Kur'an'ı Kerimi inceleme fırsatı bulanlar şunu fark etmişlerdir ki Kur'an'ın en çok üzerinde durduğu konulardan birisi de ahiret konusudur.Çünkü ahirete inanmak Allah'a inanmanın bir sonucudur.O nedenle şöyle diyebiliriz, Allah'a inanan kimse ahirete de inanır. Çünkü ahireti haber veren Allah'tır.Aynı şekilde ahirete inanan bir insan da Allah'a tam iman etmiştir.Çünkü ahireti var eden Allah'tır.

Ahiret konusu Kur'an da çeşitli bölümler şeklinde anlatılır.Bu bölüm ile ilgili ayetleri bir araya topladığımızda mükemmel bir sınıflama oluşur.

Kur'an önce inanmayanlar için ahiretin varlığının aklı delillerini ortaya koyar.Şöyle buyurur." Gökten de bereketli yağmur yağdırıp onunla kullar için rızık olarak bahçeler ve biçilecek taneler (ekinler), birbirine girmiş kat kat tomurcukları olan yüksek hurma ağaçları bitirdik ve böylece onunla ölü bir beldeye hayat verdik. İşte (dirilip kabirlerden) çıkış da böyledir.(Kaf,9-11)

Kur'an daha sonraki safhada inanmamakta ısrar edenlere kendi varlıklarından örnekler getirir."Siz ölü iken(yok iken yaratıp) sizi dirilten(dünyaya getiren) Allah'ı nasıl inkar ediyorsunuz?Sonra sizi öldürecek(öleceksiniz) ,tekrar sizi diriltecek ve sonunda O'na döndürüleceksiniz'(Bakara,28).

Kur'an üçüncü safhada ahireti haber veren Peygamberler/uyarıcılar gönderildiğini bir çok ayeti kerimede açıklamaktadır." Neredeyse cehennem öfkeden çatlayacaktır! Oraya her bir topluluk atıldıkça oranın bekçileri onlara, "Size bir uyarıcı gelmemiş miydi?" diye sorarlar"(Mülk,8).

Bir sonraki safhada inkarcıların dünyadaki alaycı tavırları dile getirilir ve öldükten sonra o inkarcıların karşılaştıkları müthiş ve ürpertici manzara dile getirilir.İnkarcılar gerçeği anlamışlardır ancak iş işten çoktan geçmiş son pişmanlık artık fayda vermemektedir:

"Eğer doğru söyleyenlerseniz, bu tehdit ne zaman gelecek?" diyorlar. Onlar ancak, çekişip dururlarken kendilerini yakalayacak korkunç bir ses bekliyorlar. Artık ne birbirlerine tavsiyede bulunabilirler, ne de ailelerine dönebilirler. Sura üfürülür. Bir de bakarsın, kabirlerden çıkmış, Rablerine doğru akın akın gitmektedirler. Şöyle derler: "Vay başımıza gelene! Kim bizi diriltip mezarımızdan çıkardı? Bu, Rahman'ın vaad ettiği şeydir. Peygamberler doğru söylemişler."(Yasin,48-52).

Devam eden safhalarda inkarcılar gerçeği gördükten sonra birbirlerini,dostlarını ve hatta şeytanı suçladıkları görülüyor:

"Yazıklar olsun bana, keşke falanı dost edinmeseydim!"(Furkan,28)

" Arkadaşı (olan şeytan) der ki: "Ey Rabbimiz! Onu ben azdırmadım, fakat kendisi derin bir sapıklık içinde idi." Allah, şöyle der: "Benim huzurumda çekişmeyin. Çünkü ben bu (konudaki) uyarıyı size önceden yaptım."(Kaf,27-29).

Kur'an'daki bu etkileyici ve müthiş manzaralar şu safhalarla devam ediyor:

-Ogün (ahirette) dünyada gizlenen bütün sırlar açığa çıkacak:" O gün bütün sırlar ortaya çıkacak.İnsan için artık ne bir kuvvet vardır, ne de bir yardımcı vardır."(Tarık,9,10).

-Ogün Cennettekiler Cehennemdekilere suçlarının ne olduğunu soracak. "Sizi Sekar'a (cehenneme) ne soktu? Onlar şöyle derler: "Biz namaz kılanlardan değildik."Yoksula yedirmezdik.Batıla dalanlarla birlikte biz de dalardık.Hesap, mükafat ve ceza gününü de yalanlıyorduk.Nihayet ölüm bize gelip çattı"(Müddessir,42-47).

-Kur'an O gün ne malın ne evladın ne anne-babanın ne de kardeşlerin hiçbirinin fayda vermeyeceğini anlatır:

"O gün ne mal fayda verir ne de evlat"(Şuara,88).

"İşte o gün kişi kardeşinden,annesinden,babasından,eşinden ve çocuklarından kaçar"(Abese,34-36)

-Kur'an Ogün Cehennemdekilerin melekler tarafından karşılanışlarını şöyle anlatır:

"İnkar edenler grup grup cehenneme sevk edilirler. Cehenneme vardıklarında oranın kapıları açılır ve cehennem bekçileri onlara şöyle derler: "Size içinizden, Rabbinizin ayetlerini size okuyan ve bu gününüze kavuşacağınıza dair sizi uyaran peygamberler gelmedi mi?" Onlar da, "Evet geldi" derler. Fakat inkarcılar hakkında azap sözü gerçekleşmiştir. Onlara şöyle denir: "İçinde ebedi kalmak üzere cehennemin kapılarından girin. Büyüklük taslayanların kalacağı yer ne kötüdür!"(Zümer,71,72).

-Cennete gidecekler de melekler tarafından şu övgülerle karşılanacaklardır:

"Rablerine karşı gelmekten sakınanlar da grup grup cennete sevk edilirler. Cennete vardıklarında oranın kapıları açılır ve cennet bekçileri onlara şöyle der: "Size selam olsun! Tertemiz oldunuz. Haydi ebedi kalmak üzere buraya girin." Onlar şöyle derler: "Hamd, bize olan vaadini gerçekleştiren ve bizi cennetten dilediğimiz yere konmak üzere bu yurda varis kılan Allah'a mahsustur. Salih amel işleyenlerin mükafatı ne güzelmiş!"(Zümer,72,74).

-Ve o günün tek hakimi Allah'tır:"... Bugün mülk (hükümranlık) kimindir? Tek olan, her şeyi kudret ve hakimiyeti altında tutan Allah'ındır"(Mü'min,16)

Abdulvasih DURAN