dersin?" dedi. O da, "Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşaallah beni sabredenlerden bulacaksın" dedi.(Saffat-102) Böylece Kur'an bizlere anne babaya iyiliğin ve saygının şeklini öğretiyor. Özellikle günümüzün bir kısım gençleri anne ve babasıyla konuşurken "sus anne, sus baba, işime karışma, sen bilemezsin, sana ne yaptığım şeylerden v.b."sözler kullanıyorlar. Böylesi gençlere Kur'an Hz. İsmail'i(as) örnek gösteriyor.
3-HZ. YUSUF(as): Kur'an'da edep ve terbiyenin örneği olarak Hz. Yusuf (as) gösteriliyor.O nefsine uymamış Allah'dan korkmuş, sabretmiş, iffet ve haya timsali olmuştur. Evinde bulunduğu kadın (gönlünü ona kaptırıp) ondan arzuladığı şeyi elde etmek istedi ve kapıları kilitleyerek "Haydi gelsene" dedi. O ise, "Allah'a sığınırım, çünkü o (kocan) benim efendimdir, bana iyi baktı. Şüphesiz zalimler kurtuluşa eremezler" dedi. (Yusuf-23)
4-ASHAB-I KEHF: Kur'an'da bir grup genç olarak anlatılır. Onlar isteseydi zevk ve nefislerinin peşinde koşabilirlerdi. Ancak Allah'a kul olmayı tercih ettiler. O dönemin puta tapan kralından mağaraya sığınmışlardı. Rabbimiz onların üzerinden bir mucize gerçekleştirmişti. Çünkü onlar mağarada 309 yıl kaldıktan sonra tekrar uyanmışlardı. Yüce Allah kendisine samimi bir şekilde inananları hem bu dünyada örnek gösteriyor, hem de ahirette Cenneti ve Cemaliyle mükafatlandırıyordu.
5-HZ. MUHAMMED(sav): Yüce Rabbimizin Kur'an'da örnek gösterdiği insanlardan birisi de son peygamber Hz. Muhammed(sav)'dır. Resulullah(sav)'ın gençlik dönemi hep yapıcı geçmiştir. Daima barıştan yana olmuş, her zaman güzel ahlak üzere olmuştur. Kur'an, O'nun Peygamberlikten önce de güzel ahlak üzere olduğunu şu ayetlerle dile getiriyor: sen kitap nedir ,iman nedir bilmezdin.."(Şura-52) Ancak bütün bunlara rağmen:"Ve sen elbette yüce bir ahlak üzeresin"(Kalem-4)
Unutmayın Kur'an aklıselim sahibi geçler ister. Yani aklını kullanan gençleri över. Aklı teslim gençler istemez. Çünkü aklı teslim sahibi insanlar başkasına körü körüne tabi olan kişilerdir.
.