"Bir zamanlar İbrahim de demişti ki; "Rabbim, ölüleri nasıl dirilttiğini bana göster." Allah İbrahim'e buyurdu; "Sen buna inanmadın mı?" İbrahim; "İnandım fakat kalbim güçlenip tatmin olsun istiyorum" dedi. Allah İbrahim'e buyurdu; " 4 kuş al. Onları kendine iyice alıştır. Sonra kesip, her dağın başına onlardan birer parça koy. Sonra da onları çağır, göreceksin koşarak sana gelecekler. Bil ki; Allah çok yücedir ve her şeyin sahibidir." (BAKARA 260)

Ölmek nasıl oluyor? Gözümüzün önünde ölümler yaşandığı için ölüm konusunda bir fikrimiz var. Sadece ölümün tadını ya da acısını bilmiyoruz. Onu da öldüğümüzde tadacağız. Bu konudaki en sağlam kaynaklarımız K.Kerim ayetleri ve Resulullah Efendimiz'in (s.a.v) sünnetidir.

Yaşamak var, ölmek var. Ölüm son değil ki, bir de dirilmek var. Dirilmek nasıl olacak acaba? İnsanoğlu bu sorunun cevabını da hep merak etmiştir. Hz. İbrahim de bunlardan biridir. O Allah'ın elçisi ama herşeyden önce O da bir insan.

Şüphesiz Hz.İbrahim dirilişe inanıyor. Ancak hem kalbim mütmain olsun istiyor hem de insanoğluna, dirilişe dair önemli bir belge bırakıyor.

Allah (c.c.) ile konuşan Hz.Musa da (a.s.) dünya gözü ile Allah'ı görmek istememiş miydi? Hz.İbrahim sıradan bir insan değildir. Melekleri ve Allah'ın bir çok hikmetini gözleri ile görüp yaşayan bir elçidir. İnsanlara anlatıp inanmaya davet ettiği diriliş konusunda, kesin bir kanaat ve tecrübe elde etme amacıyla böyle bir istekte bulunması garip karşılanmamalı.

O ibrahim ki (a.s), Nemrud'a, yaşatan ve öldürenin Allah olduğunu tebliğ etmişti:"Allah'ın kendisine verdiği hükümdarlıkla, büyüklenerek, Allah hakkında, İbrahim'le tartışana bakar mısın? İbrahim O'na demişti ki; "Benim sahibim yaşatır ve öldürür." O Nemrut da; "Ben de yaşatır ve öldürürüm" diye iddia etmişti. Bunun üzerine İbrahim demişti ki; "Allah güneşi doğudan getiriyor." " Haydi, yapabilirsen, sen de onu batıdan getir." O inkarcı Nemrut, o an şaşırıp kaldı. Ne diyeceğini bilemedi. İşte Allah, böyle zalimleri doğru yoluna ulaştırmaz." (BAKARA 258)

Diriliş konusunda da en sağlam bilgileri K.Kerim ve Hadis-i Şerif'lerden alıyoruz. Bakara Suresi 260. Ayet-i Kerime bunlardan biridir. Mümin Allah'tan gelene önce iman eder. Şüphe etmez, teslim olur. Sonra da inandığı konuda soru sorabilir. "Nasıl?" sorusunun peşine düşebilir. Araştırabilir. Delillere ulaşmaya çalışabilir. Hz.İbrahim gibi deney yapabilir. Nitekim Ayet-i Kerime'de Hz.İbrahim kınanmamış, hatta kendisine deney yapıp tecrübe etme imkanı sunulmuştur.

Alimlerimiz öğrenerek ve düşünerek kesin bilgiye ulaşmaya "ilme'l-yakin", görerek ve duyu organlarıyla hissederek kesin bilgiye ulaşmaya "ayne'l-yakin", yaparak, yaşayarak, deneyerek, kesin bilgiye ulaşmaya "hakka'1-yakin" demişlerdir. Hz. İbrahim'in kesin bilgiye ulaşma yolunu Hakka'l-yakine örnek verebiliriz.

Rasulullah Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdular : "Biz araştırıp öğrenmeye dedem İbrahim'den daha layığız. O : «Rabbım ölüleri nasıl dirilttiğini bana göster.» deyince Allah Teala : «İnanmıyor musun?» demişti. O da : «Hayır, öyle değil, ama kalbim iyice mutmain olsun.» demişti." Buhari-Müslim

İbn-i Abbas bu olayın ayrıntılarını şöyle anlatır: "Kuşların başlarını eline alır, sonra Allah Teala kendisine kuşları çağırmasını emreder o da Allah Teala'nın emrettiği üzere kuşları çağı­rır. Tüyler tüylere, kan kana, etler etlere ve her kuşun parçaları ait oldukları yerlere uçuşmaya başlar ve birbiriyle birleşerek her kuş başlı başına teşekkül ederek İbrahim (a.s.) m arzu etmiş olduğu görmenin daha beliğ olması için ona doğru yürümeye başlarlar. Her kuş İbrahim (a.s.) in elinde olan başını almak üzere ona doğru gelmeye başlar. Kuş­lar kendilerine başka bir baş verilmek istendiğinde kabul etmez, ancak kendi başı ona verildiğinde Allah'ın kudretiyle kendi başıyla vücudu birleşiverir. İşte bunun içindir ki o şöyle der : Ve biliyorum ki şüphesiz Allah Aziz'dir, Hakim'dir."

Peki Hz.İbrahim'in bu 4 kuşu hangi cinstendi? K.Kerim'de bildirilmediği için aslında bunun bir önemi yok. Ama insan merak ediyor işte. Değişik rivayetlerde bu kuşların; kuğu, tavus, horoz ve güvercin olduğu bildirilmektedir.