"Andolsun ki, biz sana tekrarlanan yedi ayeti ve yüce Kur'an'ı verdik." (HİCR 87)

Tekrarlanan 7 ayet, Fatiha Suresi'dir. Fatiha Suresi başındaki besmele ile birlikte 7 ayettir.Bu Ayet-i Kerime'den anlıyoruz ki; Fatiha Suresi dünya ve içindekilerden daha değerlidir.

K.Kerim'in manevi değeri dünya ölçüleri ile ifade edilemez. İşte K.Kerim sureleri içersinde de Fatiha Suresi o kadar büyük değere sahiptir. Fatiha Suresi'nin o kadar büyük bereketi ve hikmeti vardır ki; okuyanlara faydası yanında, ölmüşlerimize de faydası umularak; mezar taşlarında "Ruhuna El-Fatiha" yazılmaktadır.

Fatiha Suresi en büyük dua ve şifadır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.): "Her gün evinde Fatiha ile ihlas suresini okuyanı, Yüce Allah fakirlikten kurtarır, bereketini artırır. Fatiha çeşitli rahatsızlıklara okunursa şifadır" buyurmuştur.

Ebu Saidi'l-Hudri'nin (R.a) şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: Resulullah Efendimiz (s.a.v) bizi otuz atlıdan oluşan bir askeri birlik olarak sefere gönderdi. Çölde bir kavmin yanına karargah kurduk ve bizi misafir etmelerini istedik. Onlar ise misafir etmeyi kabul etmediler. Sonra onların reislerinin zehirlendiğini duyduk. Onu bir akrep sokmuş. O kavimden bazıları yanımıza gelerek: "İçinizde akrep sokmasını iyi edecek bir kimse var mı?" dediler. Ben de: "Evet ben varım, ancak otuz koyun almadan bu işi yapmam." dedim. Onlar da: "Biz size otuz koyun veririz." dediler. Ben de ona yedi kere Fatiha okudum hemen iyileşti. Koyunları aldık ancak yanlış mı yaptık diye içimize bir şüphe geldi. Bu sebeple koyunlara hiç dokunınadan Efendimiz'e (s.a.v)geldik. Yaşananları aynen kendisine anlattık. Bunun üzerine : "Sen Fatiha'nın bu kadar etkili bir dua olduğunu nereden biliyordun ? O koyunları bölüşün sizinle beraber bana da bir hisse ayırın." Diye latife etti. Böylece Efendimiz (s.a.v) alınan koyunların helal olduğunu latife ile anlatmış oldu.

Ebu Süleyman (R.a) anlatıyor: Resulullah'ın (s.a.v) ashabı bir sefer esnasında, saralı bir adama rastladılar, içlerinden biri onun kulağına Fatiha'yı okur okumaz adam hemen iyileşti. Bunun üzerine Efendimiz (s.a.v): "Fatiha her derde devadır," buyurdu

K.Kerim Fatiha Suresi ile başlar ve tamamı okunup bitirildiğinde en son yine Fatiha okunur. Fatiha Suresi K.Kerim'in kapısı ve özetidir. Fatiha Suresi, 5 vakit namazda tekrar tekrar okunduğu gibi, Fatiha'nın okunmadığı nafile namaz yoktur.Resulullah Efendimiz (s.a.v): "Fatiha'yı okumayanın, namazı olmaz" buyurmuşlardır. Bu sebeple Fatiha'nın bir ismi de; Essalah'tır.

Müslüman'ın Fatiha'sız bir günü olmaz.

Resulullah Efendimiz (s.a.v.) Fatiha hakkında şöyle buyurmuştur: "Hayatım, kudret elinde olan Allah'a yemin olsun ki, Allah, ne Tcvrat'ta, ne İncil'dc ne Zcbur'da ne de Furkan'da bu Fatiha'nın bir benzerini indirmiştir. O, bana verilen "Scb'ul Mesani ve Kur'an-ı Azim'dir."

"Bir gün Resulullah Efednimiz (s.a.v), Cebrail (a.s.) ile birlikte otururken semadan gelen bir ses işitti. Cebrail başını yukarı doğru kaldırdı ve şöyle dedi: "Bu ses, bugün gökte açılan bir kapıdandır. Bu kapı bu güne kadar hiç açılmamıştı. O kapıdan bir melek indi. Bu melek yeryüzüne ilk defa inen bir melektir." Melek Resulullah Efendimiz'in (s.a.v) yanına gelip selam verdi ve şöyle dedi: "Senden önce hiçbir Peygambere verilmeyen ve sadece sana verilen şu iki nurdan dolayı sana müjdeler olsun. Bunlar, Fatiha ve Bakara suresinin sonu Amene'r- Resulu' dur. Bunlardan okuduğun her harfin karşılığı mutlaka sana verilecektir."

Resulullah efendimiz (s.a.v) Fatiha hakkında yine şöyle buyurmuştur: "İmam Fatiha Suresini okuyup bitirdiği zaman"Amin" deyin, kim böyle der de söylediği bu söz, Meleklerinkine rast gelirse, onun, geçmiş günahları bağışlanır"

Bazı alimlerimiz tekrarlanan 7 ayetin 7 sure olduğunu söylemişlerdir. Bu Sureler: Bakara, Al-i imran, Nisa, Maide, En'am, A'raf ve Enfal ile birlikte Tevbe Sureleridir.