Çin'in Wuhan kentinden yayılmaya başlayan ve tüm Dünya'nın birinci derecede gündemine oturan Korona Virüsü, ülkemizde görülen vakalarla birlikte Türkiye'nin de baş gündemine oturdu. İlk grafikte Korona vakasının görüldüğü ülkeleri görebilirsiniz. Halk arasında yeni gündem olan Korona aslında iş dünyasının zaten birinci gündemiydi. Dünya üretiminin kabaca %20 sinin üretildiği Çin'de başlayan vakalar önce acaba Türkiye nasıl yararlanır diye gündemimize girdi. Sonrasında diğer ülkelerde başlayan vakalar ile birlikte şirketler ithalat ve ihracatlarında ciddi sıkıntılar yaşamaya başladılar. Çin'den mal tedariğinin kesilmesi gemi nakliyesi rotasını bozması dolasıyla navlun fiyatlarında artışa neden oldu. Eş zamanlı olarak tedarik zincirinin bozulması sonucunda bir çok ana sektör terminlerinde ciddi sıkıntıya düştü. Ülkemizde kapasiye olarak en hazır sektör tekstil olduğu için yaklaşık %14 civarında iş artışı yaşandı.

Ancak gelinen noktada ülkelerdeki vakaların artması ve alınan önlemler dolayısıyla Korona'nın Dünya ticaretine ciddi faturası olacağı ortadadır. Birçok kurum tahmin ve ön görülerde bulunuyor. Ben de bu öngörülerden birini paylaşmak istiyorum.

Dünya ticaretinde vakaları incelerken bizlerde durumun ne olduğunu doğru tespit etmek gerekiyor. Diş ticaret ödemeler dengesi tarafında oldukça önemli. Özellikle son zamanlarda ihracat tarafında yaşadığımız ivmelenmenin sürdürülebilir olması açısından doğru stratejinin kurgulanması gerekmektedir. Önümüzdeki süreç nisan sonuna kadar devam edeceğini düşünürsek hazırlık ve hareket planı açısından değerlendirilmelidir. Şehrimiz özelinde de düşündüğümüzde artan ihracat rakamlarımızın daha da ileriye gitmesi için Pazar olan ülkelerin durumları tespit edilmeli ve nisan sonrasında nasıl hareket edileceği tespit edilmelidir. 2019 verileriyle ihracat ve ithalat yaptığımız ülkelerin listelerine ve sektör yoğunluklarına göre stratejimizin kurgulanması gerekmektedir. Durgunluk sonrasında piyasalarda ülke olarak daha aktif rol almamızın önü açılacaktır. Uzakdoğu dışında bir üretim üssünün oluşturulması gerekliliği dünya ticareti için son derece önem teşkil etmektedir. Paylaştığım son tablolarda bölgesel ihracat ve ithalat rakamlarımızı görebiliriz.