Müslüman olmamızın, hak ihlalini mahşere taşıyan imanımızın etkisi altında olduğumuzun etkisi belli olmalıdır.

Ayakkabı satın alırken Müslüman, altı yumuşak ayakkabı satın almalıdır. Bilhassa apartmanda oturuyorsa, sabah namazına giderken uyuyan bebeklerin uyanmasına sebep olabilecek kadar altı sert ayakkabı almamayı düşünmek, ahireti düşünmektir. İmanın inceliklerine vakıf olarak yaşamak budur. Kul hakkını, sürüden koyun çalmak, memur olunca devletten çalmak şeklinde kafirlere göre bile hak sayılacak aleni örneklerden, böyle hassas örneklere çekebilmeliyiz.

Gıybet hakkı, bühtan hakkı, zan altında bırakma hakkı, ağır haklardır.En başta ne demiştik? İslam'ı Buhari'deki hadislerin geniş yelpazesinde anlamalıyız. Aklımızın aldığı, kültürümüzün yettiği kadar değil, Peygamber aleyhisselamın öğrettiği kadar bilmeliyiz.

Kul hakkının illa ortaya çıkacak çaresiz örnekleri var. Mesela apartman hayatının önlenemez sonuçları olabilir; belki o tür sorunlara bir mazeret de bulunabilir. Ama apartmanın sigara kokmasının hiçbir özrü olamaz. Bari bu tür gereksiz ihlaller yapılmasın.

SORU: Meslekler de hak ihlali üretir hale geldi. Mesela, herhangi bir meslek erbabı, meslekleri ile ilgili hatalarını bir meslektaşının raporuyla unutturabiliyor. Buna benzer bir takım hak ihlalleri yaşanıyor toplumumuzda. Bu anlamda yapılan hak ihlallerine de temas eder misiniz?

CEVAP: Mesela, öğretmenler, derse yoğunlaşması gereken ilgilerini elindeki telefona, önündeki ekrana vererek ona emanet edilen çocuğun geri kalmasına neden olabiliyorsa, bunun hesabı yok mu? Kur'an öğreten bir muallim, önündeki bilgisayarla meşgul olurken, ihlas suresini hatalı ezberleyen çocuğun ömrü boyunca o sureyi hatalı okumasına karşı bir hak ihlali işlemiş değil midir? Meslekler de hak ihlali üretebilir. İmamlar, müezzinler seslerini duyulduğu yere kadar Peygamber aleyhisselamın varisi olarak ulaşıyorlar demektir. Namazdan soğuyan bir gencin hesabı vardır muhakkak...

Siyaset tam bir kul hakkı bataklığıdır. Onun için Ömer bin Hattab (R.a): 'Bir aileden bir kurban yeter.' demişti. Eşler, birbirlerine karşı hak tecavüzü yaparken, bir kul hakkı dosyası açmış olmaktadırlar. Hısımlıklar da kul hakkı nedeni olabilir.

Patron-işçi, çalışan-çalıştıran ilişkileri, başka bir alemdir kul hakkında.Hulasa şudur:İnsanların canları kadar malları, iffetleri, onurları, ev mahremiyetleri ve isimleri, Allah'ın dininin koruması altındadır. Bu korumaya takılanın yaptığı, kul hakkı ihlalidir. Ne yapıp edip kendisi veya hak sahibi ölmeden bu alemde helalliği sağlamalıdır.

Bir ses kirliliği yaşıyoruz. Gece yarısı çalınan bir korna, havada kaybolup giden bir ses olarak kalabilir mi? Lüzumsuz yakılan bir çöpten etkilenen bir çocuğun, yaşlının ciğerlerinin hesabı sorulmaz mı? (DEVAM EDECEK)