"Şu iki gurup, Rableri hakkında çekişen iki hasımdır: İmdi, inkar edenler için ateşten bir elbise biçilmiştir. Onların başlarının üstünden kaynar su dökülecektir!" (HAC 19)

Dünya iki sınıf insandan oluşmaktadır; İnananlar ve inanmayanlar...Ayet-i Kerimede geçen iki gruptan biri Müminler, diğerleri ise Kafirlerdir.

Müminler Allah'ın varlığına ve birliğine inananlardır.Kafirler ise Allah'ın varlığını ve birliğini inkar ederlerdir. Öldükten sonra dirilmeye ve Ahiret gününe inanmayanlar da kafirlerdir.

Allah'tan başkasına taparak Allah'a ortak koşan Müşrikler de kafirler sınıfındadır. Yine üç tanrı inancına sahip olan Hristiyanlar ile Allah'ın son elçisini inkar eden Yahudiler de Kafirler sınıfındandır.

Menfaatleri gereği inanmış gözüken, aslında kalplerinde inkar olan Münafıklar da Kafirler sınıfındadır.

Kitap Ehli olan Yahudi ve Hıristiyanlar, kendi dinlerinin da­ha üstün olduğunu iddia ederler ve bu hususta Müslümanlarla tartışırlardı.

Yahudilerin iddiasına göre; son peygamber İsrailoğullar'ından gelecektir. Hak yolunda olan ve cennete girecek olan Yahudilerdir?!

Hristiyanların iddiasına göre; son elçi Hz.İsa'dır. Haşa O Allah'ın oğludur. Hak yolunda olan ve cennete girecek olanlar Hristiyanlardır?!

K.Kerim son elçinin Hz.Muhammed (s.a.v) olduğunu ve Allah katında Hak dinin İslam olduğunu bildirir. Dinler arasındaki tartışmayı bitiren son nokta budur. Müminler bu hakikate teslim olup iman eden insanlardır.

Müminler Allah'ın taraftarlarıdır ve Allah'ın dininin galip gelmesi için çalışırlar.Kafirler şeytan ve nefislerinin taraftarıdırlar. Allah'ın dinine karşı savaşırlar. Müminleri yok etmek isterler.

Kafirler ne yaparsa yapsın, Zafer inananlarındır. Sonuçta Müminler Allah'ın rızasına ve Cennete ulaşırken, kafirler ise Allah'ına zabına uğrarlar.

Rivayetlere göre bu Ayet-i Kerimeler Bedir günü mübareze edenler hakkında inmiştir. Savaş öncesi çarpışmak için İslam ordusundan Hz. Ali, Hz. Hamza ve Hz. Ubeyde, Resulullah Efendimiz (s.a.v) tarafından öne çıkarılmıştı.Müşrikler de; Şeybe İbn Rabia, Utbe ibn Rabia ve Velid ibn Utbe'yi öne sürmüşlerdi. Müminler bu ön çarpışmayı 3-0 almışlardı.

Ebu Davud'un bu konudaki rivayeti şöyledir: "Bedr gazvesinde savaş başlamadan teke tek mübareze için müşriklerden çıkan Utbe, Şeybe ve Velid karşılarına çıkan ansardan üç rakibe razı olmayıp Kureyş'ten rakibler isteyince Efendimiz (s.a.v); Hamza, Ali ve kendisinden 10 yaş bü­yük olan Ubeyde ibnu'l-Haris ibn Muttalib'i çıkarmıştı. Üç müşrik de bu çarpışmada öldürüldü. Ubeyde Bedr'de ağır yaralanmış ve Medine'ye dönüşte yolda Safra' denilen yerde vefat etmiştir. Ve­fatında 63 yaşında imiş."

İbni Cerir, İbni Abbas'tan (r.a.) şöyle nakletmiştir: "Bu ayet müminlere: "Biz Allah'a sizden daha layıkız, kitabımız daha eskidir, peygamberimiz sizin peygamberinizden daha öncedir." diyen Ehl-i Kitap ile "Biz Allah'a sizden daha layıkız. Biz hem Muhammed'e hem de sizin pey­gamberinize iman ettik. Allah'ın indirdiği bütün kitaplara iman ettik." diyen Müminler hakkında nazil oldu."

Hac Suresi'nde ilgili Ayet-i Kerimeler mealen şöyledir:

19. Şu iki gurup, Rableri hakkında çekişen iki hasımdır: İmdi, inkar edenler için ateşten bir elbise biçilmiştir. Onların başlarının üstünden kaynar su dökülecektir! 20. Bununla, karınlarının içindeki (organlar) ve derileri eritilecektir! 21. Bir de onlar için demir kamçılar vardır!

22. Izdıraptan dolayı oradan her çıkmak istediklerinde, oraya geri döndürülürler ve: «Tadın bu yakıcı azabı!» (denilir).23. Muhakkak ki Allah, iman edip iyi davranışlarda bulunanları, zemininden ırmaklar akan cennetlere kabul eder. Bunlar orada altın bileziklerle ve incilerle bezenirler. Orada giyecekleri ise ipektir.24. Ve onlar, sözün en güzeline yöneltilmişler, övgüye layık olan Allah'ın yoluna iletilmişlerdir.