Geçtiğimiz günlerde 2018 yılı konut satış rakamları açıklandı. Türkiye'nin lokomotif sektörü 2018 yılının ikinci yarısında özellikle faizlerdeki ani çıkışlarla bir şok dalgası yaşadı. Bu şok dalgası halen de devam ediyor. Hem tüketici tarafında hem de imalatçı bazında yaşanan bu şok genel olarak bir durgunluğa sebep oldu. Faizlerin yükselmesi ile ev almak isteyen tüketici ertelemeye giderken, projeden konut alarak kredi kullanacak tüketicide de genel memnuniyetsizliğe sebep oldu.

Madalyonun diğer yüzünde imalatçı tarafında nakit akış ve borçlanma dengelerini bozan faiz artışı şirketlerin dönemsel olarak problemlerle karşı karşıya bıraktı. Üretici tarafında aynı zamanda maliyetlerde yaşana artışlarla birlikte sektörün genelinde sıkıntılar yaşandı ve devam ediyor. Faizler ipotekli satışların tamamını etkilerken diğer taraftan yabancılara yönelik çalışmalar ve tapu harçları ipoteksiz satışlarda dönemsel olarak olumlu etkilerde bulundular.

Türkiye genelinde son 3 yıllık verilere baktığımızda konut satışlarının 2017 yılında bir önceki yıla göre % 5,05 büyüdüğünü, 2018 yılında da küçülmenin % -2,4 olduğunu görmekteyiz.Türkiye genelindeki tablo Bursa'da biraz daha farklı gerçekleşmektedir. Bursa 2017 yılında % 7,10 büyürken,2018 yılında % -8,59 küçülme yaşamıştır.

Türkiye ve Bursa rakamlarını yakından gördükten sonra İnegöl ile ilgili rakamları daha detaylı inceleyelim. 2018 yılında İnegöl'de toplamda 4579 konut satılırken , şehrimizin Türkiye geneli ve Bursa'ya göre farklılıklar gösterdiğini söyleyebiliriz. Tablodaki rakamları incelediğimizde özellikle tapu harcı indirimleri dönemlerinde artışı görebiliyoruz. 2018 yılında İnegöl'de % -2,20 küçülme yaşanırken 2017 yılında yaşanan büyümenin % 3,70 olduğunu görüyoruz. Şehrimiz büyüme dönemlerinde sektör ortalamasının altında büyürken, küçülme dönemlerinde de sektör ortalamasının altında küçülme yaşamaktadır. Türkiye genelinde yaşanan ipotekli satışlardaki daralmanın İnegöl'ü de etkilediğini söyleyebiliriz. Bu noktada 2019 yılında inşallah sektör toparlanmaya başlayacaktır. Burada devletin vergi destekleri ve faizlerin seyri son derece önem arzedecektir.