" Çocukları yoksa hanımlarınızın bıraktıkları mirasının yarısı sizindir. Eğer çocukları varsa, bıraktıkları mirasın dörtte biri sizindir. Bu hüküm, yaptıkları vasiyet yerine getirilip veya borcu ödendikten sonra uygulanır.

Çocuğunuz yoksa sizin de bıraktığınız mirasın dörtte biri onlarındır. Eğer, Çocuğunuz varsa, bıraktığınız mirasın sekizde biri onlarındır. Bu hüküm, yaptığınız vasiyet yerine getirilip, borcunuz ödendikten sonra uygulanır.

Miras bırakan bir adamın veya kadının, ana babası ve çocukları yoksa Bir erkek kardeşi veya bir kız kardeşi varsa, Onlardan her birine mirastan altıda bir pay düşer. Kardeşler birden fazla iseler, mirasın üçte birine ortak olurlar.

Bu hüküm, yapılan vasiyet yerine getirilip veya borç ödendikten sonra uygulanır. Kimse zarara uğramamalıdır. Bu Allah'tan size bir vasiyettir. Şüphesiz Allah her şeyi bilendir, kullarına çok şefkat gösterendir." (NİSA 12)

Miras konusu K.Kerim'de ayrıntıları ile işlenen konuların başında gelmektedir. Öyle ki abdest, namaz, oruç gibi başlıca ibadetler bile bu kadar ayrıntılı K.Kerim'de geçmez.

Dünya malı insanlar arasında en büyük fitne sebebi olduğu için gelen hükümler, tüm ihtimal ve ihtilafları giderecek şekilde çok açık ve ayrıntılı bir şekilde ortaya konmuştur.

Miras konusunda çevremizde birçok örnek olay yaşanmaktadır. Maalesef K.Kerim hükümleri yok sayılıp, adil bir şekilde paylaşım yapılmadığı için Miras sebebiyle kardeşlerin arası açılmakta, kavgalar ve cinayetler yaşanmakta, akrabalık bağları zarar görmektedir.

K.Kerim insanın hayat kitabıdır. Yaşamında insanın karşılaşacağı her konuda ana hükümler K.Kerim'de yer almaktadır. K.Kerim'de sadece iman ve ibadet ayetleri yer almaz. Toplumsal yasalarla ilgili birçok ayet ve hüküm de K.Kerim'de yer almaktadır. K.Kerim aynı zamanda bir hukuk kitabıdır. Yasama, yürütme, yargı konularını içerir. K.Kerim Müminin anayasasıdır. K.Kerim Miras konusunda da gerekli yasaları çok açık ve ayrıntılı bir şekilde ortaya koymuştur.

Uhud Savaşı'nda Ashab-ı Kiram'dan 70 asker şehit olmuştu. Şehitlerin aileleri vardı. Şehitlerden bunlara miras kalmıştı. Şehitlerden kalan miras; eşleri, çocukları ve akrabaları arasında nasıl paylaşılacaktı? İşte Nisa Suresi 1-28. Ayetler bu konuyla ilgilidir.

Uhud savaşında şehit olanlardan biri de Hz. Sa'd bin Rubai (r.a) idi. Şehid Hz. Sa'd'ın dul eşi, iki yetim kızının elinden tutmuş Resulullah Efendimiz'e (s.a.v) gelmiş ve şöyle demişti: "Ey Allah'ın Rasulü! İşte bunlar Uhud'da şehit olan Sa'd'ın kızları. Amcaları onların mirasının hepsini aldılar ve bunlara bir dirhem bile kalmadı. Bundan sonra bunlarla kim evlenir?"

İşte bu şikayet sonrasında Mirasla ilgili bu ayet-i kerimeler nazil olmuştur. Rasulullab Efendimiz(s.a.v.) vahiy geldikten sonra kızların amcasına haber göndererek, "Sa'd'ın iki kızına üçte iki, annelerine sekizde bir ver, kalan senindir" buyurmuştur.

(DEVAM EDECEK)