Kriz genellikle ekonomik bir terim olarak karşımıza çıkmakta ve şu şekilde tanımlanmaktadır. Kriz, işletmenin mevcut konumunu ve geleceğini etkileyen hiç beklenmeyen bir anda ortaya çıkan ve genelde önlem alınmakta geç kalınan olumsuz bir durumdur. Kriz olumsuz bir kelime olmasına rağmen bazı sektörler ve şirketler için yarattığı fırsatlar açısından olumlu olarak da değerlendirilebilir. Ben krizi ekonomik olarak değil de insan ilişkileri boyutunda ele almak istiyorum. Bilindiği gibi 2019 yılından bize miras kalan Covid-19'un sebep olduğu kriz ulusal ve uluslararası boyutta ekonomik ilişkilerde ortaya çıktığı gibi insani ilişkilerinde de ortaya çıktı. Bu kadar geniş perspektife sahip krizin yönetilmesi de ayrı bir uzmanlık alanı istiyor, bu hem ekonomik yönden hem de insan ilişkileri boyutundan önemli.

Bu süreç de sağlık çalışanlarının hakkını ödemek sözle yerine getirilecek gibi değil. Tabi bu süreç sancılı bir süreç. Bu sürecin sağlık çalışanları açısından insan ilişkileri konusunda kriz yönetimi alanında ciddi eksikliklerinin olduğu ortaya çıkmış durumdadır. Kriz yönetimi konusunda bütün sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe çalışanların da ciddi bir eğitimden geçirilmesi gerekir diye düşünüyorum. 4 Aralık 2020 de haberlerde maske takmayan bir kadın hastanın, kadın olan bir doktoru darp ettiği yönünde haberler çıktı, haberlerde kadın hasta enine boyuna eleştirildi ve suçlu olarak, kadın doktor da mağdur olarak gösterildi. Bu haberleri izleyenler tahmin ediyorum kadın hastaya kızdılar, içinden heyheylendiler. Ben biraz şeytanın avukatlığını yapmak istiyorum.

Haberlerde mağdur olduğu ifade edilen kadın doktor, hasta kadının sağlık sorunuyla ilgilenip krizi çözme yerine kriz çıkarmak için özel çaba sarf ediyor. Kadın doktor, zaten ürkek duygularla sağlık merkezine gelen hasta kadının sorunuyla ilgilenmek yerine onu sorgulayarak adeta krizin çıkmasını teşvik ediyor. Kadın doktorun görevi kolluk kuvvetlerin yapması gereken görevi yapmak değil, Hipokrat yeminine sadık kalarak sağlığına kavuşmak için sağlık merkezine gelen insanların sağlığına kavuşması için çaba sarf etmek olmalıydı ama kadın doktor bunu yapmıyor. Kadın doktor bireyin özgürlüğünü kısıtlamak göreviymiş gibi kapıyı kapatarak, hasta kadının dışarı çıkmasını engelliyor, izinsiz fotoğraf çekmeye çalışıyor. Kadın doktor o kadar masumane gösterildi, kadın hasta o kadar şeytani gösterildi ki haberi yapan programın öngörüsüzlüğü alenen ortaya çıktı. Ben sizleri biraz düşünmeye sevk etmek istiyorum. Sizin anneniz, bacınız, eşiniz hastaneye evden çıkarken maskeli çıktığını ama maskesinin yolda giderken kullanılamaz hale geldiğini ve maskesiz bir şekilde sağlık merkezine girdiğini düşünün. Eşinizi, bacınızı, annenizi karşılayan doktorun maske verip sorununu çözüp sağlığına kavuşması için gerekli ilaçları mı yazmasını istersiniz, yoksa masken nerede, adın ne, söylemleriyle kadın doktorun annenizi, bacınızı, eşinizi taciz etmesini mi istersiniz?

Kadın doktorun birinci görevi olan hastaların sağlığına kavuşması için gerekeni yapmak olmamış aksine faşist bir davranışla hastanın üzerine yürümüş, kapıyı hastanın üzerine kilitlemiş, izinsiz fotoğrafını çekmeye çalışmıştır. Kısacası kadın doktor yapması gerekeni yapmamış zavallı hastayı tahrik ederek, kadın hastanın psikolojisini bozmuştur. Haberlerin hepsi de kadın doktoru suçsuz, mazlum, mağdur gösterdi. Doktorun öncelikli görevi hastanın ismini kolluk kuvvetlerine vermek için adını sanını öğrenmeye çalışmak değil, sağlığına kavuşmak için sağlık merkezine gelen hastaların sağaltımını yapmak olmalıdır.

Sağlık çalışanları evet zor şartlarda çalışıyor ama bu zor şartlarda kriz yönetimini de bilmeleri gerekir diye düşünüyorum. Olayı şöyle yeniden yazmaya başlayalım acaba yazdığımız gibi olay gerçekleşmiş olsaydı kriz çıkar mıydı? Kadın hasta maskesiz bir şekilde sağlık merkezine gelmiş olsun. Kadın doktor, hoş geldiniz, maskeniz yok mu? Size hemen bir maske temin edelim. Biliyorsunuz maske karşılıklı olarak kullanıldığı zaman % 95 oranında koruyuculuk özelliği var. Kendisine nezaketli bir şekilde davranıldığını duyan ve sorunun çözümü için kendisine yardım edilmeye çalışıldığını anlayan hasta kadın büyük ihtimalle maskeyi alıp kullanarak kadın doktora teşekkür eder ve bir krizin çıkmasına sebebiyet vermezdi. Bu olay bize sağlık personelinin ciddi anlamda acilen iletişim ve kriz yönetimi konusunda eğitilmeleri gerektiğini göstermektedir.