Atatürk Türk kadınları için şöyle söylemiştir: "Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir milletinde Anadolu köylü kadınının üstünde kadın çalışmasını zikretmeye imkan yoktur ve dünyada hiçbir milletin kadını "Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar himmet gösterdim." diyemez."

Milli Mücadele'de unutulmaz kahramanlıklar gösteren kadınlarımız hiç unutulabilir mi? Çocuk yaşta, subay babasıyla birlikte cephelerde savaşarak sayısız kahramanlık gösteren Nezahat Onbaşı.

Bebeğinin örtüsünü ıslanmasın diye mermiye örten ve kendisi sonra donarak ölen Kastamonulu Şerife Bacı. Kurtuluş Savaşında savaşan ve sonra o günleri yazan Halide Onbaşı.

Büyük Taaruz'a katılan, savaşta esir olan Erzurumlu Kara Fatma. Kurtuluş Savaşında erkek kılığına girip asker gibi savaşan Halime Çavuş.

Kurtuluş Savaşında savaş gerisinde kadınları örgütleyip cepheye malzeme hazırlamaya yardımcı olan Hafız Selman. Cepheye mermi taşıyan ve ilk kadın milletvekillerimizden Satı Hanım.

Düşmana yol gösteren öz oğlunu, affetmeyip kurşunlayarak dağa çıkan Domaniçli Habibe.Kurtuluş Savaşında, Çanakkale'de, Yunanlılara yardım etmeyince fırına atılıp yakılan Nazife Kadın.

Milli Mücadele'de, çete savaşlarında vurulup şehit olan Gördesli Makbule. Pozantı'da, Fransızları tuzağa düşüren Klavuz Hatice.

Milli Mücadele'ye katılarak savaşta yaralanan ve kurtuluş sonrası öğretmenlik yapan İstanbullu Saime Hanım. Afyon'da savaşmış Tarsuslu Adile Onbaşı ve böyle yüzlerce, binlerce isimsiz kahraman kadınlarımız...

Ozan Yareni, Nene Hatun'a yazmış bu türküyü. Bir Türk anasına...Demin radyoda, yılların Türk halk müziği sanatçısı Seyit Al çalıp söyledi.

Anamız olan bu "koca çınar,"vaktiyle evladını (vatanını) nasıl korumuş bir hatırlayalım; bu, insanın içine işleyen, gözleri yaşartan türküyü bir dinleyelim...

Şerefle tarihe yazmış adını,

Çünkü benim anam Erzurumlu'dur.

İstiklal uğruna kurmuş vaadini,

Çünkü benim anam Erzurumlu'dur.

93 Harbi'nden geliyor izi,

Şehit, Aziziye'nin dağları düzü,

Araştırdım, anam öz Dadaş kızı,

Çünkü benim anam Erzurumludur.

Benim anam, analardan baş idi,

Şehit vermiş, iki gözü yaş idi,

Sırtında cepheye mermi taşıdı,

Çünkü benim anam Erzurumlu'dur.

Yareni'nin ilk sevdiği vatandır,

Şehitleri, dağlarında yatandır,

O dediğim ana, Nene Hatun'dur,

Çünkü benim anam Erzurumlu'dur.

Doğadan örnek alalım... Koca çınarlarımızı ise hep hatırlayalım, unutmayalım...Aziz vatanımıza sahip çıkalım ki, düşman ellerinde, bölücülerin elinde oyuncak olmasın, ziyan olmasın...Atalarımızın kemikleri sızlamasın...