"İnkar edenler: Kur'an ona bir defada topluca indirilmeli değil miydi? dediler. Biz onu senin kalbine iyice yerleştirmek için böyle yaptık (parça parça indirdik) ve onu tane tane (ayırarak) okuduk." (FURKAN 32)

K.KERİM NEDEN TOPLUCA İNDİRİLMEDİ?

"Kur'an ona bir defada topluca indirilmeli değil miydi?" Bunu söyleyenler müşriklerdir. Onlar K.Kerim'e inanmamak için çeşitli bahaneler uyduruyorlardı.

İbn-i Abbas (r.a) bu Ayeti Kerime'nin iniş sebebini şöyle rivayet etmiştir: "Müşrikler: "Muhammed eğer gerçekten Allah'ın elçisi ise Rabbı ona acaba neden işkence ediyor. Şu Kur'an'ı ona bir kerede toptan indiremez mi? Bakınız ona her defasında bir veye iki ayet iniyor ve her defasında ona ayet inmesi adeta bir işkence oluyor." "Sen kendinin Allah tarafından gönderilmiş bir elçi olduğunu iddia ediyorsun. Madem öyle Tevrat'ın Musa'ya, İncil'in İsa'ya bir defada indirildiği gibi bu Kur'an da sana bir defada toptan indirilmeli değil miydi?" dediler de bunun üzerine Allah Teala bu ayet-i kerimeyi indirdi." (Suyuti, Lübabu'n-Nukul, 11,44)

TOPLUM İNŞASI: K.Kerim ayet ayet, sure sure inmiş ve 23 senede tamamlanmıştır. Bu bir eğitim metodudur. Yeni bir toplum, yeni bir ümmet ayet ayet yani aşama aşama inşa edilecektir. Yeni bir düzen kurmak öyle tek bir darbe ve devrimle mümkün olmaz. Öyle olsaydı Allah (c.c.) ol derdi herkes Mümin olurdu. Allah dileseydi İslam fıtratı üzere doğanlar yine İslam fıtratı üzere yaşarlardı. Dünyada tek bir kafirin yaşamasına Allah (c.c.) izin vermezdi. Ancak bu durumda imtihan ve sorumluluk olmazdı. İnsan aklı ve iradesi diye bir şey de söz konusu olamazdı.

Allah (c.c.) kulunu yarattı ve imtihan etmeti diledi. Ona akıl ve irade verdi. Doğru ve yanlış yolu gösterdi. Cenneti vadetti, cehennemle korkuttu. Yaratılış Hikmeti ve kulluk sırrının özeti budur.

Yine bu hikmet üzre K.Kerim topluca inmedi. K.Kerim bir hayat programıdır. Günlük, aylık, yıllık, ömürlük planlar içermektedir. Olaylar ve gelişmeler üzerine de ayetler inmiştir.

İNKAR EDENLERİN BAHANELERİ

Mekkeli müşrikler, inkarlarına bu durumu da bahane ederler ve derler ki; K.Kerim madem Allah'ın kitabı bir defada topluca neden indirilmedi? Onlar Kitap Ehlinden öğrenmişlerdi ki; Tevrat ve İncil bir defada topluca indirilmiştir. Burdan hareketle iddia ettiler: K.Kerim Allah'ın kitabı ise İncil ve Tevrat gibi topluca indirilmeliydi.

Medine döneminde Yahudiler de aynı şaçma gerekçe ile itiraz ettiler. İsra Suresi'nde bu itirazlara şöyle cevap verilir: 106. Biz O'nu,Kur'an olarak, insanlara dura dura okuyasın diye (ayet ayet, sure sure) ayırdık; ve onu peyderpey indirdik.

HÜLASA: Biz Müminlerin bu Ayet-i Kerimeden alması gereken mesajlardan biri de şudur: K.Kerim sadece Ramazan ayında mukabelesi tutulacak, bir defada hatmi indirilip kapatılacak kitap değildir. K.Kerim hayatımızın her gününde her anında yer almalı ve hayatımıza hakim olmalı.