" Allah, İsrailoğullarından kesin bir söz almıştı. Onlardan on iki kişiyi de temsilci seçmiştik. Allah onlara şöyle buyurmuştu: "Ben sizinle beraberim." (MAİDE 12)

12 başkan... İsrailoğulları'nda 12 kabile vardı. Hz.İsa'nın da 12 havarisi olmuştu. Akabe gecesinde de Medineli 12 Mümin Resulullah Efendimiz'e (s.a.v) biat etmişti

Hz.Musa Allah'ın emri ile İsrailoğulları'na 12 tane temsilci seçmişti. Her kabileden bir temsilci... Bunlar aynı zamanda kendi topluluklarının liderleri idiler.

Hz.Musa işlerinde bu 12 temsilci ile istişare ediyordu. Böylece kuracağı devletin temelini atmıştı.

Mevcut Muharref Tevrat'ın, Sayılar isimli bölümünde bu temsilcilerin isimleri sayılmakta ve bilgi verilmektedir.

SÖZÜNÜZDE DURUN

Allah'a, Elçisine ve Kitaba uymaları konusunda tüm israiloğulları'ndan kesin bir söz alınmıştı.

Anlaşmanın tam metnini Maide Suresi 12.Ayet-i Kerime'den paylaşalım:

"Allah onlara şöyle buyurmuştu: "Ben sizinle beraberim. Eğer namazı dosdoğru kılar, zekatı verir, Elçilerime inanır ve onları desteklerseniz, Allah'a güzel bir borç verirseniz, Ben de sizin günahlarınızı yok sayarım. Ve sizi altlarından ırmaklar akan cennetlere sokarım. Sizden kim bu sözden sonra inkar ederse, O doğru yoldan sapmış olur."

Allah (c.c.) onlara Suriye bölgesindeki "Eriha" ya gitmelerini emretmişti. Bu bölgede güçlü bir millet olan Ken'anlılar yaşıyordu.

Zemahşeri bu konuda şu bilgiyi verir: Hz.Hz.Musa (a.s) seçtiği başkanlarla onlarla birlikte keşif için yola çıktı. Ken'an topraklarına yaklaştıklarında Hz. Musa (a.s) onları Ken'anlılar hakkında gizlice haber toplamaya gönderdi.

Başkanlar orada iri cüsseli, güçlü kuvvetli insanlardan bir topluluk gördüler ve korkup geri döndüler.

Gelir gelmez de kavimlerine anlattılar. Halbuki Musa (a.s) onlara gördüklerini söylemeyi yasaklamıştı. Fakat, başkanlar, sözlerinde durmadılar ve gördüklerini kavimlerine anlattılar.

Korkmuşlardı, öyle şeyler anlattılar ki, kavimlerini savaştan vazgeçirmeye çalıştılar. Savaş emrinde Hz.Musa'yı desteklemediler. Verdikleri sözden döndüler.

12 kişiden ancak 2 kişi sözünde durdu ve gördüklerini anlatmadı. İmtihanın kazanan o iki kişinin: Yuşa bin Nün ile Kalip Bukna olduğu rivayet edilir.

Bu iki kişinin girişimine rağmen, Allah yolunda savaşma emrinde, israiloğulları'ndan çok az kişi Hz.Musa'ya tabi olur.

İhanet edenlerin sonu Maide Suresi 13.Ayet-i Kerime'de bildirilir:

" Sözlerinden döndükleri için onları sevgimizden mahrum bıraktık. Ve kalplerini katılaştırdık. Onlar kelimelerin anlamlarını bozarlar. Onlar kendilerine verilen öğütten pay almayı unuttular. Onların çoğunun sürekli hainlik yaptığını görürsün. Sen onları boşver, onlara aldırma. Şüphesiz Allah, güzel davranışta bulunanları sever."