Dünden devam...Veee; Ali Dede sohbete devam eder:

"Ceddimiz Osmanlının en büyük padişahı, cennet mekan 2. Murat Han, Konstantinapoli kuşatmak ister. Lakin devrin ulamasından kuşatmayla ilgili Peygamber Efendimizin hadisine mazhar olup olamayacağını öğrenmek ister. O yıllarda Ankara taraflarında Hacı Bayram Veli diye bir zat vardır. Hacı Bayram-ı Veli, Somuncu Babanın (Şeyh Hamid- İ Veli 'nin ) talebesidir. Ve kendisi zincir zoruyla Ak Şemsettin 'i kendine talebe etmiştir. işte bu veliyi de kuşatma istişaresine davet eder.

Ve istişareler sonunda Hacı Bayram-I Veli'ye sıra geldiğinde: Hacı Bayram: "Padişahım korkarım ki size ve bize Konstantinapol'in fethi nasip olmıyacaktır. Lakin şu beşikteki bebeyle bizim köseye nasip olacaktır." der.

Şehzade Mehmed ile Ak Şemseddin'in fethe mazhar olacağı müjdesini alan Murat Han, zanlımca fethi görebilme ümidinden dolayı şehzade Mehmed'i daha 12 yaşında tahta geçirmiştir.Ak Şemseddin'i sarayda şehzadeye hoca olarak bırakan Hacı Bayram Ankara'ya gider. Küçük şehzade derslere başlamıştır. Lakin padişah oğlu olmasından dolayı çok hiperaktif bir öğrencidir. Hocasını çok üzmekte derslere alaka göstermemektedir. Padişahtan çekinen Ak Şemseddin çok zor durumdadır. Şehzadeyi padişaha şikayet edemez, üzülür durur.

Derken bir gün şehzadenin durumunu Ak Şeyh'e soran Murat Han'a utana sıkıla Mehmed'in çok zeki olduğunu fakat çok hiperaktif olduğundan kendisini dinlemeyip derslerine çalışmadığını söylediğinde, Murat Han: "Yarın ben dersi bölüp sınıfa girecem. Sen de beni azarlayıp sınıftan kovacan" dediğinde, olayın özünü Ak Şeyh anlamıştır.

Ertesi gün olduğunda şehzade, Ak Şemseddin ile derstedir. Aniden kapı açılır. İçeriye Sultan Murat Han girer. Buna çok kızan Ak Şemseddin, padişahı azarlayıp sınıftan kovar. Bu olaya şahit olan şehzade Mehmed, "Hocam padişah babama dahi bağırıp sınıftan kovduğuna göre demek ki babamdan daha büyük adam" korkusuna kapılır. Ve bundan sonra derslerde hocası ne derse dinler. 7 yabancı dil öğrenen, 21 yaşına geldiğinde "Ya ben İstanbul'u alırım, ya İstanbul beni" diyen bir Fatih Sultan Mehmed Han olur.

Evlatlar, bu haftanın kıssadan hissesi budur. Günümüzde de Şehzade Mehmed gibi nice nice nice bebeler dünyaya gelmektedir.
Ve yine nice nice Hacı Bayram-I Veli gibi, Ak Şemseddin gibi öğretmenler, hocalar imamlar bulunmaktadır.

Lakin bizlerin en önemli ek-si-ği ; 2. Murat han gibi, öğretmene, hocaya, alime ve dahi öğrenme ilmine saygıya ih-ti-ya-cı olan babalara çok ama çok ihtiyacımız vardır.

Öyle öğretmen çocuğa bağırd,ı git okulu bas, yok. Öğretmeni döv, böyle olmaz. Bu şekilde Fatihler yetişmez. İlim irfan öğretene hürmet edecez. Saygı gösterecez ki bizden gelen bebelerden de Fatihler, Kanuniler, Sinanlar çıksın." diye sözü bitiren Ali Dedeye, kahvede bir alkış tufanı kopar ki sormayın.
Haaa, ille de soracaksanız, haftayı bekleyin.


GARİP FAKİİ.